Handle for 1000,- og få fri frakt!

Handlekurv

Lukk
Hageglede Kundeklubb
Som medlem i kundeklubben ønsker vi å gi deg ekstra fordeler som takk for at du velger å handle dine hagevarer hos oss. Ved å være medlem vil du få goder som eksklusive tilbud, invitasjoner og informasjon på e-post og SMS. Medlemskapet er gratis, og medlemsfordelene gjelder på Hageglede.no.
Meld meg inn!
Fortsett å handle

Dyrke pepperrot? Her er noen råd og fakta på veien

Se produkter omtalt i denne artikkelen

Pepperrot er en robust kjøkkenplante. Den tåler ruskevær og tørke, og du kan ha den i flere år etter å ha dyrket den. Det er en delikatesse med intens smak – tør vi kalle den nordens wasabi? 

Pepperrot: den frodige bladveksten sørger for at røttene vokser seg sterke.

Pepperrot er en tradisjonsrik plante som har vært en sentral del av manges kosthold i lang tid. I dag dyrkes pepperrot som regel for kommersielle formål, og bare et fåtall steder i landet. Skulle du få øye på viltvoksende pepperrot, betyr det ofte at det en gang var en kjøkkenhage i nærheten. 

Fakta om pepperrot

  • Norsk navn: pepperrot
  • Vitenskapelig navn: Armoracia rusticana 
  • Familie: Brassicacea, korsblomst eller kål
  • Botanikk: Viltvoksende i Europa, med størst utbredelse i de sørøstlige delene av kontinentet. Trives i næringsrike jordarter, som leireenger, lavtliggende torvmarker eller på tidligere innsjøbunn – og helst på steder med mye sol. En kålplante med fyldige røtter. Spres med rotskudd og slår rot der den trives. 
  • Plantetype : Flerårig kjøkkenvekst.
  • Vanskelighetsgrad: Lett / middels.
  • Høyde: ca. 50 cm
  • Jord: Vokser godt i de fleste jordarter, men er lettest å håndtere i porøs kompostjord.
  • Ernæring: Ganske næringskrevende hvis du vil høste kraftige røtter. Kompostjord gir en fin struktur som kålplanter setter pris på. Bruk gjerne litt ekstra gjødsel om sommeren, dekk med gressklipp. Rengjøring av plantene gir et perfekt resultat.  
  • Vanning: Takket være et sterkt rotsystem tåler pepperrot tørke godt.
  • Planting: Om våren. 
  • Sted: i sol. Kjøkkenhage eller i dyrkingskasser .
  • Hardførhet: Tåler vinter i de fleste deler av landet.
  • Plantedybde: 5-10 cm.
  • Avstand: Ca 30 cm.
  • Radavstand: Ca 1 m.
  • Utviklingstid: Ca 6 måneder etter planting.
  • Innhøsting: August – april.
  • Formeringsmetode: Med biter av roten.

Råd for å dyrke pepperrot

Pepperrot vokser raskt i næringsrik, løs jord. God og vellykket dyrking forutsetter en solid hovedrot som du kan høste inn på sikt. Siderøttene kan du bruke til forplantning. 

  • Om våren lager du et ca. 7 cm dypt spor og planter ca. 5 cm lange rotskjær, eller rotstiklinger, vertikalt, slik at den grove enden av roten havner rett under jordoverflaten og den tynnere delen noen få cm dypere.
  • Dekk overflaten med gressklipp og planterens kontinuerlig. Plantene drar nytte av fuktigheten og næringsstoffene som skilles ut når dette brytes ned.
  • Grav forsiktig bort jorden rundt roten på forsommeren. Alternativt kan du heve hele planten med et greip eller annet hageredskap. Nå kan du skjære sideroten fra hovedroten med en skarp kniv. De små, nedre røttene kan likevel fortsette å forsyne hovedroten med vann og næringsstoffer. Denne metoden gir deg en sterk hovedrot som du kan høste, samtidig som den begrenser spredningen.
  • De sterkeste siderøttene kan plantes på nytt og bli til nye planter.
  • I næringsrik jord er det tilstrekkelig å dyrke pepperroten i jordoverflaten. Supplér gjerne med kyllinggjødsel frem til juli måned.
  • Pepperrotens siderøtter sprer seg raskt hvis de ikke holdes tilbake. Du kan dyrke pepperrot i en nedgravd beholder for å begrense spredningen. 
  • Så lenge jorden er frostfri, kan du høste pepperrot fra sensommeren og frem til våren. Vårhøstet pepperrot er litt mer intens i smaken. 
Pepperrot er en delikatesse med intens smak.

Samdyrking med pepperrot

Pepperrot er en flerårig grønnsak som vokser best alene. På den ene siden er den konkurransedyktig satt opp mot andre plantearter. Men på den annen side må du ha tilgang til hele planten, både når du trimmer røttene og når du høster den.

Sykdommer og problemer med dyrking av pepperrot

Pepperrot kan angripes av larvene til kålsommerfuglen. Takket være sin robuste vekst, har den imidlertid en tendens til å vokse av seg skadene. Bruk av plantevernmidler er effektivt mot alvorlige angrep.

Snegleangrep kjennetegnes ved at hullene er avrundet og har litt ujevne kanter. Snegler kan bekjempes med sneglemiddel. 

Høsting og lagring av pepperrot

Selv ett år gamle røtter kan høstes og spises, eldre røtter blir gjerne treaktige i konsistensen og kjedelige i smaken. Hovedroten høstes fra starten av høstsesongen, gjennom hele vinteren og frem til april, så lenge jorden holdes frostfri. Ved lagring kan pepperroten tas opp om høsten og lagres i kjøleskap om vinteren. Rotbitene kan også fryses ned.

Bruk av pepperrot

Pepperrot har vært en del av det tradisjonelle norske kjøkkenet siden middelalderen.

Roten kan rives opp og brukes som fersk krydder i alle slags retter der du vil ha pepperrotsmak. Pepperrot er spesielt godt sammen med roastbiff, gjedde, laks og biff. Det kan også erstatte wasabi når du spiser sushi. 

Videre kan pepperrot brukes til å sylte agurker og andre grønnsaker. De unge bladene og blomsterknoppene kan faktisk spises rå, og har en mild og pepperrotsmak.

Pepperrot, som andre kålplanter, er rik på C-vitamin og ble tidligere brukt om bord på skip for å unngå at mannskapet fikk skjørbuk. 

Pepperrot er en plante som har blitt dyrket i lang, lang tid og som pleide å være en selvfølgelig del av manges småbruk og kjøkkenhager.


Relevante produkter

  • Pepperrot 'ARMORACIA RUSTICANA’ - 1 stk. barrotsplante

    Pepperrot ‘ARMORACIA RUSTICANA’ – 1 stk. barrotsplante

    Utsolgt
    79 kr Kjøp Kjøpt

Du trenger kanskje også..

Til handlekurven