Handle for 1000,- og få fri frakt!

Handlekurv

Lukk
Hageglede Kundeklubb
Som medlem i kundeklubben ønsker vi å gi deg ekstra fordeler som takk for at du velger å handle dine hagevarer hos oss. Ved å være medlem vil du få goder som eksklusive tilbud, invitasjoner og informasjon på e-post og SMS. Medlemskapet er gratis, og medlemsfordelene gjelder på Hageglede.no.
Meld meg inn!
Fortsett å handle

Mye glede i liten forpakning med chili

Se produkter omtalt i denne artikkelen

Dyrking av chili og paprika blir mer populært for hvert år som går og stadig fler av oss oppdager magien med disse gøyale plantene. Variasjonene i form og farge gjør det ekstra spennende å dyrke dem siden de fungerer til både pryd og nytte.

Chili er dekorativ i alle stadier av dyrkingen og gir avling gjennom lang tid. Foto: SkarpiHagen.no

Start tidlig

Som en del andre litt eksotiske planter trenger paprika- og chiliplantene tid for å utvikle seg ordentlig. Vår norske sommer alene, er litt i korteste laget for disse varmekjære plantene. Januar-februar er derfor en super tid å få sådd frøene inne. De fleste frø er utstyrt med en liten “matpakke” så de bør ha en næringsfattig og veldrenert jord som er ugressfri. En god såjord gir en myk start til de første røttene som skal utvikle seg. En god rot, og etableringen av denne, er viktig for å få plantene i videre vekst gjennom sesongen!

Benytt gjerne små plastpotter eller såbriketter og legg et par frø i hver potte. På den måten vil videre omplanting være mest mulig skånsomt for plantene og røttene. Alternativt kan du breså i en større potte og prikle om når frøplantene er store nok til å håndteres. Priklingen gjøres når de første ordentlige bladene titter frem.

Hvordan så chili og paprika?

Frøene presses forsiktig ned mot den fuktige jorden og dryss gjerne et tynt lag med Vermiculite over for å holde en stabil fuktighet rundt frøene. Chili og paprika er ikke avhengige av lys for å spire, men undervarme i form av varmematte eller et baderomsgulv kan fremskynde spiringen betydelig. Husk at de må ha godt med lys umiddelbart når de første spirene titter opp av jorden! Etter såing vil det normalt ta ca 14 dager til frøene spirer.

Paprika og chili er umulig å se forskjell på før de blir større så husk å merke pottene med frø som er sådd. Foto: SkarpiHagen

Veien videre

Etter spiring ønsker vi oss sterke kompakte planter og da er det to faktorer som er avgjørende, nemlig lys og temperatur! Balansen mellom lys og temperatur er viktig for alle planter. Er det temperaturen for høy i forhold til lysmengde vil plantene bli lange og spinkle.  Gir vi nok lys, og eventuelt senker temperaturen med noen grader, får vi en langsommere utvikling. Til gjengjeld blir plantene kompakte i veksten og på den måten sterke. Dyrkningstemperaturen til chili og paprika (etter spiring) kan gjerne ligge på 15-20 grader, og siden vi starter dyrkingen på den mørkeste tiden av året bør vi montere et godt vekstlys over plantene.

De to første bladene som titter frem kalles frøblader. Disse vil stå mens røttene etablerer seg, og når planten er klar vil de første ordentlige bladene titte frem. Da er det tid for å prikle dem i hver sin potte hvis du har bresådd dem, og sette dem i større potte om de er sådd i pluggbrett eller såbriketter. Vær forsiktig med frøplantene når de håndteres. Ved prikling bør vi ikke holde i stilken, men ta heller tak i et av frøbladene når planten skal løftes på plass til en ny potte. Ved omplanting bør de få en god veldrenert plantejord som inneholder mer næring. Husk alltid på å bruke potter med hull i bunnen! 

Når de små frøplantene har blitt større, og røttene begynner å fylle potten kan vi starte opp med forsiktig gjødsling. Bruker du en spesialgjødsel beregnet for chili er du sikker på at planten får akkurat den sammensetningen av næringsstoffer den trenger for optimal vekst og god avling.  Mengden med gjødsel kan gjerne økes utover i vekstsesongen og da følger vi bare anvisningen på flasken.

Når chili- og paprikaplantene er store nok til å håndteres settes de i større potter med næringsrik jord. Foto: SkarpiHagen.no

Herding

Når de små plantene våre skal ut for sommeren er det lett å være utålmodig. Er vi for kjappe på avtrekkeren er det fort gjort å ødelegge all den jobben vil har lagt ned i forkultiveringen. Vi må være helt sikre på at det ikke blir kalde netter, og helst ikke under 10 grader. Chiliplanten kommer opprinnelig fra Mexico og vil lett begynne å sture om det blir for kaldt. En myk overgang med herding vil være nødvendig for at plantene ikke skal få sjokk. Å herde plantene betyr at de gradvis vennes til sommerens plassering med vær og vind, enten om den er ute i en lun krok eller i drivhuset. La herdingen foregå i cirka en ukes tid så er plantene klar for sommeren. Gjennom denne uken skjermes de mot vind og sol, og da kan en fiberduk være et kjekt hjelpemiddel.

Stell av chili og paprika

Etterhvert som plantene vokser kan det være lurt å toppe dem. Å knipe av toppen vil stimulere plantene til å sette flere nye sideskudd, og på den måten vil vi få en mer buskete og tett plante. Med flere grener vil det også være mer plass til en større avling. 

Chili og paprika er varmekjære og krever en solrik plass for å kunne trives godt. En lun plass på terrassen, i hagen eller i et drivhus er supert. De liker heller ikke å tørke, så det er viktig å holde et øye med dem gjennom sommeren slik at de holdes jevnt fuktige uten å være vasstrukne. Siden det fordamper mye fuktighet fra planten på varme dager vil det være lurt å ha en god størrelse på plantekaret slik at jordklumpen gir god plass til røttene, og på den måten gir en mer stabil tilførsel av fukt. Alternativt finnes det gode løsninger på selvvanningsanlegg. 

Mange sorter chili blir til store busker når de står varmt og solrikt. Foto: SkarpiHagen.no

Siden det er dekorative planter kan det være en fordel å dyrke dem i krukke slik at de kan flyttes litt rundt etter ønske om dekor og planter på uteplassen. Når høsten nærmer seg kan vi lettvint ta inn krukken slik at de siste fruktene kan modnes innendørs når det blir for kaldt ute.

Stor variasjon

Den store variasjonen i form, farge og smak gjør dyrkingen av chili og paprika til en fryd – det er garantert en sort for alle. En plante vil produsere blomster og frukt over lang tid, og ofte vil de ha frukt i ulike stadier av modningsprosessen. Avhengig av sorten kan de da være røde, knallgule, blålilla, neste sorte eller oransje og ofte flere farger på samme plante. Den kontinuerlige blomstringen gjør at vi vil kunne høste frukt store deler av sensommer og høst. 

Tørking er en av de enkleste måtene å konservere chili på, og da holder de seg godt hele vinteren. Foto: SkarpiHagen.no

Mange som har forsøkt å dyrke chili har sikkert opplevd ketchupeffekten. Plutselig er det enormt mange modne frukter på en gang! Det gir en fin anledning til å konservere for bruk senere. Chili egner seg godt til tørking, sylting, chutney, marmelade og gele som vi kan kose oss med hele neste vinter! 

Du trenger kanskje også..

Til handlekurven

Jeg er interessert og vil bli kontaktet