Slik planter du blomsterløk i krukke
En frodig og fargerik vårblomstring er ikke noe som er forbeholdt hageeiere. Har du en terrasse eller balkong kan en krukke med vårblomstrende løk være superfint når vi flytter oss ut i vårsola. Planter du løk i krukke kan de enkelt flyttes rundt, og det gir en stor fleksibilitet med hensyn til dekoreringen av uterommet. Har du begrenset plass på terrassen er det enkelt å benytte flyttbare krukker i ulike størrelser for å skape en fin ramme.
Krukke med tidlig blomstring
En bugnende krukke fylt med løkblomster kan blomstre mye tidligere, enn dem som er plantet direkte i bakken. Det tar lengre tid før telen er borte i bakken enn i en krukke, fordi jordklumpen får varme fra alle kanter. I tillegg kan en krukke plasseres i en ekstra lun krok, for å fremskynde spiringen. Vil du forlenge blomstringen kan krukken derimot settes i skyggen, hvor det er litt kjøligere, når du ikke er hjemme. Varme er en viktig faktor som påvirker holdbarheten til de fleste blomster, og her er vårblomstene ekstra sensitive. I varme perioder, eller stekende sol, kan blomstringen være over på kun få dager.
Plantingen i krukke
Når vi planter blomsterløk i krukke er det noen viktige ting å tenke på. Nemlig frostsprenging! Mange krukker er utsatt for sprekkdannelse når telen er som verst. Jord som er skikkelig vasstrukken og bløt etter mye høstregn, vil utvide seg når den fryser. Dette er krefter som sprenger istykker det meste. Det samme gjelder løkene, som ikke vil tåle å stå nedfrosset i en isklump. Fiende nummer én for en blomsterløk er derfor dårlig drenering, i kombinasjon med frost. En stor del løk tåler kulden fint, om det ikke er for fuktig der de står. Har du planter i krukke som står ute året rundt, er det akkurat det samme som gjelder – god drenering! For å unngå for våt jord jord før vinteren kan man legge et skråstilt lokk over krukkene. På den måten forhindres regnvann og snø i å komme til, og deretter fryse til en isklump. Fordelen med krukker, er at de også kan trekkes inntil en husvegg, hvor det ikke er så mye regn, eller å settes i en utebod hvor det er kaldt.
De aller fleste blomsterløk har godt av en kuldeperiode som gir en riktig årssyklus. Etter hvileperioden er det naturlig å komme med skudd og blomster. Da er det nødvendig med en forholdsvis lav temperatur, i tillegg til mye lys. Har vi krukkene inne i en varm kjeller, eller bod, vil ofte blomsterløken komme med lange tynne skudd som gir dårlig med blomstring.
Plantingen
Sørg alltid for krukker med hull i bunnen, og en god veldrenert jord. Bland gjerne inn en del perlite, for enda mer porøs jord, før plantingen. Sett løkene utover i et lag før de dekkes. Plantedybden bør tilsvare 2-3 ganger løkens høyde, og avstanden mellom hver løk tilsvarer en løkbredde. Har du mange løk, og ønsker en ekstra frodig blomstring, kan du sette blomsterløk i to lag. Etter å ha plassert ett lag med løk utover, kan de såvidt dekkes med jord. Deretter settes et nytt lag med blomsterløk slik at røttene på de øverste, kan komme ned mellom de nederste. På den måten får du utnyttet plassen maksimalt i krukken. Ved å plante i to lag, er det ekstra gøy å mikse ulike sorter og høyder for å skape en ekstra effekt. Etter at løken er satt bør krukken fylles helt med jord. Det er alltid lurt å utnytte det volumet krukken har. Husk også å vanne etter planting. Blomsterløken skal ha en lett fuktig jord frem til frosten kommer slik at de får etablert skudd, og små røtter, som er klare til våren.
Velg robuste sorter
Akkurat som stauder og andre vekster, har blomsterløk ulik herdighet. Når vi setter planter i krukke, som skal klare overvintring, er det alltid lurt å velge en herdighetssone høyere enn der du bor. Det er alltid litt tøffere for en plante i krukke, enn om de er plassert direkte i bakken. Av blomsterløk finnes det sorter og varianter for de aller fleste klimasoner. De vil klare krukkeplanting helt fint så lenge vi husker på drenering, og hindrer isdannelse i krukken.