Essensielt tilbehør til drivhuset ditt
Er du en ivrig hobbydyrker og eier et drivhus er det en del tilbehør og utstyr du trenger for å oppnå et godt vekstmiljø – spesielt hvis du ønsker å bruke drivhuset året rundt. Et drivhus gir deg vesentlig større muligheter til å dyrke dine favorittplanter, grønnsaker og frukter. Har du kjøpt eller eier du allerede et drivhus er du godt i gang. Men skal du få utnyttet det maksimalt, er det rett og slett en del nødvendig utstyr du trenger. Under skriver vi litt om hva vi tenker er det mest essensielle og nyttige tilbehøret du trenger.
Oppvarming av drivhuset
I vårt klima er oppvarming av drivhuset essensielt for å utvide dyrkesesongen. Hvor langt du vil strekke sesongen, hvor stort drivhuset er og hva du vil dyrke gir deg en pekepinn på hva slags form for oppvarming du trenger. Du kan velge mellom utstyr som sørger for å holde huset frostfritt, eller gå til innkjøp av dyrere varmeapparat for å kunne holde en høyere temperatur i drivhuset. Det finnes både elektriske varmeapparater, stearinlysvarmere og parafinvarmere. De kraftigere varmeapparatene kan ofte også brukes som vifte, og har dermed flere funksjoner enn bare å varme opp drivhuset i kaldere perioder. For å redusere kostnadene ved bruk av varmeapparater i kalde perioder kan isolering med skyggenetting eller bobleplast i tillegg være lurt.
Ventilasjon
For å opprettholde et godt miljø i drivhuset bør du investere i en form for ventilasjon. Et godt ventilasjonssystem vil kunne redusere forekomsten kjente plager som meldugg og mugg. Ved å installere automatiske vindusåpnere vil takvinduene åpne seg når det blir varmt, og lukke seg når det blir kaldere. Med flere takvinduer vil dette gi en god ventilerende effekt og lufting når det er varmt. Men ofte er ikke det tilstrekkelig, og man kan i tillegg installere trenge en vifte for å unngå for høy fuktighet. Da kan man gå til innkjøp av en kombinert vifte/varmeapparat eller en enkel vifte for å få god sirkulasjon i lufta i drivhuset.
Vanningssystem til drivhuset
Det finnes en rekke vanningssystemer som kan være praktiske å benytte seg av i et drivhus. Å ha tilkoblet vannsystemet ditt til innsiden av drivhuset kan være smart hvis du vil legge opp et dryppvanningssystem eller om du ønsker å manuelt ta kontroll over vanningen av plantene du har der. Å ha et system som automatisk sørger for vanning kan være meget praktisk hvis du ikke passer/husker meget godt på plantene dine.
Du kan ha dryppvanningssytem som gir vann til alle plantene via flere utstikkere på en slange. Eller alternativt en svetteslange som avgir vann i hele slangens lengde. Ulempen ved disse systemene kan være at ikke alle planter skal ha lik mengde vann og det kan således føre til over- eller undervanning hvis man har planter med mange forskjellige krav i drivhuset. Har man et dryppvanningssystem kan man med en timer styre vanning, og man kan ved å plassere vanningen smart også til en viss grad tilpasse mengden vann hver plante får.
En annen mulighet er å innrede drivhuset med plantekasser, gjerne med selvvanningssystemer som gjør at plantene drikker den mengden vann den trenger. Disse må du da huske å fylle opp med jevne mellomrom slik at plantene alltid har tilgang på vann.
Hvis du har et aktivt vanningssystem, bør man også tenke på muligheten å bli kvitt overflødig vann og avløpsvann fra drivhuset. Har man for eksempel drivhuset på en støpt grunn kan et sluk være løsningen.
Bord og hyller
Både for å utnytte plassen, samt å ha gode arbeidsforhold i drivhuset er bord og hyller viktig å tenke på. Ofte har produsenten tilpassede hyller som passer perfekt i drivhusets profiler og kan enkelt skrues opp langs veggene. De forskjellige hyllene og bordene har ofte forskjellige utforminger og størrelser som gjør at de passer til forskjellig bruk.
Skal du for eksempel bruke drivhuset til å så frø i, kan bord tilpasset dette være meget praktisk. Det finnes både bord som kan veggmonteres og som er frittstående, gjerne med hjul som gjør at de enkelt kan flyttes på.
Hyllene i drivhuset brukes ofte til å plassere plantene “vekk” fra arbeidsbenken og er ofte litt smalere og enklere i utformingen. Flere hyller i høyden gjør at man får utnyttet plassen bedre om man skal ha mye planter i drivhuset. I mindre drivhus er hyllene essensielle for å kunne utnytte plassen maksimalt.
Belysning
Det kan både være koselig og selvfølgelig praktisk å ha lys i drivhuset i perioder når det er lite naturlig lys utenifra. Skal man starte forkultiveringen i drivhuset trenger man i tillegg til arbeidslys også vekstlys for å gi plantene den beste mulige behandlingen i starten av vekstfasen. Disse kan også være nyttige på høsten når det blir mindre og mindre naturlig dagslys.
Ettersom det fort kan oppstå en del fuktighet i et drivhus kan det være lurt at disse lysene er beregnet på bruk i et drivhus, samt at de gjerne har en sikkerhetsbryter som automatisk stopper strømmen hvis det skulle trenge seg inn vann i elektriske komponenter. Dette gjelder da spesielt lys som permanent skal være i drivhuset.
Varmematter
Starter man forkultiveringen i drivhuset kan en varmematte eller jordvarmer være nyttig å ha. Å ha riktig temperatur på jorda man sår i kan være essensielt for at frøene skal begynne å spire. En varmematte med termostat kan fungere ypperlig til dette formålet. I tillegg kan vår termostat brukes på andre produkter som feks. varmeapparater.
Termometer
Et termometer er et lite, men essensielt tilbehør. Et som viser minimum- og maksimumstemperatur gir deg bedre kontroll på temperaturer om natten eller hvis du har vært bortreist. Noen planter vokser best i visse temperaturer, og på den måten vil et termometer bidra til å sikre mot at temperaturen ikke faller under grensen for hva planten tåler. De aller fleste planter liker ikke kaldt vær, og frost kan ta livet av dem raskt. Et termometer gjør dermed at du kan regulere temperaturen og sørge for at plantene overlever og vokser på best mulig vis.
Solskjerming av drivhuset
Planter trenger sollys for å vokse, og et drivhus gir således dette i rike doser, men noen ganger kan det bli i overkant. For mye sollys kan være skadelig for plantenes vekst, og sterk sol kan gi dem “brannskader”. På dagene med sterkest sol kan solskjerming gi den nødvendige beskyttelsen og hindre at plantene svir seg. Et solskjermingssystem kan gi plantene litt nødvendig skygge under de sterkeste soltimene. I tillegg kan den når temperaturene faller fungere som isolasjon.
Rengjøring
Spesielle mikrofiberkluter og rengjøringsspray er viktige rengjøringsartikler for et drivhus. En skikkelig drivhusvask før man starter opp på våren og før man “stenger ned” på senhøsten kan være veldig viktig for å minimere risikoen for sykdommer på plantene.
En drivhusrens som effektivt løser opp skyggepasta, kalk, smuss og rust er ypperlig. Denne fjerner også bakterier, sporer, belegg og mikroorganismer som lett oppstår etter en sesongs bruk i drivhuset. Disse er også biologisk nedbrytbar og skader ikke plantene.
Plantekasser
Å sette plantene i kasser i drivhuset kan være praktisk med tanke på at forskjellige planter trenger forskjellig behandling. Ved å dyrke i separate kasser kan man også unngå at sykdommer sprer seg i jorda, noe som kan være et problem hvis man dyrker rett i jorda inne i drivhuset. I tillegg kan man ha plantekasser med selvvanningssystemer som gjør at plantene får i seg akkurat den spesifikke næringen og mengden vann de trenger.
En tilleggsfunksjon er at ved å plassere store og tunge plantekasser langs veggene på innsiden av drivhuset, så får man økt stabilitet i konstruksjone, noe som kan være nyttig ved kraftig vind og uvær.
Annet nyttig tilbehør og utstyr til drivhuset ditt
Alt fra jord til gjødsel og såpotter er også nødvendig utstyr for å benytte seg av drivhuset i store deler av året. Å kunne sette frø i små potter med undervanning, vekstlys og undervarme kan gjøre forkultiveringen til en lek. Håndredskap for å kunne arbeide i drivhuset, en trillebår for å kunne frakte jord og andre ting er selvsagt også veldig praktiske ting å ha.