Henrik dyrker fra frø til ferdige planter
Frø ble til planter. Da Henrik Scheel Digerud og samboeren flyttet til hus med stor hage, begynte interessen for planter og blomster å spire for alvor. Allerede i slutten av februar starter de med forkultivering av ulike planter.
– Vi startet i 2020 da vi flyttet til Kristiansand og fikk større plass, forteller Henrik.
Med både pandemi og ny, stor hage, lå forholdene til rette for å utforske en ny hobby.
– Det er veldig gøy å holde på med, og det er givende å høste grønnsaker man har dyrket selv. Man får ganske mye igjen når man sår og planter grønnsaker fra frø, mener han. Og det er ikke rent få grønnsaker paret kan høste gjennom sommeren.
Ingen plan om å bli selvberget
– I kjøkkenhagen har vi for eksempel gulrøtter, vårløk, purre, gul løk, squash, gresskar, rødbeter, tomater, salat, spinat og reddiker, for å nevne noe.
Og rik kjøkkenhage til tross, så er ikke tanken å bli selvberget.
– Nei, absolutt ikke. Det er en blanding av at det er veldig gøy, og at grønnsakene man dyrker frem selv er veldig gode på smak, forteller Henrik.
Dyrker bryllupspynten selv fra frø
Det er likevel ikke bare spiselige vekster som er å finne i hagen på Sørlandet. Henrik og samboeren dyrker også frem blomster.
– Skal jeg trekke frem noen favoritter der, må det være solhatt og solsikke. De synes jeg er flotte, og morsomme å dyrke frem fra frø, forteller han.
Til sommeren skal det stå bryllup, og paret ønsker å dyrke frem det meste av blomstene det skal pyntes med selv. Det blir blant annet en del snittblomster, som for eksempel asters.
– Vi har også hatt stor glede av blomstereng tidligere år, så der skal vi utvide litt før bryllupet, sier han.
Råder andre til å starte forsiktig med frø
Da han først startet opp som hobbygartner, gikk han ”all in” og begynte med mange sorter på en gang. For andre som skal starte opp, vil han råde om å gå litt mer forsiktig frem.
– Det tar fort mye plass å forkultivere planter inne. Særlig hurtigvoksende planter som gresskar, squash og mais kan fort ta opp hele kjelleren.
Han trekker også frem at det er viktig med både et kjølig lagringsrom og nok lys dersom man har planer om å forkultivere planter hjemme. Selv har han gått til innkjøp av vekstlys for å gjøre jobben enklere.
– Vekstlys fungerer veldig bra, og her har jeg planer om å utvide parken litt i år. Litt lengre frem i tid er drømmen å ha et eget drivhus, forteller han.
Mest jobb før plantene skal ut
Frem til da benytter paret en utestue som har godt med naturlig lys. Men før plantene får flytte ut permanent for sommeren, understreker Henrik at det er viktig å vende de gradvis til sollys.
– Om man ikke skal få planter med brente blader, må de vendes til utelyset litt etter litt. Det er en ganske stor jobb med å bære planter ut og inn i denne fasen, forteller han, og understreker nok en gang at det derfor kan være lurt å starte opp litt forsiktig første året.
Andre tips han har til nybegynnere er å begynne med noen knoller og røtter.
– Starter du med noen stauderøtter og knoller, får du fortsatt gleden av å dyrke frem selv, men en noe lettere jobb i starten, tipser han.