Tomat – Dyrketips, Slik lykkes du


Tomat er blant de hjemmedyrkede grønnsakene som gir absolutt mest belønning, enkelt og greit fordi de smaker så mye bedre enn tomatene du kjøper i butikken.
Det er nesten ikke til å tro hvor mye tomat en enkelt tomatplante kan produsere. En tomatplante som trives har enormt mye voksekraft, og må temmes for at voksekraften skal utnyttes til produksjon av deilige smakfulle tomater i stedet for grener og grønt bladverk.
På denne siden kan du lese mer om hvordan du lykkes med dyrking av tomat hjemme. Fra du sår frøet, til du høster de første fruktene.
Kom i gang – Slik sår du
Å komme i gang med dyrking av tomat hjemme er enkelt. Benytt næringsfattig og veldrenert jord når du sår, frøet har næring i seg og trenger ikke ekstra næring under første spirefase.
Velg hva slags tomater du vil så, og hva du skal så i. Vi anbefaler såbrett og minidrivhus med såbriketter, eller småpotter med næringsfattig jord. Se hele vårt utvalg av tomatfrø her, og se utvalget av forskjellig såutstyr her.
Såing
Sørg for at jorden (eller såbrikettene) du sår i er fuktig. Tomatfrø skal dyttes litt ned i jorda/såbriketten (ca 3 x frøets egen diameter under overflaten). Vann lett etter såing, men ikke overdriv – da kan frøet flyte rundt.
Spiring
Sett frøene for spiring. Pass på temperaturen. Tomatfrø trenger minimum 15 grader for å spire, men tåler også varmere forhold. Badegulvet kan være et godt valg. Dekk til med plastfolie eller lokk som sørger for at fuktigheten bevares over tid. Når spirene har fått blader som titter frem er det på tide å fjerne lokket.
Etter spiring
Etter spiring må temperaturen senkes og lys tilføres. Har du lite tilgang på lys, må det tilføres mindre varme. Dersom spirene står varmt og uten nok lys vil de bli lange og skjøre – det vil vi ikke. Med riktig temperatur og belysning får vi kompakte og solide planter. Sår du i mars kan lyset fra vinduet være tilstrekkelig, men dersom du sår tidligere enn dette er du avhengig av vekstlys i tillegg.
Ompotting
Når spirene er 3-4 cm lange og har utviklet noe røtter er det på tide å plante spirene i potter med jord slik at de får mer plass å utvikle røtter på. Har du plantet flere frø i samme brett er det nå på tide å prikle og få spirene over i potter. Har du sådd i såbriketter kan disse nå plantes rett ut i større potter inkludert briketten (spiren skal ikke fjernes fra briketten). Planten kan plantes litt dypere denne gangen slik at de nederste bladene kommer rett over jordoverflaten. Dette vil gi en stødigere plante.
Utplanting
Plantes ut når plantene er 20-30 cm lange og temperaturen utendørs tilsier at det er mulig. Prosessen fra frø til utplantingsklar tomatplante tar ca 5-7 uker, så pass på at du ikke begynner for tidlig. Tomatplanter er varmekrevende, og kan plantes ut i mai/juni, litt avhengig av hvor i landet du bor.

Stell av tomatplanter – Hjelp planten å bruke kreftene sine på å lage tomater
En tomatplante som trives vokser svært raskt og gjerne litt i alle retninger. Tomater er takknemlige planter, og kommer til å produsere tomater nesten uansett. Men ønsker du at den sterke voksekraften ikke skal gå til spille i produksjon av unødvendig bladverk og grener så kreves det noe stell.
Fjerning av tyvskudd
Det er dessverre ikke slik at jo flere skudd, jo flere tomater. Disse skuddene som skyter opp i “leddet” mellom sideskudd og hovedstammen skal fjernes. Da hjelper du tomatplanten med å prioritere kreftene sine slik at den kan konsentrere seg om å produsere frukt.

De nederste bladene på tomatplanten skal ikke være i kontakt med jorda. Fjern derfor alle blader som er for nærme bakken. Vi anbefaler også å fjerne visne blader underveis.
Vanning. Tomater har stort vannbehov
Tomater har stort vannbehov. Pass på å ha jevn vanntilførsel. Ujevn vanning og sjokkvanning er negativt for fruktproduksjonen og medfører ofte tomat som sprekker. Her finnes det gode hjelpemidler – både selvvanningstanker og egne selvvanningspotter.
Gjødsling. Tomat er en næringskrevende grønnsak.
Tomater krever mye næring. Mer næring enn du er vant til å gi andre vekster. Vi anbefaler å benytte en blanding av Superex og Kalksalpeter (les mer her) i vannet ved hver vanning etter utplanting.
Stor selvvanningspotte, en god medhjelper i kjøkkenhagen (perfekt for dyrking av tomat)
Tomatplanten krever mye jord, næring og ikke minst mye vann for å dyrke frem mengder av deilig tomat. Tidvis kan det være vanskelig å strekke til, og da er en god selvvanningspotte løsningen. I vårt sortiment har vi flere gode løsninger. Selvvannende potter er både praktiske og pene å se på, og er utmerket for deg som har kjøkkenhagen på terrassen. Se hele vårt utvalg av selvvanningspotter her.
