Slik overvintrer du Coleus
Siden Coleus er en tropisk plante, er den ikke særlig glad i den norske vinteren, men fortvil ikke, det finnes råd for hvordan få den gjennom vinterkneika!
Når høsten kommer, vil du ofte se at coleusplanten krymper litt, den kan få visne blader og den kan rett og slett klappe litt sammen. Da kan du sette din coleus så lyst plassert som mulig slik at den får det dagslyset som er tilgjengelig. Den vil nok miste noen blader, men sørg for å holde den lett fuktig hele tiden, og om du får den til å klare seg fram til februar, er mye gjort. Da starter en ny vekstsesong.
Ta toppstiklinger
Den beste måten å sikre seg at planten lever videre, er å ta toppstiklinger av den nåværende planten. Du kan klippe av en gren på ca 20 cm av planten din og fjerne de nederste bladparene. Gjør så klar en ny potte med litt sandholdig jord, gjerne så- og kaktusjord. Dette sikrer god drenering. Deretter setter du toppstiklingen ned i lett fuktig jord og pakker forsiktig jorda rundt stiklingen slik at den står stødig. Pass på at jorden er lett fuktig gjennom vintermånedene og plassér stiklingspotta så lyst som mulig. Dette er erfaringsmessig en veldig god måte å overvintre coleus på og en god måte å sikre seg at coleusen din lever videre.
Minidrivhus for coleus
Du kan alternativt også lage et lite minidrivhus til stiklingene. Ta gjerne et norgesglass eller et syltetøyglass (med lokk) og fyll på med ca 10 cm lecakuler og deretter vann ca 5 cm opp langs kanten. Plassér stiklingen godt nede i leca-kulene og sett på lokket. Plassér glasset lyst. Denne metoden sikrer at planten hele tiden holder seg fuktig og eliminerer at planten sliter med tørr inneluft, noe som ofte er tilfelle vinterstid innendørs.
Med disse to metodene har du gode odds for å få plantene dine til å klare seg gjennom vinteren i Norge.
Lykke til med overvintring av dine coleus!