Hvordan lykkes med grønnsaker i kjøkkenhagen?
Grønnsaker – hvordan lykkes? Det blir stadig mer populært å dyrke sine egne grønnsaker, selv på små flater som på balkonger og altaner. Mange grønnsaksplanter vokser raskt, og som oftest får man avling allerede første sesong.
Enten du skal dyrke tomat, agurk, squash eller noe annet – i Norge begynner man gjerne dyrkningen med innendørs forkultivering av frø, på denne måten blir plantene store og solide nok til å plantes ut når det er varmt nok i været. I store deler av landet er dette litt ut i mai en gang.
Det første man gjør er å velge hvilke grønnsaker man ønsker å dyrke, og hvilken sort innenfor grønnsaken(e) man velger. Det er små forskjeller, men stort sett er fremgangsmåten for å lykkes relativt lik.
Vi har mer spesifikke dyrketips her:
Tomat
Agurk
Gulrot
Chili
Paprika
Såutstyr. Når man planter grønnsaksfrø kan man bruke organisk nedbrytbare såpotter, såbriketter, såbrett eller vanlige små plastpotter. Fordelen med såbrikettene og ned nedbrytbare pottene er at man kan sette de rett i jorda når man planter over i større potter. Da kan røttene gro videre ut av pottene uten problemer. Størrelse er typisk runde potter med 5-8 cm i diameter.
-
Chili ‘Carolina Reaper’Utsolgt
Såing. Bruk næringsfattig såjord og sett frøene på 2-3cm dybde, midt i pottene. Deretter setter man disse på et varmt sted i huset feks. på badegulvet. Sørg for at jorda er fuktig, men ikke våt. Lys er ikke så viktig på dette stadiet.
Spiring. Etter noen uker har frøene begynt å spire (Forskjellig spiretid avhengig av hva man dyrker, se oversikt nederst i artikkelen) og man har en liten plante i hver såpotte. Da flytter man de gjerne til et noe kjøligere sted med masse lys. Vinteren i Norge kan være litt mørk, så her trenger man gjerne ekstra belysning for å lykkes. Et lite minidrivhus (evt. plastfolie over plantene) kan være lurt slik at fuktigheten bevares i plantene og jorda.
Ompotting. Ettersom plantene vokser seg til trenger de større plass for å fortsette rotutviklingen. Da trenger de en større potte. Bruker du organisk nedbrytbare potter eller såbriketter er det bare å sette pottene rett i jorda. Bruker du såbrett må de prikles, og bruker du plastpotter må de taes ut herfra før de settes i jorda. Vær forsiktig med de små tynne røttene.
Utplanting. Når plantene har blitt store nok er det på tide å plante de ut, enten ut på friland, i plantekasser eller i et drivhus. De fleste grønnsaker er glad i varme og da er gjerne en form for drivhus å foretrekke. Men et lunt og varmt sted langs husveggen eller på balkongen kan fungere utmerket det også.
Gjødsling. Grønnsaksplanter trenger typisk mye næring for å gi god avling, og etter utplantingen er det viktig å tilføre litt ektra av dette. Man kan bruke spesialtilpasset gjødsel (som feks. chiligjødsel, agurkgjødsel etc.) og/eller tilføre ekstra næring med Superex og kalksalpeter. De fleste planter trenger jevnlig tilførsel av næring for å fortsette utviklingen og gi deg smakfulle grønnsaker.
Vanning. De fleste grønnsaksplanter er ganske tørste, og de er avhengige av jevn tilførsel på vann. Vann ofte og unngå sjokkvanning. Planter du i kasser kan selvvanningskasser være genialt, da får plantene jevn tilførsel av vann selv om du skulle glemme deg bort.
Hvilke grønnsaker kan jeg plante?
Agurk. Her finnes det også en rekke forskjellige sorter som egner seg til dyrkning både i drivhus og utendørs. Noen arter vil i Norge kreve et drivhus for å dyrkes fram, mens andre (ofte de mindre) er fine for utedyrking. Agurken er en meget versatil grønnsak som gir mange spennende muligheter på kjøkkenet.
Artisjokk. En delikatessegrønnsak som koster mye i butikken og som smaker superfriskt fra egen hage. I tillegg har den flotte blomster hvis du ikke spiser alle knoppene først.
Asparges. En grønnsak som krever litt både riktige vekstvilkår og litt jobb for å kunne gi deg avling. Men du verden så godt det føles når man endelig kan begynne å høste av denne juvelen av en grønnsak.
Aubergine. En grønnsak med opprinnelse fra områder rundt middelhavet og Asia. Liker derfor godt med varme, men kan fint dyrkes også under norske forhold. Aubergine, eller eggplante som den også kalles gjør seg godt som grillet eller stekt tilbehør.
Brokkoli. Anses for å være en av våre absolutt mest næringsrike grønnsaker. Og enda bedre – den er superenkel å dyrke frem selv. Forkultiver innendørs, plant ut på våren og høst av brokkoliplanten fra juli og helt frem til vinteren kommer. Da kan du fryse det du ikke har spist.
Chili. Verdens mest utbredte krydderplante som ca. 2/3 av verdens befolkning benytter seg av i matlagning daglig. Er enkel å dyrke frem både inne og ute. Finnes i flere forskjellige varianter og styrker.
Fennikel. En plante man beregner at har blitt dyrket i over 2000 år. Ikke bare for matlaging, men også for de medisinske egenskapene. Å dyrke fram Fennikel i plantekasse eller på friland er et spennende prosjekt, men med riktig jord, klima og forkultivering skal det være gode muligheter for å få til.
Gulrot. Det er både enkelt og gøy å dyrke gulrot i sin egen hage. Fordi det gir raske og tydelige resultater er det ekstra populært hos barna. Du kan dyrke fram gulrøtter nesten hvor som helst, enten det er i bed i hagen eller i et par bøtter på balkongen. Gir du de gode forutsetninger i form av jord, riktig mengde vann og omgivelser er det nesten umulig å mislykkes.
Kål. Det er morro å dyrke kål, det finnes en rekke forskjellige sorter, og de gir store fine planter og masse god mat. For den uerfarne er det lettest å lykkes med dyrking av grønnkål, svartkål og spisskål. Kål som Hodekål, rødkål, savoykål, blomkål, brokkoli og rosenkål krever en veldrenert leirjord for å trives, og er således litt vanskeligere å lykkes godt med.
Melon. Hva er vel bedre enn et friskt og godt stykke vannmelon i sommervarmen? Å dyrke disse og andre melontyper hjemme kan du gjøre både i plantekasser og/eller i hagen. Melonplanter vokser fort og de trenger god jord og mye vann. Gir du de dette kan du høste saftig melon gjennom sommeren.
Nepe. Tilhører korsblomstfamilien og er enten ett- eller to-årige planter. I gamledager, før man fikk poteten, ble nepe betegnet som sikringskost. Den har en søt, litt nøtteaktig smak og brukes i matlagingen litt på samme måte som reddik og kålrot. Nepen er ikke så kravstor på dyrkningsforholdene, og er relativt enkel å lykkes med i egen hage.
Paprika. Det kreves ikke spesielt grønne fingre for å lykkes med paprikaplanter. Paprika og chili dyrkes på tilnærmet samme måte, og er en plante som vokser relativt sakte. Det bør derfor startes relativt tidlig innendørs før vi kan anbefale et veksthus eller lignende etterhvert som det blir varmt nok til å flytte den ut.
Purre. Kan fint dyrkes i hele Norge, men vil gi litt mindre avling nordover og i høyden enn i sørligere strøk. Husk også at mikroklimaet i hagen din spiller en stor rolle. Purren liker seg godt i en veldrenert, mold-, nærings- og kalkrik jord.
Reddik. Er du nybegynner kan reddiken være en fin grønnsak å begynne med, den er lett å få til og samtidig en av de tidligst høstbare grønnsakene. Det finnes en rekke sorter å velge mellom, finn den som passer din smak og ditt plantested. Reddiken er med sin litt skarpe smak flott å ha i feks. salater. I Frankrike lager de gjerne et snitt i reddiken og smetter inn en klump meierismør for å mildne smaken og få fram den gode kryddersmaken reddiken har i seg.
Salat. En av grønnsakene du kan så utendørs tidlig, da den klarer seg med en jordtemperatur på ca. 5 grader. Sesongen varer helt til oktober, og planter du ca. annenhver uke så har du tilgang på fersk salat i hele denne perioden. Salat som har “plukk” i navnet er godt egnet i kjøkkenhagen. Da kan man plukke de største bladene, og så fortsetter salatplanten å vokse.
Sellerirot. Sellerirot kan nesten kalles den ultimate grønnsaken, der du kan bruke knollen i mye forskjellig mat, spise stilken som stangselleri og hente inn roten på høsten når sesongen er over. Finnes også som stangselleri.
Spinat. Allerede ved 12 grader spirer spinatplantene, så denne kan såes tidlig ut på friland. Spinaten vokser raskt, og er en genial erstatning å plante når du høster inn andre grønnsaker. Ettersom den tåler relativt kaldt vær så kan du plante spinat til et godt stykke ut på høsten.
Squash. En svært utbytterik plante. En plante eller to gir nok til hele familien. Krever mye varme og næring, og må plantes med god avstand til andre planter (gi planten omtrent en kvadratmeter å boltre seg på).
Tomat. Det finnes en mengde tomatsorter å velge mellom med forskjellige smaker, størrelser og groegenskaper. De er enkle å lykkes med og gir masse gode tomater du kan høste inn gjennom hele sesongen.
Ønsker du inspirasjon og har lyst til å lære mer om hagestell?
Sjekk ut våre fakta og råd her!
Kultur | Tidspunkt forkultivering | Spiretemp (minimum) | Spiretemp (anbefalt) | Innendørs forkultivering |
Agurk | April-mai | 15 | 20 | 2-3 uker |
Blomkål | Mars-april | 8 | 20 | 4-5 uker |
Brokkoli | Mars-april | 8 | 20 | 4-5 uker |
Bønne | Såes direkte på vokseplassen | 15 | 20 | Såes direkte på vokseplassen |
Dill | Såes direkte på vokseplassen | 5 | 18 | Såes direkte på vokseplassen |
Erter | Såes direkte på vokseplassen | 8 | 18 | Såes direkte på vokseplassen |
Feltsalat | Såes direkte på vokseplassen | 10 | 18 | Såes direkte på vokseplassen |
Fennikel | Mars-april | 10 | 18 | 4-5 uker |
Frilandsagurk | April-mai | 10 | 20 | 2-3 uker |
Gresskar | April-mai | 13 | 20 | 2-3 uker |
Gressløk | Såes direkte på vokseplassen | 5 | 18 | Såes direkte på vokseplassen |
Gulrot | Såes direkte på vokseplassen | 8 | 18 | Såes direkte på vokseplassen |
Hodekål | Mars-april | 8 | 18 | 4-5 uker |
Kinakål | Mars-april | 15 | 20 | 4-5 uker |
Knollselleri | Februar-mars | 8 | 18 | 6-7 uker |
Kålrot | Såes direkte på vokseplassen | 8 | 18 | Såes direkte på vokseplassen |
Setteløk | Såes direkte på vokseplassen | 8 | Såes direkte på vokseplassen | |
Melon | April-mai | 18 | 25 | 2-3 uker |
Mais | Såes direkte på vokseplassen | 10 | 20 | Såes direkte på vokseplassen |
Nepe | Såes direkte på vokseplassen | 7 | 18 | Såes direkte på vokseplassen |
Pastinakk | Såes direkte på vokseplassen | 8 | 17 | Såes direkte på vokseplassen |
Persille | Såes direkte på vokseplassen | 8 | 18 | Såes direkte på vokseplassen |
Persillerot | Såes direkte på vokseplassen | 8 | 18 | Såes direkte på vokseplassen |
Purre | Februar-mars | 10 | 18 | 6-7 uker |
Reddik | Såes direkte på vokseplassen | 5 | 17 | Såes direkte på vokseplassen |
Rosenkål | Mars-april | 8 | 18 | 4-5 uker |
Rødbete | Såes direkte på vokseplassen | 8 | 18 | Såes direkte på vokseplassen |
Rødkål | Mars-april | 8 | 18 | 4-5 uker |
Salat | Mars-april | 7 | 18 | 4-5 uker |
Savoykål | Mars-april | 8 | 18 | 4-5 uker |
Selleri | Februar-mars | 14 | 20 | 6-7 uker |
Spinat | Såes direkte på vokseplassen | 5 | 18 | Såes direkte på vokseplassen |
Spisskål | Mars-april | 8 | 18 | 4-5 uker |
Squash | April-mai | 13 | 20 | 2-3 uker |
Tomat | Februar-april | 15 | 20 | 6-8 uker |