Basiskunnskap for overvintring av planter
Tar du deg jobben med å overvintre georgineknollene dine, kan du ha glede av de i mange år!
Når senhøsten kommer, synker temperaturen og dagslyset minsker. I september/oktober er det på tide å overvintre de potteplantene som har stått utendørs gjennom vår og sommersesongen. Overvintring er økonomisk, bærekraftig og det gir en god følelse å se plantene overleve år etter år.

Fire prinsipper for å lykkes med overvintring:
- Innendørs
- Kjølig
- Tilgang til lys
- Lett fuktig jord
Hvilke planter kan du overvintre?
Det er mange potteplanter du kan overvintre frem til våren, og som kan settes ut når faren for frost er over, typ april til mai, avhengig av hvor du bor i landet. Middelhavsplanter, sommerblomster og knollplanter for å nevne noen.

Middelhavsplanter som kan overvintres:
- Sitrus
- Terassepalmer
- Oliven
- Fiken
- Kiwi
- Eføy
- Myrt

Sommerblomster som kan overvintres:
- Engletrompet
- Pelargonia
- Blodbeger
- Fuksia
- Pasjonsblomst
Knollplanter som kan overvintres:
- Oxalis
- Georginer
- Begonia
- Gladioler
Trykk her for å lese om overvintring av knollplanter.
Basiskunnskap:
Temperatur:
- Rundt 5-10 grader (avhengig av plantesort)
- Svalt og kjølig
- Unngå store temperatursvingninger
Lys:
- Planter trenger tilgang til noe lys, enten fra et vindu eller et vekstlys
- Jo lavere temperatur jo mindre lys trenger planten
- Jo høyere temperatur jo mer lys trenger planten
Vann:
- Hold jorden på den tørre siden. Lett fuktig jord
- Står planter kjølig ønsker og trenger de lite vann
- Vann lite og hyppig. Våt jord over tid gir rotråte og sykdom
Næring:
- Ingen gjødsel i overvintringsfasen

Hvor kan jeg overvintre plantene?
Noen har en kjeller, bod, uthus, garasje eller en trappeoppgang f.eks. i en bygård. Prinsippet er at overvintring fungerer best når det er lyst og kjølig. Andre har et svalt soverom som kan egne seg til overvintring. Det er enklest å lykkes med en temperatur på rundt 5 grader, men du kan og lykkes i temperaturer fra 1-15 grader avhengig av plantesort.
Du kan og lykkes med å ta pottene innendørs i stua på vinteren, men de fleste planter mistrives og slipper mye bladverk pga tørr inneluft og lite lys gjennom vinterhalvåret. Poenget er at det bør være kjølig og lyst som det sjelden er i oppholdsrom. Mange har erfaring med oliventrær i stua hvor bladene faller av og drysser i vinterhalvåret.

Vekstlys eller lys fra vindu?
Jeg benytter begge deler. Jeg har et kjellerrom med naturlig lys fra vindu og ett annet kjellerrom uten vindu. I sistnevnte bruker jeg vekstlys. Det er generelt enklere å lykkes med vekstlys, da er plantene sikret tilgang til lys.
Plantesorter har noe ulikt behov for lys under overvintring. Etter min erfaring klarer mine løvfellende planter og busker seg i mer mørke (uten vekstlys) som f.eks. fiken og kiwi mens sitrusplantene og sommerblomstene mine helst vil ha god tilgang til lys, enten fra vindu eller i form av vekstlys.
Planter ønsker 12-16 timer med lys i døgnet og på lik linje med oss mennesker, ønsker de en mørk natt. Jeg bruker en timer på mitt vekstlys som automatisk slår av og på lyset.
Husk at har du lite dagslys tilgjengelig må det være kaldere for å lykkes. Jo høyere temperatur plantene står i, jo mer tilgang til lys trenger planten.
Trykk her for å lese om overvintring av potteplanter steg for steg.