Slik lykkes du med krydderurter i kjøkkenhagen
Krydderurter fra egen hage både smaker og føles godt, og er blant det absolutt enkleste å lykkes med i kjøkkenhagen. Oregano, basilikum, rosmarin og gressløk mfl. smaker fantastisk fra egen hage. Mange krydderurter er planter som trives godt under normale norske vekstforhold.
Selv om urtenes blomster er spiselige smaker nesten alle urter best før de blomstrer. Friske urter er også et fantastisk bidrag både smaksmessig og næringsmessig til den daglige kosten.
Det er relativt enkelt å lykkes med krydderurter, og mange typer kan man enkelt dyrke innendørs om vinteren. For eksempel i potter man plasserer på kjøkkenbenken eller på et bord i hagestuen. Da er de også enkle å benytte seg av i matlagingen. Andre typer må såes inne vinterstid før de deretter flyttes ut i kjøkkenhagen for å gro videre når våren kommer.
Så enkelt er det, kom i gang!
Felles for de aller fleste urteplanter er at de er superenkle å komme i gang med. Det enkleste er å sette hver sort i egne potter med fersk og lett fuktig såjord.
- Bruk ferdige såbriketter eller fyll små potter med fersk såjord.
- Plant frøene rett i underkant av det øverste jordlaget. Sådybden varierer mellom 0,5-2cm avhengig av frøstørrelsen (de største dypest). 2-5 frø per potte.
- Sørg for at jorden er litt fuktig – er den tørr fukt den lett med en sprayflaske e.l. Hold jorda fuktig med temperert vann tilført ved undervanning.
- Vent på at frøene skal begynne å spire!
Utplanting
Når det ikke lenger er nattefrost kan man plante urtene ut, enten rett i bakken eller i større potter, plantekasser eller pallekarmer. Alt ettersom hvor stor avling man ønsker seg. Mange urteplanter får fine blomster og det kan være en fordel å la noen blomstre for å tiltrekke seg sommerfugler, humler og bier som gjør godt for avlingen din.
Det finnes et utall varianter og hver art har sine preferanser som man bør ta hensyn til når man feks. lager seg en liten urtegård i kjøkkenhagen. Noen liker litt fuktig jord, andre litt tørrere. Her gjelder det å samle artene i grupper som har tilnærmet like preferanser.
Stell
Lys. Urter trenger masse lys for å overleve. På våren kan lyset fra vinduskarmen være nok. Etterhvert som det blir varmere utover våren må det vannes oftere, men det aller beste er å sette plantene i et vestvendt eller østvendt vindu for å unngå den verste solvarmen.
Vann. Som planter flest ønsker de fleste seg jevn tilgang på vann, men noen urter kan med fordel tørke litt før man vanner. Selvvannende potter kan gjøre dette mye enklere.
Næring. Sørg for at urtene har jevn tilgang på mat og bruk gjerne litt flytende næring hver 14. dag for å sørge for at de har tilstrekkelig.
Høsting. En del av stellet er rett og slett å høste og spise fra urtene dine. Å høste jevnt og riktig vil sørge for at plantene blir fyldigere og vokse bedre. De aller fleste urteplanter har stilk med skudd, og disse høster du ved å toppe. Det vil si at man kniper av et helt skudd. Knip av så det står igjen to bladpar under der du kniper. Knip heller av få langt ned enn mange høyt opp, noe som på sikt vil gi en enda finere plante. Noen urter, som kruspersille og gressløk kommer ett og ett blad fra et feste ved bakken. Disse høster du ved å knipe av ett og ett blad nede ved festet, de største bladene først.
Vinterplanting
Det er ikke veldig mye man får til utendørs i mørketiden. Vårsalat, scarosalat og romanosalat kan riktignok dyrkes ned til -15°C i drivbenk eller lignenede, men det er ikke like gøy å gå utendørs for å høste når det er mørkt og kaldt.
Det fine er at det er en god del krydderurter du kan plante innendørs på denne tiden. Dagslyset er ikke nok på denne tiden av året, så det krever litt ekstra lys. Et dobbelt lysrør 5-10 cm over plantene kan gjøre jobben her, gjerne styrt med et tidsur. Plantene bør ha minimum 15 timer med lys i døgnet og bør settes litt kaldere om natten for optimale vekstkår.
Flerårige krydderurter
Ukompliserte stauder som sitron, pimpernell, engsyre, løpstikke og mynte er fine å plante sammen, gjerne utenfor selve kjøkkenhagen. Disse setter i gang på våren, blomstrer, bærer frukt og visner igjen på høsten. Denne gruppen liker seg godt på en plass i sol og halvskygge i litt fuktig, næringsrik og veldrenert jord.
Middelhavsurter som blant annet salvie, vintersar og oregano gror best på varme plasser og liker ganske tørr, myk og litt mer sandig jord. For å få fine fyldige planter trenger disse variantene regelmessig beskjæring.
For overvintring anbefales det å bruke fiberduk fra høsten til våren. Dette er spesielt gunstig mot vårfrosten da det kan være varmt om dagen og kaldt om natta. Har man urter i krukker, kasser eller lignende kan man med fordel dekke til med snø om vinteren, noe som sørger for bedre isolasjon og mindre temperatursvingninger i jorda. Det absolutt verste for plantene er barfrost, altså ved vekslende kaldt og varmt vær i tillegg til feks. regn.
Oversikt over de vanligste flerårige urtetypene:
Norsk navn | Botanisk navn | Herdighet | Annet |
Anisisop | Agastache foeniculum | H3/H4 | |
Bergmynte/Oregano | Origanum vulgare | H7 | |
Estragon | Artemisia dracunculus | H3/H7 | Fransk/Russisk |
Etasjeblomst | Monarda didyma | H7 | |
Fennikel | Foeniculum vulgare | Dyrkes ettårig | |
Gressløk | Allium schoenoprasium | H7 | |
Isop | Hyssopus officinalis | H7 | |
Kamille | Chamomilla recutita | Sår seg lett | |
Karve | Carum carvi | H8 | Toårig |
Kvann | Angelica archangelica | H8 | Frø fryses eller tørkes |
Lavendel | Lavendula officinalis | H3/H4 | |
Løpstikke | Levisticum officinale | H7 | |
Merian | Majorana hortensis | overvintrer ikke | |
Mynte | H3/H4 | ||
Peppermynte | Mentha piperita | H7 | Sprer seg lett |
Persille | Petroselinum crispum | Toårig | |
Pepperrot | H7 | ||
Ramsløk | H3/H4 | ||
Rosmarin | Rosmarinus officinalis | ||
Salvie | Salvia officinalis | ||
Sitronmelisse | Melissa officinalis | H3/H4 | Toårig |
Spansk kjørvel | Myrrhis odorata | Sår seg lett | |
Timian | Thymus vulgaris | H3/H4 |
Ettårige krydderurter
Ettårige krydderurter kommer som navnet tilsier ikke igjen år etter år, og må såes på nytt hver sesong. Men en del av de ettårige kan så seg selv ved frøsetting. Da er de nødt til å blomstre slik at de kan produsere frø for å så seg på nytt, eller ved at du plukker av frøene og sår disse på nytt.
Oversikt over ettårige krydderurter:
Norsk navn | Botanisk navn | Vokseplass | Annet |
Agurkurt | Borago officinalis | friland | sår seg lett |
Basilikum | Ocimum basilicum | veksthus/ fiberduk | |
Dill | Anethum graveolens | friland | |
Hagekjørvel | Antriscus cerefolium | friland | |
Hvit sennep | Sinapis alba | friland | treskes |
Ringblomst | Calendula officinalis | friland | |
Sar | Satureja hortensis | friland | |
Tyrkermynte | Dracocephalum moldavica | friland |