Hvordan plante blomsterløk

Å plante blomsterløker er raskt, enkelt og noe alle får til!

Høstløker er elsket av både nybegynnere og mestergartnere, fordi det finnes så få problemer å ta hensyn til. Med andre ord kan vi bruke all vår tid og energi på den morsomme delen av hagearbeidet, nemlig design.

Høsten gjør det mulig for en "andre sesong" av å plante vårblomstrende løker. Å plante på høsten gjør det mulig å få en god start på vårveksten. Det kjøligere været lar vårblomstrende løker hvile over vinteren, som er viktig for at løker skal kunne gi vakre og lyste vårblomster.

  • Når løkene ankommer. Løkene bør plantes så fort bakken er kjøling, når kveldstemperaturene har et gjennomsnitt på mellom 4 og 10 grader celsius. Du bør plante minst 6-8 uker før bakken fryser. Dette er det vanligste i kalde klima (soner 1-7). Du kan, dersom det er nødvendig, oppbevare løker i en måned eller lenger, dersom du oppbevarer dem på et kjølig, tørt sted. Å plante høstløker i varme klima (soner 8-11) som Tulipaner, Påskeliljer, Krokus, Hyasinter, Krukkeperleblom, Snøstjerner, og Snøklokker, krever før-kjøling for å kunne blomstre. For å for-kjøle, bør løkene oppbevares i posene sine og plasseres i et kjøleskap i 6-10 uker. Vær forsiktig slik at du ikke oppbevarer løker i nærheten av frukt, spesielt epler, ettersom all modnende frukt gir fra seg etylengass. Etylengass kan skade og/eller drepe blomsten inne i løken. Når løkene er nedkjølt, bør de plantes på den kjøligste tiden av året. Det viktigste er at løker ikke varer til neste sesong, så sørg for at du planter dem.
  • Les etiketten. Prøv å holde etiketten sammen med løkene frem til planting. Uten etiketten, er det ikke mulig å skille røde fra hvite tulipaner ved å bare se på løkene.
  • Hvor de bør plantes. Du kan plante løker så å si hvor som helst i hagen din, så lenge jorden drenerer godt. Nederlenderne sier, "løker liker ikke våte føtter." Så unngå områder hvor vann samles opp, som for eksempel på bunnen av bakker. Løker liker sol, og vårhagen kan ha mange solfylte steder, ettersom bladene på trærne ikke enda har kommet frem. Så husk at du kan plante vårblomster mange steder når du planter dem på høsten.
  • Forbered plantebedet. Grav jord slik at den er løs og håndterbar. Dersom det ikke er et etablert hagebed, er det stor sjanse for at jorden kan ha bruk for litt organisk materiale i tillegg, som for eksempel kompost eller torvjord. Disse finnes hos de fleste lokale hagesentre.

 

 

 

Hvordan plante blomsterløk

Løsne jorda i plantebedet til en dybde som er minst 20 cm. Fjern ugress, steiner, eller andre rester. Du kan blande inn kompost, annet organisk materiale, eller gjødsel som frigjøres langsomt dersom jorda di mangler næringsstoffer.

Avhengig av løken, bør du følge anbefalingen på etiketten for plantedybde. Som en generell regel, bør du plante store løk ca. 20 cm dypt og små løk ca. 12 cm dypt. Sett løkene i hullet med den spisse siden opp eller røttene ned. Det er lett å se den spisse enden av en tulipan; det er vanskeligere med krokus. Dersom du ikke klarer å skille toppen fra bunnen, bør du plante løken på siden, i de fleste tilfeller, selv om du ikke gjør det riktig, kommer blomsterløken fortsatt til å finne veien opp.

Nå som løkene er plantet, fyll hyllet med jord, trykk lett på jorda, men ikke stapp den inn. Vann for å stimulere rotvekst.

 

Ta vare på blomstene på våren

Gjødsling: For løker som skal naturaliseres (komme tilbake i flere år) eller for løker som blomstrer for andre året, bør du spre organisk gjødsel som kompost, eller løkmat som frigjøres langsomt oppå jorda.

Beskjæring: Når blomstene er ferdigblomstret, kutt av blomsterhodet, men ikke kutt stilken. Løken kommer til å bruke stilken til å samle næringsstoffer fra sola og lagre dem til kommende sesonger. Når stilken har blitt gul eller brun, kan du kutte den ned til bakkenivå.

Designidéer

  • Plant løker i klynger. Dersom du planter en løk alene, eller lager en lang, tynn linje langs fortauet, er resultatet mindre imponerende. Klynger gir en konsentrasjon av farge, som gir et mer imponerende resultat. Selv om du ikke har nok løker til et stort bed, kan små klynger resultere i et supert vårshow.
  • Plant lave løker foran høye. Dette er en god generell regel for løker som blomstrer på samme tid. Selvfølgelig finnes det situasjoner hvor denne regelen bør brytes. For eksempel, dersom de lavtvoksende løkene blomstrer tidlig og de høye løkene blomstrer sent, bør du plante de høye foran. De kommer til å kamuflere den døende stilken til de mindre løkene! Les mer om designtips på bloggen vår.
  • Prøv double-decker effekten. Du kan plante små løker i et lag rett over store løker. Eller så kan du sakke ned blomstringstiden ved å plante dem som blomstrer i midt- og sen-sesongen sammen, som skaper en vårutstilling som blomstrer på samme tid, slik at du får en hel sesong bestående av farger!

 

Helt til slutt, det er kun fantasien som setter grenser for hva du kan gjøre med høstløker! Et par timer en kjølig høstettermiddag kan føre til flere måneder med fargerik spenning i gården eller hagen din neste vår.