Plant din egen ramsløk
Det er mange gode grunner til å plante den populære ramsløk i egen hage. Den herlige milde løksmaken kan anvendes i ulike matretter, men også gi glede langt utover året om vi lager ramsløksalt, eller smaksetter olje med ramsløk. Ved tørking av ramsløk vil derimot mye av smaken gå tapt. I tillegg til å smake godt, er den svært dekorativ som staude på våren. Med tiden danner den et tett teppe av mørkegrønt bladverk, og skjermer av små stjerneformede blomster i mai måned.
Truet i naturen
Ramsløk er blitt en populær plante de siste årene, og er derfor blitt hardt beskattet i naturen. Når hele restaurantbransjen jakter på den, sammen med alle privatpersoner som har fått smaken, går det hardt utover den ville bestanden. Den ville ramsløken er faktisk blitt rødlistet, og står nå i fare for å bli utryddet hvis jakten fortsetter. Dette er kanskje en av de beste grunnene til å dyrke dem i egen hage. Da kan vi høste vår egen ramsløk uten å skade naturen – mer kortreist blir det nesten ikke.
Rett i jorden
Sammen med annen blomsterløk på høsten, kan vi også få tak i ramsløk som setteløk. De er er mer sårbare enn de fleste andre løkvekster, og har ikke det beskyttende skallet som hindrer uttørring. Derfor er det avgjørende at de små løkene kommer i jorden så fort som mulig. Prosessen fra de graves opp, til de er plantet på nytt sted bør derfor ta kort tid. Bestiller du på nett bør pakken hentes umiddelbart så den ikke blir liggende på utleveringsstedet. Deretter plantes de straks de kommer hjem.
Vokseplass og jord
Ramsløk er robust og hardfør når den først er veletablert. De klarer seg helt opp til H6, og vokser i store deler av Norge. Naturlig vokseplass er i løvskog med halvskygge eller skygge, og ofte i nærheten av bekker hvor det er en jevn fuktighet. På våren rekker de som regel å komme i god vekst før løvet på trærne skaper for mye skygge, og utover sommeren visner bladene ned slik at planene går i hvilemodus for neste vår. Denne syklusen er typisk for mange woodland-stauder. Ramsløk vil gjerne ha en veldrenert moldrik jord som er jevnt fuktig, og gjerne tilsatt sand for ekstra drenering. Jorden bør ikke være for sur så et par never skjellsand på plantestedet, kan gjøre susen for å øke ph til et nivå som de trives med. I hagen kan vi gjerne gi et jorddekke med halm, eller avklipt gress, for å opprettholde en stabil fuktighet i jorden.
Plantingen
Når vi skal plante ramsløk bør de få sitt eget lille område. De trenger nemlig litt tid på å etablere seg skikkelig, og da skal de ikke måtte konkurrere med andre vekster som kommer for tett på. Etter at de er etablert vil de lett kunne fortrenge andre arter, så da vil de lett kunne fylle ut plassen selv. Sett løkene med rottrådene ned og med en planteavstand på ca 10 cm. Etter plantingen bør det gis en skikkelig rotbløyte så de får etablert nye røtter før frosten kommer. Som de fleste vekstene på høsten skal de ikke ha gjødsel nå. Til våren kan de derimot gjødsles med hønsegjødsel når de er kommet i god vekst. Ved å vente med gjødslingen til de er i vekst, minsker faren for å overgjødsle når røttene er sårbare og nyetablerte.
La dem få tid på etablering
Når vi planter ramsløk er det et langsiktig prosjekt, og de bør ikke høstes med det første. Vent til plantene er blitt kraftige, og har godt med bladverk og blomster. Når du klipper av blader bør det ikke fjernes mer enn maksimalt halvparten av bladene på en plante. Dette er for at vekstene skal kunne ha krefter nok til å bygge seg opp til å bli sterke. En gruppe med kraftige planter vil på sikt kunne gi en mye større avling, så her vil det lønne seg å være tålmodig – Etter noen år vil du kunne ha en skattekiste av smaker i din egen hage!