Handlekurv

Finn produkter
Lukk
Hageglede Kundeklubb
Som medlem i kundeklubben ønsker vi å gi deg ekstra fordeler som takk for at du velger å handle dine hagevarer hos oss. Ved å være medlem vil du få goder som eksklusive tilbud, invitasjoner og informasjon på e-post og SMS. Medlemskapet er gratis, og medlemsfordelene gjelder på Hageglede.no.
Meld meg inn!
Fortsett å handle

Slik får du buketten til å vare lenger

Se produkter omtalt i denne artikkelen

Sensommer og høst er ofte forbundet med raus blomstring, og gode mettede farger. Georginene er en av plantene som er i høysesong, og de fantastiske blomstene bør klippes av fortløpende. Når vi beskjærer georginer, og fjerner blomstene, stimulerer det planten til å sette nye knopper. På den måten forlenges sesongen, og blomstringen vil kunne holde seg frem til frosten kommer. Det er ikke mye som slår en frodig bukett georginer i vase. Store og små blomster i ulike farger blir lett et blikkfang, men hvordan får vi buketten til å vare lengst mulig?

buketten
Sensommeren og høsten byr på raus blomstring med sterke farger som er supre i vase som både lave og høye buketter. Foto: SkarpiHagen

Plukking av blomstene

Når vi skal plukke blomster kan vi generelt si at det er lurt å plukke dem tidlig på morgenen, før solen kommer opp og treffer plantene. Med varme fra solen vil den naturlige fordampningen starte fra blader og blomster. Hvis vi rekker å plukke blomstene før varmen kommer, vil blomster og blader være mettet med fuktighet. Røttene har nemlig jobbet hele natten med å trekke opp vann, for å etterfylle reservene. Når blomstene er saftspente og duggfriske er det et perfekt tidspunkt å plukke dem på. I tillegg være lurt å ha med en bøtte med litt vann i bunnen, når du går ut og skal hente blomster. Da kan de avskårne blomstene settes i vann umiddelbart. Dette vil sørge for at de ikke mister fuktighet før de skal prepareres videre. Etter plukking er det viktig at blomstene ikke blir stående i sol. Med en sval og skyggefull plassering, kan de klare seg godt utover dagen til de skal brukes.

buketten
Sensommer og høst er tiden for å fråtse i farger, og belønningen for alt stellet av georginene får vi nå. Foto: SkarpiHagen
Når vi plukker blomster bør vi ha med en bøtte med litt vann så de ikke tørker på veien til vasen. Foto: SkarpiHagen

Snitting og preparering

Når vi skal lage buketter av georginer eller andre blomster bør de alltid prepareres. Det vil si at vi fjerner alle blader (inkludert torner på roser) som vil komme under vann. Rene stilker gir mindre overflate, og dermed mindre grobunn for bakterier. Bakterier i vannet er snittblomstenes største fiender, og vil gi en kortere levetid for buketten. Etter at stilkene er renset for blader, bør de få et nytt snitt. Tommelfingerregelen er at jo hardere stilkene er, jo lengre bør snittet være. Roser og treaktige stilker bør derfor få en langt skråsnitt, med en skarp kniv. En stor overflate gir bedre mulighet for vannopptak, og vil holde blomsten frisk lengre. Henger avskårne blomster med hodet etter kort tid, er det et tegn på at de ikke klarer å suge opp vann. En saftig stilk som eksempelvis tulipan eller påskelilje kan derimot skjæres rett over og krever ikke like mye preparering.

Når vi kutter avskårne blomster bør det brukes en skarp kniv, og jo hardere stilkene er jo lengre bør skråsnittet være for å sikre godt vannopptak. Foto: SkarpiHagen

Vase og vann

Inni alle planter og blomster er det et lite vakuum som sørger for at fuktighet transporteres opp til de ytterste skuddene og blomstene. I det øyeblikket vi kutter en stilk, vil dette denne mekanismen gjøre at det suges opp luft. Denne setter ser som små propper ii stilkene der vannet skulle bli transportert opp til blomsten. Derfor er det viktig at avskårne blomster kommer i vann umiddelbart etter at de har fått et nytt snitt. Sett derfor frem vasen du skal bruke, og fyll den med vann før prepareringen starter. Da kan du sette blomstene direkte i vasen, og spare verdifull tid. Ellers er det fort gjort å legge blomstene på benken mens du leter etter vase, som deretter skal fylles med vann. Disse sekundene kan forlenge levetiden til en bukett med flere dager! Husk alltid å bruke en helt ren vase. Om du ikke har spesielt holdbarhetsmiddel for snittblomster, er det fint med rent vann.

buketten
Georginer med mindre blomster og lange stilker er spesielt egnet til buketter, Her er pompong georginen Stolze Von Berlin. Foto: SkarpiHagen

Oppbevaring 

En blomsterbukett vil kunne vare alt fra noen få dager, og opp til flere uker. Dette avhenger ofte av hvilke blomster du har tilgjengelig, men det handler også i stor grad om hvilken temperatur og plassering du gir blomstene. Etter at blomsterbuketten er preparert og satt i vann, er det viktig at den aldri blir plassert i sola. Da vil selv de sterkeste blomstene henge med hodet i løpet av kort tid. Det samme gjelder hvis vasen med blomster blir satt i vind, som for eksempel langvarig gjennomtrekk eller på et bord ute i hagen. Avskårne blomster har ikke samme krefter til å trekke opp vann som når de står på planten med rot. Et annet grep som vil forlenge levetiden, er å plassere buketten kjølig om natten, eller når du ikke er hjemme. Har blomstene stått i vasen lenge vil det som regel danne seg bakterier, derfor kan det være smart å bytte vann, og samtidig gi stilkene et nytt snitt hver tredje dag.

Skulle blomsterhodene knekke vil et stort fat eller skål med vann med flytende blomster være dekorativt. Foto: SkarpiHagen

Enkelte ganger vil stilkene knekke, eller at blomsterhodene faller av under behandlingen. Det er litt irriterende når det skjer, men samtidig er det en gyllen mulighet til å tenke annerledes blomsterdekor. Fylle opp et pent fat eller skål med vann, og la blomsterhodene flyte oppi som små vannliljer. Med enkle grep, og litt god preparering, kan du nyte synet av en herlig blomsterbukett i lang tid.

Du trenger kanskje også..

Til handlekurven

Jeg er interessert og vil bli kontaktet