Handlekurv

Finn produkter
Lukk
Hageglede Kundeklubb
Som medlem i kundeklubben ønsker vi å gi deg ekstra fordeler som takk for at du velger å handle dine hagevarer hos oss. Ved å være medlem vil du få goder som eksklusive tilbud, invitasjoner og informasjon på e-post og SMS. Medlemskapet er gratis, og medlemsfordelene gjelder på Hageglede.no.
Meld meg inn!
Fortsett å handle

Slik lykkes du med knollbegonia

Mange kjenner knollbegonia fra bestemors vinduskarm, men dette er en plante med så mange ansikter og utallige variasjoner. Slekten inneholder over 2000 arter så det finnes garantert en begonia du kan like!

Blant alle sorter med knollbegonia er den kjære skaugumbegoniaen kanskje en av de best kjente. Foto: SkarpiHagen.no

Knollbegonia er en gruppe med stor variasjon fra de opprettvoksende til de hengende sortene. I tillegg er det en mengde ulike farger med store og små blomster, og for å toppe det hele er det både enkle og fylte varianter – snakk om utvalg!

Det er store variasjoner på blomster og blader på knollbegonia og når de trives blomstrer de rikt hele sommeren. Foto: SkarpiHagen.no

Fellesnevneren for ulike knollbegonia er rotknollen som vi kan ta vare på fra år til år. Med godt stell kan knollene gå i arv og bli skikkelig gamle. En av de gode gamle sortene som mange kjenner godt er skaugumbegonia. De kan dyrkes i krukker og bed med veldrenert og næringsrik jord. De har ikke de største kravene til solforhold, men husk alltid herdig når de skal ut for sesongen.  Bonusen med begonia er at det ikke er sneglenes favoritt, og får som regel stå i fred!

knollbegonia
Etter en kjølig overvintring vil knollene som regel være utålmodige etter å komme i gang med ny sesong. På dette stadiet vil det være lurt å dele knollen og her vil det enkelt kunne bli to flotte planter. Foto: SkarpiHagen.no

Begoniaknollene tas inn på høsten og oppbevares tørt og kjølig på lik linje med georginene. Dette er også en plante som ikke tåler frost så det er viktig at de har en frostfri oppbevaring. Når vi på våren tar knollene frem vil de ofte være litt utålmodige med å komme i gang, og en del har allerede satt noen små skudd som kan være nesten hvite om de har vært oppbevart mørkt.

Er ikke skudden blitt så lange kan de bare få venne seg til lyset slik at klorofyllet aktiviseres og på noen få dager er de grønne. Har derimot skuddene strukket seg og blitt lange, kan de gjerne klippes litt tilbake. Når du tar frem knollene så sjekk at de er faste og hele, uten skader eller områder med råte. Skulle du finne råte på noen av de overvintrede knollene kan de angrepne områdene skjæres bort, men det er viktig å la snittflatene på den friske delen få tørke noen dager før planting.

knollbegonia
På denne knollen sees de rette sidene etter delingen fra året før. Gropen på oversiden av knollen er ganske typisk og derfor vil det være lurt å plante knollen litt på skrå slik at vann kan renne unna og ikke skape råte i stilkfestene. Foto: SkarpiHagen.no

Deling av knoller

Har du gamle begoniaknoller som har vokst seg store kan de enkelt deles, og dette gjøres på våren før vi planter dem. Del i to eller fler hvis knollen er ekstra stor. Ser du antydning til skudd på knollen kan det være lurt å dele slik at du får med vekstpunkter på nye deler. Delingen foregår med en skarp og ren kniv slik at det blir rene snittflater som deretter bør tørke en liten uke før planting. Med noen dager tørketid vil sårene begynne å lukke seg, og på den måten blir det mindre risiko for sopp og råte når knollene plantes i fuktig jord.

Planting av knollbegonia

Når vi forkultiverer begonia er det lurt å bruke en veldrenert god plantejord slik at den holder seg fuktig uten å være bløt. Bland gjerne inn Perlite for å gjøre jorden mer porøs. I tillegg til å forbedre dreneringen vil Perlite holde på fuktigheten, og på den måten gi stabilt miljø for røttene.

Begoniaknollen plasseres rett under overflaten på jorden med vekstpunktene opp. Er det ikke antydning til vekstpunkter kan man la knollen ligge fremme i lyset noen dager så dukker de normalt opp i løpet av kort tid. Mange av begoniaknollene har en liten fordypning på oversiden, og her vil det kunne samle seg vann når vi vanner eller det regner. Planter vi knollen litt på skrå vil det ikke samle seg vann i gropen men heller renne av. Dette vil redusere faren for råte i festene til stilkene, om sommeren skulle bli ekstra regnfull. Når vi kommer ut på høsten vil mye fuktighet kombinert med lavere temperaturer lett kunne skape trøbbel med knoller som råtner hvis ikke dreneringen er god.

knollbegonia
Den store variasjonen på knollbegonia gjør at du kan få blomster i mange ulike former og farger. Foto: SkarpiHagen.no

Forkultivering og herding av knollbegonia

Etter planting skal jorden være lett fuktig, og som alltid bør det være så lyst som mulig. Husk på balansen mellom lys og temperatur for å få en kompakt vekst. Plassere du derfor knollene til forkultivering på rundt 15 grader vil dagslyset på våren som regel være tilstrekkelig. Er det høyere temperatur vil det lønne seg å bruke supplerende vekstlys. Når knollene er i god vekst vil vi kunne begynne herdeprosessen med å plassere de små plantene ute på dagtid når det er over 10 grader i lufta. Husk bare å ta dem inn for natten slik at de ikke blir utsatt for frost.

Normalt skjer utplanting i løpet av mai når all fare for frost er over, og da er plantene godt etablert for et liv ute i hagen eller på balkongen i en krukke. Når vi forkultiverer knollene vil blomstringen starte tidlig, og som regel vil de blomstre store deler av sommeren. Husk derfor å gjødsle jevnlig for å gi planten ekstra krefter. Om vi sørger for at planten har det bra vil knollen vokse gjennom sommeren, og bli enda større og kraftigere til neste år.

De flotte blomstene på knollbegonia er spiselige men inneholder en del oxalsyre. Prydverdien på blomster og blader er kanskje den viktigste årsaken til å dyrke disse herlige plantene. Foto: SkarpiHagen.no

Spiselige blomster

I tillegg til å pynte opp i uterommet er også blomstene på knollbegonia spiselige, og kan være et vakkert innslag i sommerens salat. De har en frisk syrlig smak som inneholder en del oxalsyre. Derfor bør man begrense inntaket hvis du er sensibel mot syre i maten, eller er disponert for nyrestein. Uansett er de et herlig blikkfang hele sommeren.

Du trenger kanskje også..

Til handlekurven

Jeg er interessert og vil bli kontaktet