7 tips for et perfekt blomsterbed
Planlegging av blomsterbed og samplantinger er ikke alltid like enkelt, og det er fort gjort å miste oversikten når vi blir fristet av alt det lekre som finnes i frø- og plantekatalogene. Ved å legge en plan med fokus på blomstringstidspunkt, farger, høyder og bladverk vil vi kunne få et harmonisk bed som virker beroligende for øyet, eller et bed som er fargerikt og fullt av energi – heldigvis er det ingen fasit men kun smak og behag for hver enkelt som gjelder.
Kontinuerlig blomstring i ditt blomsterbed
En kontinuerlig blomstring er noe som gleder oss hageeiere, men det er nok aller viktigst for våre pollinerende insekter som trenger rikelig med mat hele sesongen. Når vi planlegger kan det være lurt å lage en tidslinje fra vår til høst hvor alle planter med blomstringstidspunkt legges inn med en farget linje på den forventede tiden de skal blomstre, og med en ny farge for hver sort vi velger, blir det fort tydelig med overlappingen av ulike blomster – som er bra, men det vil også dukke opp åpninger hvor det ikke er blomstring. På den måten vil det være enklere å lete etter blomster som kan fylle de tomme periodene gjennom sesongen.
Stauder + ettårige = sant
For å gjøre jobben litt enklere for oss selv fra år til år, kan det være smart å legge opp til en del stauder som etablerer rammeverket i bedene. Disse vil etterhvert vise seg å blomstre til ca. samme tidspunkt hvert år, og vil naturligvis henge sammen med hvor i landet du bor og hvilken klimasone de dyrkes under. Suppleres det med vårblomstrende løk som plantes på høsten, og sommerblomstrende ettårige planter på våren vil det være enkelt å fylle tomrommene med blomstrende planter som kan utfylle hverandre. Med en slik ordning vil vi kunne endre uttrykket på bedet fra år til år uten en omfattende jobb.
Farger i blomsterbed
Farger er alltid spennende, gøyalt og kan ofte gjenspeile litt av hageeieren som står bak planleggingen. Enten man velger de myke overgangene med blomster som er ton-i-ton innen samme fargepalett, eller om man liker komplementærfarger som nærmest vibrerer av energi! Begge deler kan være utrolig flott så det er bare smaken som avgjør, og det er ingen fasit!
Vil du eksperimentere litt mer farger så kan det være lurt å kikke litt på Ittens fargelære som er en teori man bruker mye innen kunst og håndtverksfag. Her er alle fargene basert på ulike blandingsforhold ut fra grunnfargene gult, rødt og blått. Hvit og sort er alle eller ingen farger så de er ikke med her. Fargesirkelen kan være et nyttig hjelpemiddel når vi planlegger fargesettingen i bedet. Velger vi farger som ligger ved siden av hverandre i fargesirkelen vil de utfylle hverandre og ofte oppleves harmonisk og rolig i uttrykket – dette kalles ton-i-ton eller at de holde seg innen samme fargepalett. Velger vi derimot farger på motsatt side av hverandre i fargehjulet vil dette kalles komplementærfarger. De fungerer godt sammen, og gir en større kontrast eller spenning i fargevalget. Går man for de mest fargerike kombinasjonene vil dette ofte oppleves som mer energirikt og festlig.
I fargehjulet vil vi også finne varme og kalde farger som ligger etter hverandre slik at det er lett å se dem sammen. Blålilla opp mot det grønne er kjølige farger men kommer vi over på den gule siden mot orange og rødt vil dette være varme farger. Huskeregelen er enkel med varme farger som beskriver gul sol og rød ild, mens de kjølige fargene kan beskrive blålig himmel og vann.
Blomsterbed og bladverk
Gjennom fargen på blomstene kan vi sette sammen mange spennende kombinasjoner, men vi må ikke glemme bladverket på plantene. Enkelte stauder som Hosta og bronseblad dyrkes primært for bladenes prydverdi, men se gjerne på bladverket til alle plantene. Eksempelvis vil pyntekorg gi et finflikete og lett bladverk. Kombineres dette med blanke større runde blader får vi fine kontraster i form og struktur. Med et fokus på struktur og kontraster i bladverket vil vi få sammensetninger som er flotte også når blomstringen er over.
Kontraster
Et bevisst bruk at kontraster kan heve komposisjonen av uterommet med ulike bladverk og farger. Bruker vi fargesirkelen kan vi finne komplementærfarger som vil være en god kontrast til den fargepaletten man velger. Andre kontraster kan være kombinasjonen av matt/blankt, lyst/mørkt, finflikete/hel overflate eller bare så enkelt som store og små blader eller blomster.
Høyder
Det aller fleste plantene vi kjøper som frø eller ferdige planter har en beskrivelse som sier noe om planteavstand og høyde. Velg gjerne noen høye planter innimellom slik som kjempeverbena eller høstormedrue som virkelig kan ruve i høyden og skape volum. Med ulike høyder i bedet vil det oppleves mer levende og med større visuell dybde. Er de høye plantene spinkle kan de settes innimellom de som er lavere slik at de vaier effektfullt over dem. Er de mer dominerende kan det være en fordel å plante dem i bakkant og bygge seg ned med lavere planter mot front på bedet.
Med disse tipsene vil du kunne bygge opp bed med ulik struktur, form og fargesammensetning. Har du en balkong eller terrasse vil akkurat de samme prinsippene gjelde enten om du samplanter i større krukker, kasser eller om du dyrker i mindre potter. Har du mindre krukker vil det være fint å samle dem i grupper med tema på farge, bladverk og høyder – eller alt på en gang!
Skriv hagedagbok
Siste tipset er å notere hva som fungerte og hvordan plantene utviklet seg. Dette er verdifull kunnskap for nettopp ditt uterom, og er uvurderlig når neste sesong skal planlegges.
Lykke til:-)