Hvordan plante blomsterløk

Å plante blomsterløker er raskt, enkelt og noe alle får til

Høstløker er elsket av både nybegynnere og mestergartnere, fordi det er så enkelt å lykkes...

Å plante blomsterløk på høsten gjør det mulig å få en god start på vårveksten. Det kalde været lar vårblomstrende løker hvile over vinteren, som er viktig for at løker skal kunne gi vakre vårblomster.

  • Når løkene ankommer: I september og oktober planter de alle fleste blomsterløken, men så lenge telen ikke har satt seg i bakken kan du vente enda lenger. Om man planter for tidlig kan man risikere at løken spirer allerede på høsten, og det er jo ikke ønskelig. Merk deg uansett at blomsterløken ikke varer til neste sesong, så sørg for at du planter dem.
  • Les etiketten: Prøv å holde etiketten sammen med løkene frem til planting. Uten etiketten, er det ikke mulig å skille røde fra hvite tulipaner ved å bare se på løkene.
  • Hvor de bør plantes: Du kan plante løker så å si hvor som helst i hagen din, så lenge jorden drenerer godt. Unngå områder hvor det samler seg vann, som for eksempel i bunnen av bakker. Plant gjerne blomsterløken i krukker, men sørg for at krukkene står under tak slik at jorden ikke blir alt for våt gjennom vinteren.
  • Forbered plantebedet: Grav jord slik at den er løs og håndterbar. Dersom det ikke er et etablert hagebed, er det stor sjanse for at jorden kan ha bruk for litt organisk materiale i tillegg, som for eksempel kompost eller torvjord.  

 

 

Hvordan plante blomsterløk

Løsne jorda i plantebedet til en dybde som er minst 20 cm. Fjern ugress, steiner, eller andre rester. Du kan blande inn kompost, annet organisk materiale, eller gjødsel som frigjøres langsomt dersom jorda di mangler næringsstoffer.

Å plante blomsterløk er ingen vanskelig oppgave, og en perfekt aktivitet sammen med barna. Plant tett for best mulig resultat, og ha i bakhodet den enkle tommelfingerregelen om plantedybde: løken skal graves ca dobbelt så dypt ned som den er stor (om løken er 3 cm stor bør hullet være 6 cm dypt.) Sett løkene i hullet med den spisse siden opp. Det er lett å se den spisse enden av en tulipan, men i noen tilfeller vanskeligere med for eksempel krokus. Dersom du ikke klarer å skille toppen fra bunnen, bør du plante løken på siden, i de fleste tilfeller, selv om du ikke gjør det riktig, kommer blomsterløken fortsatt til å finne veien opp.

Nå som løkene er plantet, fyll hullet med jord, trykk lett på jorda, men ikke stapp den inn. Vann for å stimulere rotvekst.

 

  • Plant løk i klynger: Dersom du planter en løk alene, eller lager en lang, tynn linje langs fortauet, er resultatet mindre imponerende. Klynger gir en konsentrasjon av farge, som gir et mer imponerende resultat. Selv om du ikke har nok løker til et stort bed, kan små klynger resultere i et supert vårshow.
  • Plant lave løker foran høye: Dette er en god generell regel for løker som blomstrer på samme tid. Selvfølgelig finnes det situasjoner hvor denne regelen bør brytes. For eksempel, dersom de lavtvoksende løkene blomstrer tidlig og de høye løkene blomstrer sent, bør du plante de høye foran. De kommer til å kamuflere den døende stilken til de mindre løkene!
  • Prøv "Lasagne-metoden": Blomsterløken legges lagvis, med sene sorter lengst nede, og tidligere sorter lagvis oppover. På denne måten kan du sikre blomstende løkplanter fra snøen går til godt ut på sommeren. Les mer her

Ta vare på blomstene på våren 

Gjødsling: For løker som skal naturaliseres (komme tilbake i flere år) eller for løker som blomstrer for andre året, bør du spre organisk gjødsel som kompost, eller løkmat som frigjøres langsomt oppå jorda.

Beskjæring: Når blomstene er ferdigblomstret, kutt av blomsterhodet, men ikke kutt stilken. Løken kommer til å bruke stilken til å samle næringsstoffer fra sola og lagre dem til kommende sesonger. Når stilken har blitt gul eller brun, kan du kutte den ned til bakkenivå.

 

Helt til slutt, det er kun fantasien som setter grenser for hva du kan gjøre med høstløker... Et par timer en kjølig høstettermiddag kan føre til flere måneder med hageglede neste sesong!