Slik lykkes du med ingefær
For mange av oss er ingefær en ingrediens vi bare må ha på kjøkkenet, og den fantastiske smaken er viktig i mange matretter. Ingefær har vært dyrket gjennom tusenvis av år, og har i tillegg til matlaging vært brukt i medisinsk sammenheng gjennom årens løp. I dag er dette faktisk et av de mest anvendte kryddere i verden. Den friske ingefæren får vi kjøpt i de fleste matbutikker, men det er ekstra gøy når vi kan dyrke den frem selv!
Opprinnelsen til ingefær er Asia, og naturlig nok er de relativt varmekjære. Derfor er det lurt å forkultivere ved å dyrke den i potte inne før sommervarmen er her, og de kan settes ut. God varme er viktig i oppstarten, men de tåler faktisk ned mot null grader og kan derfor stå ute til rett før frosten kommer før vi høster dem. Ingefærfamilien er stor, og inneholder rundt 700 arter! Vi kjenner og bruker flere av dem slik som kardemomme og gurkemeie, men den vanlige vi bruker i mat er Zingiber officinale. I tillegg har mange av artene fargerike og eksotiske blomster slik som ulike varianter av prydingefær.
Dyrking av ingefær
Når vi kjøper ingefærknoll bør den plantes så fort som mulig slik at den ikke begynner å tørke inn. Om du må vente litt så oppbevar den gjerne mørkt og kjølig frem til planting. En frisk og fin knoll vil ha flere såkalte øyne. Dette er punkter hvor nye skudd og vekst vil titte frem etter planting. Mange har sikkert opplevd at ingefæren på kjøkkenbenken har utviklet skudd, og begynt å vokse. Når den ligger tørt, og ikke er plantet, vil den kun bruke av sine oppsamlede krefter, og etterhvert skrumpe inn og dø.
Når vi skal plante ingefærknollen vår bør vi ha en god næringsrik og veldrenert krukkejord. Når du forkultiverer for videre utplanting er det greit med en krukke som gir litt plass på alle kanter av knollen. Skal du derimot dyrke i krukke gjennom sommeren vil det være lurt å gi dem god plass til vekst fra start med en romslig krukke. Når ingefær får fart på veksten vil den bli ganske stor og utvikle mange herlige rotknoller.
Planting av knollen
Press jorden lett sammen og legg knollen horisontalt. Dekk over med ca 3 cm jord og vann godt. Etter planting holdes jorden lett fuktig i normal romtemperatur, og med litt undervarme vil spiringen gå raskere. I denne første fasen er det ikke så viktig med lys, men så fort spirene kommer opp vil den gjerne ha så mye lys som mulig. Gjennom sommeren vil ingefær stortrives med en solrik og lun plassering.
Plassering og utplanting
Har du et drivhus vil det naturlig nok gi en hurtigere vekst med et klima som ligner mer på det tropiske hjemlandet. I et varmt drivhus vil avlingen bli større på kortere tid, men det er mange andre muligheter. For alle dem som ikke har drivhus vil en varm vinduskarm, en lun balkong eller terrasse, pallekarm eller en kjøkkenhage fungere supert! Med andre ord, du kan dyrke ingefær nesten overalt. Skal du plante dem ut for sommeren vil det være lurt å vente til nattetemperaturen er over 10 grader (slik som med tomater) for de settes ut. Husk å herde med en langsom tilvenning til sol, vær og vind slik at veksten holder seg i gang og at plantene ikke får sjokk og stagnerer.
Planter vi i krukker eller pallekarmer vil jorden holde seg noen grader varmere enn nede i bakken, og denne lille ekstra temperaturen vil være gull for en varmekjær ingefær. I tillegg vil ingefærplanten trives med jevn fuktighet og gjødsling. Alle grønnsaker og sommerblomster som skal prestere og levere maksimalt med avling den ene sesongen, kan gjerne gjødsles helt frem til siste slutt for maks vekst så lenge som mulig.
Ikke plante det man kjøper i butikken
Det kan være gøy å plante frø og knoller man kjøper i matbutikken, men det kan være risikabelt. Frukt og grønt vi kjøper til mat har ikke vært igjennom de samme kontrollene som planter vi kjøper til dyrking i egen hage. Planter vi matvarer som potet, løk og tomat kan vi få med sykdommer som kan spre seg til Norsk landbruk og gjøre store skader.
Pryd og nytteverdi
Ingefær er dekorativ og gir et herlig lett uttrykk til terrassen eller balkongen. De lange skuddene med små blader kan fungere godt med andre sommerblomster, og gjør uterommet ekstra grønt og frodig. Bonusen er å kunne høste når sesongen nærmer seg slutten, og det er alltid spennende å plukke opp knoller og røtter siden vi ikke vet hvor mye de har vokst under bakken. Når dagene blir kjøligere og i god tid før frosten kommer vil vi kunne dra opp roten og plukke løs ferske hjemmedyrkede knoller av ingefær. Dette er normalt i september/oktober. De ferske knollene er ofte milde på smak og kan brukes til middagsretter og dessert. Har du forsøkt å lage eplesyltetøy med litt ingefær? – Magisk!
Hvis du ikke spiser opp alle knollene selv, vil det være lurt å spare et par biter til neste års dyrking. Oppbevares de mørkt, tørt og kjølig vil de kunne fungere like fint og plantes igjen neste år.
Lykke til:-)