Gladiol: Høyreist eleganse
Med afrikansk opphav Gladiol en elegant løkblomst som både er majestetisk og imponerende. Gladiol får klaser av blomster langs stammen og trives best i le fra vind grunnet sin høyde. Enkelte gladioler kan rage over 1 meter høye. De kom til Europa med nederlendere fra Sør-Afrika på 1700-tallet.
Klikk her for å se vårt utvalg av Gladioler.
Plantes ut på vårparten
Løkene kan plantes ut på vårparten når det ikke lenger er fare for nattefrost. Du kan sette de rett i et bedd eller du kan velge å plassere de i en gruppe i en større krukke. Uansett plassering, vær nøye med at de står beskyttet fra vindkast. Det er også lurt å sette løkene nokså dypt for stabilitet. Setter du de nokså tett, vil de etterhvert også gi hverandre støtte i vind men støtt gjerne opp blomsterstilken med pinner eller med en såkalt blomsterstøtte, om blomstene legger seg for mye nedover.
Hold Gladiol-løkene lett fuktig etter utplanting, men ikke gi for mye vann, da vil løken råtne. Når de har startet å spire, kan du være noe rausere med vanningen.
Forkultivering
Hvis du er utålmodig og ivrig og vil ha gladiolene i blomst noe tidligere, kan du velge å forkultivere løkene innendørs fra mars/april og plante ut i mai. Innendørs under forkultivering, bør temperaturen ligge på rundt 18 grader. Når det gjelder vanning, gjelder samme framgangsmåte som beskrevet over.
Perfekte snittblomster
Når en Gladiol er satt ut, trives den best i gode lysforhold og kan også stå i direkte sol under forutsetning av at du da passer på å vanne nok slik at solen ikke tørker ut løkene. De fleste erfarer at gladiolene har det best i halvskygge og le.
Gladioler tar litt tid før de kommer i blomst, så da har du noe å se fram til på sensommeren. De er også perfekte som snittblomster i vase og krever omtrent samme behandling som tulipaner. De kommer i alle regnbuens farger, så her er det bare å gå for dine egne favoritter fra det fargerike utvalget.
Før den første frostnatten kan du ta opp løkene, klippe ned all vegetasjon over løkene og oppbevare disse mørkt, kjølig men frostfritt og tørt gjennom vinteren, eksempelvis i en sval kjeller. Å ta vare på knoller og løker fra år til år er både bærekraftig og økonomisk – bra både for jordkloden vår og lommeboken din.