Slik dyrker du hvitløk
Hvitløk har vært brukt i ulike kulturer gjennom flere tusen år, og for mange har den en fast plass på kjøkkenet. Hvitløken er en viktig del i mange matretter, men den har også vært brukt mot helseplager i uminnelige tider. Det er alminnelig kjent at hvitløken styrker immunforsvaret, og allerede på midten av 1800-tallet ble det oppdaget antibiotiske egenskaper hos hvitløken. Lukten er elsket og hatet, men smaken er det mange som ikke ville vært foruten. At den er så enkel å dyrke selv er ekstra gøy!
Du kan dyrke hvitløk i de aller fleste klimasoner, og i mesteparten av landet. Med en herdighet på H6 er dette en svært robust vekst. Som alle andre løkvekster vi planter på høsten er det viktig med en veldrenert jord på vokseplassen. Blir løk stående en plass hvor jorden er vasstrukken som deretter fryser til is vil det det ofte gå galt. Når du skal forberede plantingen er det derfor smart å vende jorden, slik at den er luftig og fin før hvitløken settes.
Kan man benytte alle typer hvitløk til planting?
Når vi skal plante hvitløk bør det benyttes sertifisert setteløk som er sykdomsfri. Skal vi plante ut i hagen er det viktig å benytte løk, knoller og frø som er beregnet for dyrking her i landet. Planter vi grønnsaker fra matbutikken har de ikke vært igjennom samme kontrollen med hensyn til plantesykdommer, og er derfor ikke egnet til videre dyrking her i Norge. Benytter vi eksempelvis hvitløk, poteter eller tomatfrø fra matbutikken vil vi kunne få med sykdommer som kan skape store problemer. I ytterste konsekvens kan det være sykdommer som sprer seg til andre steder enn egen hage.
Hvordan planter vi hvitløk?
Når vi får setteløk er de kraftige, fulle av vekstkraft og ser de ganske like ut med hvitløken vi kjøper. Som vanlig er de sammensatt av flere fedd rundt den gamle stilken, som står i midten. Det første vi gjør er å bryte opp løken forsiktig, og få løsnet alle feddene – de skal nemlig plantes hver for seg. Rundt hvert enkelt fedd vil det dannes nye fedd slik at vi kan høste en helt ny hvitløk på sensommeren neste år.
Etter at jorden er preparert, og feddene løsnet er det tid for å plante hvitløk. Plantes de på 5-10 cm dyp vil det tilsvare 2-3 ganger løkens høyde. Det er likt med de fleste andre blomsterløk. Siden hvitløken skal vokse seg stor og sterk, trenger den litt mer plass rundt seg så beregn ca 15 cm mellom hvert fedd som plantes. Plantes de for tett vil de konkurrere om næringen, og avlingen vil derfor bli dårlig. Etter planting kan de gjerne få en god vanning. Får hvitløken litt tid på seg før frosten kommer vil de rekke å utvikle røtter, og klargjøre et skudd som skal komme opp til våren. Med disse forberedelsene er den lille hvitløken bedre rustet til å klare vinteren som er rett rundt hjørnet.
Hvor kan vi plante hvitløk?
Har du ikke noen kjøkkenhage er det ikke noe problem. Hvitløk kan plantes i blomsterbed, store krukker og plantekar så lenge dreneringen er god. Siden den er så hardfør kan vi plante den nesten overalt. Selve planten er ikke stor og ruvende når den kommer opp til våren, så den kan fint stå innimellom stauder, roser, i bukettbedet eller lignende. Et gammelt kjerringråd er faktisk at hvitløkplantene virker avskrekkende på lus. Det er ikke dokumentert, men stadig fler planter hvitløk mellom rosebusker og annet for å unngå angrep av lus. Hvitløken skiller ut stoffer som en del skadedyr ikke liker. I tillegg vil vi kunne ha nytteplanter sammen med prydplantene våre. Uansett hvor du planter hvitløken er det bare å lene seg tilbake og vente på våren og se dem spire. Plantene vokser fort opp, og så begynner magien under jorden hvor det dannes nye hele hvitløk som kan høstes i juli.