Spinat
Spinat (Spinacia oleracea) er en flerårig bladplante. Den kommer opprinnelig fra Asia, og har blitt dyrket som grønnsak i Europa i over tusen år. Spinat er en næringsrik bladgrønnsak som inneholder mye fiber, vitaminer og mineraler. Den kan spises rå, kokt, dampet eller stekt, og passer godt i mange forskjellige retter.
For å dyrke spinat selv, trenger du bare frø og litt god jord. Begynn med å legge 20-30 cm med næringsrik jord der du skal så. Bland inn kompost eller annen gjødsel for å gi ekstra næring. Vann jorden før du sår, gjerne med gjødselvann for å tilføre næring også i topplaget. Strø frøene utover. Dekk frøene med cirka 1 cm jord, og hold jorden fuktig gjennom spireperioden.
Spinat trenger mye vann for å vokse godt, så husk å vanne regelmessig. Sår du direkte på voksestedet, trenger du kanskje ikke vanne så ofte, men om du sår i potter eller kasser trenger plantene mer tilførsel av vann.
Det kan være lurt å så spinat i omganger for å sikre seg spinat gjennom hele sesongen.
Husk også å plukke av bladene så fort som mulig for å unngå at planten går i blomst og blir bitter i smaken.
Med litt omtanke og stell kan du dyrke deilig spinat selv i kjøkkenhagen din. Lykke til!