Slik dyrker du barrotsstauder

Ønsker du deg en lettstelt hage og drømmer om blomstring til ulike tider av sommeren så kan barrotsstauder være tingen. Tenk deg planter som krever lite og er frodige og fine mye av sommeren, enten du har dem i bed eller krukke. Ja, mange stauder egner seg faktisk godt i krukker på balkongen eller terrassen.

Når vi kjøper stauder senere på vår og sommer, selges de som regel ferdig plantet i potter slik at de kan plantes direkte på vokseplassen. Tidlig på våren får vi kjøpt det som kalles barrotsstauder, og de er som navnet sier; med bar rot uten jord. De er ofte å finne i sortimentet sammen med knoller og blomsterløk som for eksempel georginer, begonia og gladiolus. På lik linje med løk og knoller må barrotsstauder plantes og drives frem selv når vi får dem hjem.

Siden barrotstauder er uten jord er de enkle å sende med posten, og er supre å handle på nett. Dette kan være en måte å kunne skaffe seg litt andre, og spennende sorter som kanskje ikke finnes på ditt lokale hagesenter. I tillegg sparer vi masse tid å kjøpe ferdige planter frem for å starte fra bunnen med å så stauder fra frø. Selv om det er ekstra gøy å dyrke planter fra et lite frø!

Dyrking og oppstart
Når vi får barrotsstaudene hjem uten jord på røttene er de ekstra sårbare. De kan lett tørke ut siden røttene er blottlagt. Derfor er det viktig å få plantet dem i jord så fort som mulig. Har du ikke har anledning til å plante med en gang, bør de oppbevares mørkt og kjølig. Gjerne på rundt 5 grader. Bruk en vanlig god og næringsrik jord når du skal plante. Sørg for at temperaturen er over 0 grader. Siden plantene er i startfasen, og har vært vant med plussgrader så vil en ny frostperiode kunne skade dem. Selv om de er beregnet å stå ute året rundt etter etablering på vokseplassen.

Plante først i krukke
Den mest vanlige måten å stelle barrotsstauder på, er å plante dem i potte etter at vi får dem hjem. I en potte vil det være enklere å gi dem en god start. Da vi har litt mer kontroll på forhold som vann, sol og ikke minst temperaturen. Etter at vi har plantet dem er det viktig at de ikke har det for varmt, som for eksempel vanlig romtemperatur med tørr luft, eller en varm dag i drivhuset.
Høy temperatur vil stimulere til vekst av bladene, og det kan bli et problem før røttene ikke har fått etablert seg på nytt. Dette vil faktisk kunne gjøre at planten dør. Røttene må få tid på å utvikle seg for å kunne gir krefter til veksten på planten. En stabil temperatur er viktig for god utvikling av røttene
Etter planting er det viktig å vanne godt før de settes lyst og kjølig, gjerne på 5-10 grader. Som regel går det fint ute, hvor vi kan dekke til litt ekstra om det skulle komme minusgrader om natta. Eller ved å løfte dem inn om det skulle bli ekstra kaldt. Unngå sol den første tiden siden det lett tørker ut skudd som ligger klar for ny vekst.
Dekk gjerne over med en hvit fiberduk (slik som brukes når vi skal herde plantene) de første to til tre ukene. Fiberduken vil hjelpe oss med å kunne holde en jevn fin temperatur, og stabil fuktighet for de nye plantene under etablering. Etter to til fire uker vil det som regel titte ut røtter i bunnen av potten og da er staudene klare for videre utplanting. Gi den en god plantegrop med ekstra næringsrik jord på vokseplassen så får de god vekst utover våren og sommeren. Mange barrotstauder vil faktisk kunne gi blomstring allerede første sesongen.

Plante direkte på vokseplassen
Det er også en mulighet å plante barrotsstaudene direkte, men da har vi ikke like god kontroll på dem som når vi planter i potter. Jorden i bedet må selvsagt være mulig å bearbeide slik at vi kan fylle på med litt næringsrik kompostjord. Siden våren ofte er tørr vil det være viktig med jevn vanning frem til røttene har utviklet seg. Med direkte utplanting vil det også være smart å benytte en fiberduk for å beskytte plantene den første tiden.
Lykke til:-)