Pastinakk
Pastinakk er enkelt å lykkes med. Pastinakk (Pastinaca sativa) er en rotgrønnsak som dyrkes for sine knoller, som kan spises både rå, stekt og kokt.
Pastinakk trives best i fuktig, velgjødslet jord med god drenering, og kan dyrkes i sol til halvskygge.
For å dyrke pastinakk fra frø, kan du følge disse trinnene:
Så frøene direkte på friland når faren for frost er over, vann godt før såing og hold jorden fuktig gjennom spireperioden.
Så frøene i rader. Omtrent 1 cm dypt og 5 cm fra hverandre.
Når plantene har fått to eller tre blader, kan du tynne ut de svakeste plantene slik at de gjenværende plantene står ca. 15 cm fra hverandre.
Gi plantene nok vann og gjødsel for å holde jorden fuktig og næringsrik.
Når plantene har nådd en høyde på ca. 20 cm, kan du dekke jorden rundt plantene med et lag med kompost eller gjødsel for å holde på fuktigheten og forhindre ugress.
Høst pastinakkknollene når de har nådd ønsket størrelse, vanligvis i løpet av høsten. Pastinakk kan også lagres ved å grave dem opp og oppbevare dem i et kjølig, mørkt rom.