Slik herder du småplantene før utplanting
Har du puslet og stelt med småplantene inne i vinduskarmen, eller under plantelys, de siste ukene og kanskje månedene? Da er snart tiden inne for neste steg, og et liv videre ute i det fri for de små plantebabyene.
Når vi dyrker og forkultiverer planter fra frø og stiklinger innendørs har plantene vokst under svært beskyttede forhold. Det kan hende vi har glemt dem litt med vanningen en gang i blant, men utover det har de ikke vært utsatt for vind, sol eller kulde. Dette er elementer som kan være ganske brutale for en liten ubeskyttet plante. Når vi setter ut planter for sesongen bør vi derfor herde dem. Det vil si å gi dem en myk overgang slik at de får tilpasset seg vær og vind utendørs.
Mange opplever at plantene kollapser, blir svidd eller rett og slett at de bare stopper opp i veksten og begynner å sture. Dette henger ofte sammen med at overgangen til klimaet ute kan være for brå. Legger vi oss ut i sola med vinterblek hud uten solkrem vil vi bli solbrent, og går vi ut i kulda uten klær blir vi syke. Det samme gjelder plantene som er vant med å stå innendørs. Etter hvert som vi blir vant med vær og vind tåler vi også dette bedre utover sommeren. For de små plantene er det tre faktorer vi bør passe på, og beskytte dem mot, i startfasen som gjerne kan gå over en til to uker:
Temperatur
Alle plantene har en minimumstemperatur for å trives, eller rett og slett klare seg. Det vil som regel stå bak på frøpakken. Alternativt kan man søke opp på nett for å finne ut hvilket temperaturintervall plantene trives under. Mange sommerblomster vil kreve temperatur over ti grader, og enkelte mer tropiske varianter vil ikke fungere under 15 grader. Eksempel på det er slik som agurk. Vær derfor oppmerksom på temperaturen der du bor, og følg nøye med på langtidsvarselet slik at det ikke dukker opp noen store overraskelser med lav nattetemperatur. Før vi får en stabilt høy nok temperatur gjennom døgnet, kan vi sette ut småplantene på dagen når temperaturen er over ti grader. Start gjerne med kortere intervaller og øk tiden etterhvert.
Det er viktig at vi ikke glemmer småplantene ute om det skulle bli for kaldt, så i denne perioden er gradestokken din beste venn! Et hjelpemiddel man kan benytte om det skulle bli litt kjølig er en fiberduk eller et tynt teppe man kan legge over. Det beste vil å ta plantene inn igjen på et kjølig rom om det blir for kaldt ute. Enkelte ganger kan plantene se ut som de er solsvidd, og få hvite merker på blader og stilk. Dette kan godt være skader etter kalde netter etter for brå overgang ut.
Sol
At sola kan svi er en velkjent årsak til at plantene får seg en trøkk. Husk å alltid benytte en fiberduk eller tilsvarende når du setter ut planter for sesongen. Dette gjelder også godt etablerte store planter som har vært inne til overvintring og skal ut igjen, slik som sitrus, oliven og palmer. Etter en lang vinter med lite lys vil de ha behov for beskyttelse i starten. De små frøplantene våre bør få skygge når de blir satt ut, og gradvis trekkes frem slik at de får mer og mer sol (for de plantene som tåler og trives med full sol).
Vekster som liker skygge eller halvskygge vil være enklere å tilvenne i denne fasen, og kan settes rett ut i skyggen når temperaturen er tilstrekkelig høy. Når vi skal herde mot sola vil det være nyttig med fiberduk, men det kan være like god hjelp i en stor parasoll, eller om du setter småplantene i skyggen av større busker og trær. Et annet alternativ er å bruke skyggesiden av huset og trekke plantene mer og mer frem for hver dag.
Vind
Vinden er en faktor som er fort gjort å glemme, men svært viktig i forhold til uttørring av plantene. Når vi har planter som har stått innendørs med stillestående luft er normalt celleveggene tynnere. Dette gjør at fordampning fra blader og stilk går mye lettere, siden de ikke har måttet erstatte fuktigheten som blåser bort med vinden. Når vi setter ut småplantene er det ikke uvanlig at de henger med hodet selv om jorden er fuktig. Det er som regel et tegn på at de ikke klarer å erstatte fuktighetene som fordamper fra bladene. Under herdeprosessen er det derfor lurt å sørge for le slik at vinden ikke blåser bort all fuktighet som fordamper fra bladene. Dessuten vil herdeprosessen gjøre at cellevegger og planten bli sterkere slik at det ikke fordamper like mye, og hele planten blir mer robust for sommerens vekst.
Hjelpemidler:
- Fiberduk
- Parasoll
- Andre større planter som kan gi skygge
- Flytting inn/ut og skyggesiden av huset
Hele prosessen med herding avhenger litt av plantearten, men som regel vil en til to uker med tilvenning være tilstrekkelig. Innsatsen i denne tiden vil belønnes i form av planter som er klar for ny sesong uten å bli satt tilbake i veksten. Etter innsatsen med forkultivering vil vi jo gjerne ha maksimal blomstring og avling utover sommeren.
Lykke til!