Coleus – ikke bare en potteplante i vinduskarmen
Coleus er en kjent og kjær plante, og for mange vekker det minner om bestemors vinduskarm. De har vært brukt som potteplante innendørs i alle år, men visste du at den også er super ute i hagen eller på balkongen?
De siste årene er Coleus eller palettblad, som den også kalles, blitt superpopulær og det er ikke uten grunn! Du skal lete lenge for å finne en mer dekorativ plante som er så lettstelt og grei å ha med å gjøre. Inne i vinduskarmen har den en tendens til å bli lang og slengete, spesielt på vinteren med høy temperatur og lite lys, og må med jevne mellomrom klippes tilbake, toppes eller av og til fornyes med en ny stikling – heldigvis er stiklingsformering av coleus enkelt og de roter seg fort.
Stikling eller frøformering
Det er et stort utvalg frø av coleus på markedet, og det er ekstra gøy å dyrke helt fra start. At de mikroskopiske frøene kan bli så flotte planter er ubegripelig, men med litt tålmodighet og et godt vekstlys er det en smal sak. Bruk en god såjord, og spre frøene utover den lett sammenpressede jorden. Deretter dekkes de av et tynt lag Vermiculite før de settes i et kar med vann slik at jorden kan trekke opp det nødvendige vannet før de dekkes med plast eller settes i et minidrivhus under vekstlys. I løpet av noen dager titter det opp små spirer. Ikke vær bekymret om det er lite farger på de første bladene, det kommer senere i utviklingen.
Stiklingsformering er en god løsning om du har en plante fra før, eller om du kan få et lite toppskudd fra noen du kjenner. Klipp av toppskuddet og sett i et glass med vann, og i løpet av et par uker er det fine røtter på stilken. Velger du å stikke toppskuddet rett i en potte med jord går det som regel fint, men da er det viktig å opprettholde høy luftfuktighet. En løsning vil være å trekke en plastpose over stiklingen og potten, eller å sette den i et minidrivhus hvor de vanligvis roter seg godt i løpet av 2-3 uker. Uansett om du velger frøformering eller tar en stikling, vil hele prosessen kunne gå fortere med undervarme.
Coleus – ute eller inne
Coleus er kanskje mest brukt som potteplante inne, men de blir nesten vel så fine ute. Med mer lys og litt lavere temperatur vil de få en mer kompakt vekstform og bli tettere. I tillegg vil fargene bli mer mettet og kraftfulle med sommeren ute i hagen, eller på balkongen. Husk at palettblad ikke liker sol! De vil ha mye filtrert lys eller halvskygge, det vil si en vokseplass som er lys uten direkte sol. Ute i hagen kan den være super i større eller mindre krukker hvor den lett kan bli et blikkfang. Fargerike blader bryter som regel fint med mye av de grønne tonene som ellers er i hagen.
Plantes de i en større krukke vil det være mindre risiko for uttørring siden volumet på jordklumpen er større, og derfor holder bedre på fuktigheten enn en liten krukke. Siden coleus liker en jevnt fuktig jord uten å være vasstrukken vil en stor krukke gi stabilitet uten at vi må vanne hele tiden. I tillegg til en god størrelse vil det alltid være lurt å ha hull i bunnen på plantekaret.
Temperatur
Når vi dyrker coleus utendørs er det viktig å følge med på gradestokken! De liker ikke for lave temperaturer siden de kommer fra varmere strøk i Asia og Australia. Spesielt gjelder dette i starten på sesongen. Vent derfor med å plante dem ut til nattetemperaturen holder seg stabilt over 10 grader. Blir det for kaldt i starten vil plantene sture, og kanskje ikke komme seg igang igjen i det hele tatt.
Når høsten nærmer seg vil de derimot tåle mer etter å ha stått ute hele sommeren, og de holder seg fine helt frem til temperaturen nærmer seg null grader. Vil du ta vare på plantene bør de flyttes inn mens det fortsatt er en god temperatur slik at sjokket ikke blir for stort. Et alternativ til å flytte inn hele planten er å ta nye stiklinger som settes i vann. Disse plantes i mindre potter og kan være gode morplanter for neste års utplanting. Mindre planter er også enklere å finne plass til innendørs.
Blader og ikke blomster
Palettblad eller Coleus dyrkes primært for sine fargerike blader, men mange av sortene vil stadig forsøke å komme med blomster i toppen. Blomsterklasen vil ta næring og krefter fra planten som den heller kan bruke på veksten til nye blader. Hold derfor øye med dine palettblad og hvis du ser antydning til knopper i toppskuddene er det lurt å knipe av, og fjerne dem. Fordelen med å knipe toppen er at det som regel kommer flere skudd fra bladfestene nedenfor som igjen gir en tettere og mer buskete plante.
Lykke til:-)