Planter på barrot

PLANTER PÅ BARROT (Stauder, roser)

De fleste av plantene våre selger vi barrot. Dvs at planten leveres uten jord. Det er mange fordeler med dette: Nesten alle planter som selges i potter, kommer fra barrot. Det som skjer er at en plante dyrkes frem hos en produsent (i drivhus, eller på åpen mark). Når planten når en viss størrelse taes den opp. Stengler, kvister, og annet klippes helt ned.

Røttene trimmes også. Så selges planten til en planteskole, eller en ny produsent som driver dem frem. Ofte vokser de i drivhus, slik at blomstringen fremprovoseres i forhold til den naturlige syklusen. Dette for at planten skal se frisk og spennende ut når man som kunde kjøper den. Ulempen med dette systemet er imidlertid at røttene har utviklet seg godt i den jordtypen som er i potten. Videre har de gjerne nådd kanten av potten og krøllet seg der.

Når denne planten settes ned i jorden, vil alltid røttene gå gjennom den opprinnelige pottejorden, før de har noen svinger på seg, før de igjen går ut og henter næring i det miljøet de er satt. Settes derimot planten barrot rett på voksestedet, vil røttene utvikle seg naturlig. De vil følge de naturgitte fuktighetsstedene, og næringsmonnet. Planten vil også tilpasse seg den jordtypen den skal vokse. Dessuten leverer vi plantene i naturlig dvale, dvs vinterdvale. Det gjør at plantene i seg selv er små når du mottar dem, men kommer seg gjerne fort.

Andre fordeler er at man ikke får med seg ulumskheter som ellers kan være i jorden. Vi tenker her spesielt på snegler, ugress, og nematoder. Nematoder er små organismer som lever i jorden, og danner små knoller på de fineste røttene. 

Se vårt utvalg av barrotsblomster her!