Slik får du sommerbuketten til å vare lengre
Sommeren er tid for raushet, og vi kan fråtse i blomster, frukt og grønt. Du trenger ikke en stor hage for å dyrke blomster til sommerbuketten. En stor krukke på balkongen vil gjøre samme nytten som et blomsterbed. Det viktigste er å ha blomster som remonterer, og egner seg til vasen. Er det ikke så mye som blomstrer, kan et vakkert bladverk være like dekorativt.
Mange opplever at blomstene klapper sammen kort tid etter at de er satt i vase. Det er ikke akkurat motiverende når hele eller deler av sommerbuketten ser ut som en eller annen yogastilling man bare har hørt om. Det er noen tips som kan hjelpe for å få en lengre holdbarhet på sommerbuketten, bare se her!
Tidspunkt for klipping
Første steg er at blomster og blader er saftspent. Det vil si at de har trukket opp vann så alle deler av planten strutter. Det er ikke uten grunn at blomstene er så duggfriske om morgenen. Tidlig morgen er faktisk en perfekt tid å plukke blomstene. Da har de fått en litt kjøligere natt til å trekke opp vann, uten at det fordamper noe fra bladene og blomstene. Når du skal plukke blomster bør du ha med en bøtte med litt vann i bunnen. Settes de direkte i vannet etter at de er blitt klippet vil de unngå å tørke opp. Plukker du sommerbuketten og lar den vente en stund før den kommer i vann er det større risiko for at den ikke vil reise seg igjen.
I alle planter og blomster er det et vakuum som gjør at vannet blir trukket opp fra roten, og opp til de ytterste skuddene. Dette undertrykket oppstår når fuktigheten fordamper fra bladene og blomstene. Når vi klipper av en stilk vil dette vakuumet begynne å trekke opp luft i snittflaten. Disse ørsmå luftboblene blir sittende som propper, og tetter igjen for vannet som skulle vært trukket opp. Ved å hele tiden tenke på at de avskårne blomstene alltid skal stå i vann, vil holdbarheten bli lengre.
Rens stilkene
Når vi har vært ute å sanket blomster i morgentimene, og deretter satt dem i vann, bør de unngå sol og vind. Dette er elementer som er en stor påkjenning for avskårne blomster. Etter plukkingen skal stilkene renses. Ta gjerne opp en og en stilk av bøtta, før blader og torner (på roser) som kommer under vann i vasen fjernes. Under vannlinjen i en vase skal det kun være rene stilker. Dette er for å hindre bakteriedannelse i vannet. Husk også å bruke en ren vase med rent vann, om du ikke har holdbarhetsmiddel for snittblomster. Bakterievekst legger seg fort på snittflaten, og tetter igjen for vannopptaket, som igjen forkorter levetiden for sommerbuketten.
Snitting av stilkene
Når alt er renset og rent, er det tid for å snitte stilkene. Her er det flere måte å gjøre det på, men det er en tommelfingerregel. Jo hardere stilkene er, jo lengre skråsnitt skal blomstene ha. Eksempelvis skal syriner ha lange gode snitt med en skarp kniv. I andre enden av skalaen er tulipaner, og andre blomster med saftige og myke stilker. Disse kan kuttes rett over, eller alternativt klippes. Når vi har snittet blomstene bør de umiddelbart i vann. Fyll vasen med temperert vann, og ha den klar ved siden av der du jobber. En snittet blomst bør ikke være uten vann lengre enn det du klarer å holde pusten selv. Mange vil nok kjenne seg igjen i at buketten blir fikset og ordnet, før den legges på benken… for deretter å finne frem vasen… Kanskje ringer telefonen, og vips så har det gått flere minutter hvor snittflatene har tørket. Løsningen er da å snitte på nytt en centimeter eller to høyere på stilken før de settes rett i vann.
Oppbevaring
Når vi har preparert og fikset blomstene etter alle kunstens regler er det bare å nyte synet av buketten. Det er litt ulik holdbarhet på blomstene. Enkelte står bare to-tre dager, mens andre kan stå i to-tre uker. Uansett hvilke blomster du har, er det et par ting som er smart å gjøre – nemlig å sette buketten kjølig om natten. Har du en kjølig kjeller, eller et sted ute hvor det er svalt og skygge, kan vasen settes der om natten og når du ikke er hjemme. Enkelte blomster tåler faktisk fint å stå i kjøleskapet med rundt fem grader. En slik kjølig plassering kan forlenge levetiden til buketten med nesten det doble! I tillegg kan det med fordel byttes vann i vasen hver tredje dag. Dessuten vil det være lurt å snitte på nytt, og fjerne den nederste centimeteren av stilken ved vannbytte.
Med så mye som vokser ute om sommeren er det bare å plukke det med inn og nyte av det hagen og naturen gir:-)