Blomsterløk og det norske klimaet
Flertallet av blomsterløk og løkvekster som selges i Norge er vår- og sommerblomstrende arter. Hvor godt de forskjellige artene takler vinterfrosten kan være et problem. Det ser heldigvis ut som at veldig mange løkvekster tåler den godt. Dyrkningsområdet for svært mange arter vil derfor trolig dekke mesteparten av landet.
Løkvekster og blomsterløk er normalt flerårige, noe som betyr at de kommer igjen år etter år. Flere arter klarer å sette modne frø. Noe som gjør at de sår seg på nytt. Noen arter er nesten ugrasaktige med sin gode frøsetting. Evnen til å sette frø avtar med hardere klima. Selve løken kan fortsette å leve i årevis. Om den formerer seg og blir flere planter avhenger av evnen til å sette sideløk.
Blomsterløk som selges i Norge er stort sett dyrket fram i et varmere klima enn det vi har her. Det gjør at den løken vi setter ned etter kjøpet allerede er «ferdigmodnet» og ferdigutviklet. Klar til å settes i jorda. Selve blomstringen vil alltid ta en del kraft fra løken, og om den kommer tilbake like sterkt året etter avhenger av at løken får samlet opp nok næring gjennom sommerhalvåret. Hvor mye næring den får samlet opp avhenger igjen av klimaet og mikroklimaet der løken er satt.
Tulipan er et særtilfelle (sammen med noen få andre arter) ved at den blomstrende løken er engangangsblomstrende. Etter blomstring vil løken dø. Skal det komme nye tulipaner året etter er det avhengig av at «morløken» danner store nok sideløk i løpet av sommeren. Hvis sommertemperaturen er for lav og/eller sommeren for kort, vil det ikke bli dannet store nok sideløk til at disse kommer i skikkelig blomst året etter. Tulipanen vil derfor på kort eller lengre sikt etterhvert dø ut. Over store deler av Norge bør tulipaner betraktes som ettårige sommerblomster, som betyr at man må sette nye løk hvert år. Et mulig unntak på gunstige plasser er sorter av tidlig tulipan og noen botaniske tulipaner. Men også disse vil kunne dø ut etter dårlige somre på klimatisk sett mer ugunstige plasser. Bare erfaring fra egen hage vil kunne gi deg svaret her.