Enkle tips for å lykkes med Kjempeverbena
Lang blomstring og mye mat til insektene er to ting mange av oss er opptatt av i uterommet. Det er en del blomstrende planter som oppfyller begge kravene, men Verbena bonariensis eller kjempeverbena er i en særstilling!
Kjempeverbena er en ettårig sommerblomst som mange har blitt veldig glad i, og det er jommen ikke rart. Når den først kommer i god vekst er dette en plante som gir en nærmest uavbrutt blomstring helt frem til frosten kommer. Det hender at de feilaktig blir solgt som staude, men sannheten er at kjempeverbena ikke tåler frost så etter et par ordentlige frostnetter dør planten. Derimot er det som regel massevis av frø som blir liggende i området rundt der plantene har stått. Dette er frø som fint kan overvintre under snøen, og det er ikke uvanlig at det titter opp en mengde frøplanter utover sommeren året etter. På grunn av lang tid til etablering vil de selvsådde plantene først blomstre utpå sensommer og høst.
Hvordan så kjempeverbena?
Mange synes kjempeverbena er vrien å få til å spire, og den første perioden kan oppleves litt håpløs – men ikke gi opp! Det er ikke uvanlig at spiringen tar tid, og derfor bør denne herlige planten såes allerede i januar. De mikroskopiske frøene drysses på toppen av jordlaget og dekkes med et tynt lag med Vermiculite som holder fuktigheten stabil rundt frøene. Etter en forsiktig vanning dekkes potten med plast eller settes i et minidrivhus før den plasseres under lys. Etter en stund dukker de bittesmå spirene opp, og de bør få utvikle seg en god del før de prikles om i egne potter. Det er lurt å vente til de har fått 2-3 bladpar og litt størrelse før de prikles – dette for å unngå skader på tynne stilker og blader under håndtering.
Stratifisering
Har du sådd etter alle kunstens regler med en god såjord og ingenting skjer, kan det hende frøene vil ha god nytte av en kunstig vinter. Er det ikke antydning til spiring etter et par uker kan hele potta med plast settes i kjøleskapet en periode på 2-3 uker. En del frø er avhengige av en slik kuldeperiode for å igangsette spireprosessen, og dette kalles stratifisering. At frøene trenger denne kalde perioden er naturens finurlige måte å få frøene til å vente med spiring til etter vinteren. Når de først spirer vil de ha en vår og sommer med vekstsesong foran seg, og tid til å bli store og sterke.
Forkultiveringen
Som alle andre planter vi dyrker inne på den mørkeste tiden av året er også kjempeverbena avhengig av nok lys for å utvikles godt. Et vekstlys over og gjerne en temperatur på ca 15 grader vil gi kompakte fine planter. I tillegg kan man med fordel knipe toppen på kjempeverbena for å oppnå en mer forgreinet vekst fra bunnen. Toppen kan gjerne knipes etter 3. – 4. bladpar, og er planten i god vekst vil det normalt skyte ut 4-6 nye skudd som strekker seg utover og oppover slik at vi får en vesentlig fyldigere plante.
Stiklingsformering
Har du hatt kjempeverbena ute i bed eller krukker på sommeren kan denne faktisk overvintres inne på lik linje med fuchsia og pelargonium. En lys og kjølig, men frostfri, overvintring og lett fuktighet vil fungere bra. Har du overvintret en plante kan den enkelt klippes opp i mindre biter, og vips har du masse stiklingsmateriale til å lage nye planter. Til en stikling trenger du ca 5 cm av en frisk stilk, og helst med et bladpar øverst. Stiklingen stikkes i en potte med veldrenert jord og holdes jevnt fuktig. Deretter kan de gjerne settes i minidrivhus eller dekkes med en plastpose for å holde fuktighetene stabil. Settes stiklingen i vinduskarmen eller under plantelys vil den vanligvis utvikle røtter i løpet av 14 dagers tid, og etter kort tid vil det titte frem nye skudd i bladfestene som på bildet over.
En del setter stiklingene i vann først, men da vil røttene som utvikles ha behov for ekstra tid til å venne seg til jorden når de plantes i potter.
Stiklinger av kjempeverbena kan gjerne settes i siste halvdel av februar.
Utplanting av Kjempeverbena
Kjempeverbena tåler fint lave temperaturer så lenge det ikke er frost. Vent med utplanting til all fare for frost er over og gi dem en ukes tid med herding før de får sommeren ute i de fri. En herding betyr å gi dem en gradvis overgang og tilvenning til sol, vær og vind utendørs.
Siden kjempeverbena ofte kan strekke seg til godt over en meter i høyde uten å ta stort plass i bredden vil de egne seg godt som fyll innimellom andre sommerblomster og stauder i et blomsterbed. Den lette veksten som vaier i vinden gir en super effekt med de nydelige blomsterskjermene i lilla. Ikke vær redd for å sette dem her og der i hagen eller i en stor krukke. En stor krukke med kjempeverbena blir lett et blikkfang for folk og insekter.
Kjempeverbena trives i en veldrenert god jord og kan gjerne få en jevn tilførsel av gjødsel gjennom sesongen for maksimal blomstring hele sommeren.
Bonus
I tillegg til å være et stort trekkplaster for insektene hele sommeren, er de lange stive stilkene med blomsterskjermer i toppen flotte å bruke i buketter! De står godt som avskårne i vase alene eller sammen med andre blomster som blant annet georginer, kosmos, floks og sommerasters. Husk alltid å bruke en ren vase og gi et rent snitt med en skarp kniv før de settes raskt i vann.
Lykke til!