Hvitløk gjennom fire årstider
Å dyrke hvitløk er en spennende prosess som gir en dypere forståelse av naturens syklus, samtidig som det er en berikende opplevelse av å produsere egen, deilig hvitløk. I denne artikkelen tar vi deg gjennom vår egen erfaring med å dyrke hvitløk gjennom alle årstidene, fra høstens forberedelser til sommerens høsting.
Høst
Høsten markerer begynnelsen på hvitløksreisen. Vi startet med å velge den hvitløkksorten som egnet seg aller best til lagring og valgte en solrik plassering for hvitløken. Deretter delte vi hvitløken i hvert sitt fedd og plantet de med spissen opp, for så å dekke med jord og løv. Høsten gir hvitløken tid til å etablere sterke røtter som vil støtte veksten de kommende månedene.
Vinter
Selv om det på vinteren virket som om at alt var i dvale, visste vi at hvitløken arbeidet stille under jorden, hvor hvitløken forbereder seg på den kommende våren. Vi dekket godt til med snø som skulle være lunt for hvitløken.
Vår
Med vårens ankomst begynte hvitløken å spire gjennom jorden. Vi passet på å fjerne ugress og vannet rikelig når det varme vårsolen sto på. Spirene på hvitløken klippet vi av og brukte som smakstilsetning i supper og gryter – den har en mild hvitløkssmak. Våren var tiden da vi begynte å bli litt utålmodige og gravde litt smått rundt hvitløken for å følge med på utviklingsprosessen.
Sommer
Så var sommeren her og vi kunne begynne å høste hvitløk. Vi så at hvitløken var høsteklar når de fleste av bladene begynte å visne og bli brune. Med spenning begynte vi å grave opp løkene, og der var det store fine hvitløk. Etter høsting tørket vi hvitløkene på et mørkt og kjølig sted med mye lufting for å unngå fukt. Dette for å forbedre smaken og øke holdbarheten. Så var det bare å nyte hvitløk i en rekke deilige retter, fra sauser og supper til marinader og grillede måltider.
Det var ekstremt givende og enkelt å dyrke sin egen hvitløk. Så hvorfor ikke prøve selv? Lykke til med din egen hvitløksdyrking!