Nå planter vi blomsterløk!
Blomsterløk: På høsten planter vi vårblomstrende løk som tulipaner, krokus, perleblomster, påskeliljer og snøklokker – som nytes når våren kommer. Plant på høsten, og gled deg litt ekstra til neste vår. De aller fleste planter blomsterløken i september og oktober, men så lenge telen ikke har satt seg i bakken kan du vente enda lenger.
Når vi nå planter blomsterløken på høsten får løken den kalde perioden den trenger for å utvikle røtter. Deretter hviler den gjennom vinteren, og titter frem når vårens lys og varme kommer.
Så, derfor – for å nyte synet av de nydelige, blomstrende løkplantene til våren, må det gjøres en liten jobb på høsten. Men det er enklere enn du kanskje tror, sett løken med spissen opp, to ganger sin egen høyde under jorda, vann etter planting, og vent på våren…
Vårens trender i blomsterløk
Det store utvalget av blomsterløk i vår nettbutikk har noe for enhver smak. Enten du foretrekker et minimalistisk bed med rene farger og formasjoner, eller et fargesprakende og tettpakket bed med blomster i alle størrelser og fasonger.
- Hva med flerfargete papegøyetulipaner eller doble frynsetulipaner i mange farger?
- Eller vil du heller ha pakker med tulipanløk i harmoniske fargeblandinger? Kombineres elegant sammen med mange andre løkblomster. Se krokus, påskeliljer, snøklokker, perleblomster og mye mer.
Lag en familiedag!
Planting av blomsterløk er en super aktivitet for hele familien, og barn i alle aldre kan delta. Vi foreslår planting av blomsterløk som en aktivitet i høstferien!
Så hvordan kommer du i gang med plantingen sammen med barna? God forberedelse er halvparten av arbeidet. Først må du finne et sted i hagen som trenger noen farger om våren. Gjerne i et bed, men du kan også vurdere en krukke eller plantekasse. Prøv noe annet denne gangen: Spør ditt barn eller barnebarn hvilken farge disse blomstene skal ha. Bare vent og se hvor stolt barnet ditt er når blomsterløkene begynner å blomstre i den valgte fargen (selv om det kanskje ikke passer helt inn i fargene du har valgt for hagen).
Både barn og voksne fascineres når løken titter opp av jorda og blomstrer i all sin prakt.
Blomsterløk i krukker
Det er like fint å plante blomsterløk i krukker som det er i hagen. Da kan du også plante i flere lag, legg løk med forskjellig blomstringstid i forskjellige høyder, og opplev lang blomstringstid i samme krukke med forskjellige blomster etterhvert som de blomstrer.
Det gjør også at man kan plassere løkblomster på steder hvor vi ellers ikke kan plante dem. Men husk også at planting i krukker gjør løken mer kuldeutsatt. Ved veksling mellom minus og plussgrader går det bra, men ved fare for lengre perioder med minusgrader døgnet rundt kan det være smart å dekke til selve potten med et isolerende lag.
- Bruk lecakuler for drenering i bunnen av krukka og fyll på med et lag med jord.
- Deretter plantes for eksempel tulipanløk som dekkes med jord.
- Til slutt plantes tidligblomstrende løk eller knoller som krokus eller scilla.
- Dekk med jord og vann godt.
Tips til plantingen av blomsterløk
- Finn et passende sted å plante, for eksempel i plenen mellom små busker.
- Grav et romslig hull med jevn bunn.
- Alle løk av samme sort bør samles i grupper, men bland gjerne farger.
- Som utgangspunkt for plantedybde gjelder to ganger løkens høyde, men les på pakken for mer informasjon.
- Pass på at løkens spiss peker oppover.
- Legg jorden tilbake og pakk godt. Gjennomvann skikkelig.
- Skriv løknavn på en stikketikett som du setter ned der du planter. Da vet du hvor du har plantet blomsterløken.
- Husk at blomsterløk trives best i lett jord.
- I krukker brukes god blomsterjord. Bruk leca i bunnen og sørg for god drenering.