Design din hage med høstløk

Design din egen drømmehage med blomsterløk fra Hageglede!
Hvor mye løk må du plante for å få mest mulig ut av hagen din?

Tulipaner, Påskeliljer, Krokus og mye annet gir et enestående fargespill og hageglede til vårhagen hvert år. De er en del av den første gruppen av blomster som våkner opp og blomstrer etter vinteren, og ønskes ofte velkommen med brede smil og heiarop fra den vinterleie hageentusiasten. Og ettersom vi nå begynner å planlegge høstplantingen av disse blomsterløkene, dukker et stort spørsmål opp i hodene våre: HVOR MYE BLOMSTERLØK TRENGER JEG?

Enten du skal plante blomsterløk langs hele huset, i potter eller kasser på en terrrasse i storbyen, eller om du har et stor hage du skal plante ut, er første steg av designplanen din å finne ut hvor mange blomsterløk du kommer til å trenge. Vi har tatt for oss noen av de vanligste scenarioene, hvor vi har estimert hvor mange løk du trenger av hver typiske variant. 

Små hager, hvor mange løk trengs?

Plante høstløk i potter og kasser

Når du planter i kasser og potter må du forsikre deg om at løkene får nok plass – horisontalt og vertikalt – til å vokse og blomstre. Avhengig av varianten og størrelsen på kassen, kan du som regel få plass til ca. 3-16 løk per potte.

I oversikten til på under har vi tatt utgangspunkt i at en standard pottestørrelse er på ca 30 cm i diameter, noe som tilsvarer rundt 0,1 m2.

 • 6 Påskeliljeløk. Unntaket til denne regelen er de minste påskeliljeløkene, hvor man kan plante 9 løk.
 • 9 Tulipanløk
 • 7 Hyasintløk
 • 16 Perleblomløk
 • 16 Krokusløk
 • De fleste høye, klassiske variantene (som for eksempel Allium Gladiator) bør plantes med 3 løk per potte. De mindre variantene kan plantes med 16 løk per kvadratmeter. Alliumløk varierer etter løkstørrelse og variant, så du bør sjekke denne informasjonen før du bestiller.

 


Dersom du ønsker å få mye ut av få løken du planter, er blomsterkasser et godt valg. Da kan man også enkelt flytte dem rundt for å tilpasse hagen underveis i sesongen.

 


En standard terracotta-potte har plass til ca. 4-5 Påskeliljeløk. En større potte kan lett få plass til 6. 

 

Plante høstløk i små hagebed

Løken du planter på høsten krever faktisk ikke så mye plass. Dersom du har en liten hage i byen å jobbe med, er høstplantede løk en enkel måte å gi flotte farger til vårhagen. De kan enkelt plantes blant favorittstaudene eller villblomstene dine, som gjør det lett å gi sesonglang farge til et lite blomsterbed.

Hvor mange løk er det plass til i et hagebed som er 1 x 2 meter?
I et lite opphøyd bed eller hagetomt på ca 2 kvadratmeter, er det plass til:

 • 144 Påskeliljeløk
 • 216 Tulipanløk
 • 168 Hyasintløk
 • 384 Krokusløk
 • 72 Store Alliumløk

Som du kan se, kan man få plass til mange vårblomstrende løk på et lite hageområde. Prøv å mikse flere løkvarianter sammen for et utvalg som varer hele våren, inkludert tidlige Krokuser, Påskeliljer og Tulipaner som kommer midt i sesongen, og sene Allium.

  

Plante høstløk i større hagebed

Dersom du har større plass å jobbe med kan du kose deg mye med en stor utstiling av Tulipaner, Påskeliljer, og mer.

Plant høstløken tett for et massivt og fargerikt blomsterbed på våren. Plant alltid de spisse endene av løkene oppover.

Forbered deg godt, og vær nøye med hvilke sorter du planter sammen. Vær kreativ når du planter på høsten, og gled deg til å se hvordan det spirer og gror til våren..

 

Få en fantastisk hage på et lite budsjett, her er noen enkle tips til hvordan du får mest mulig ut av hagen din uten å kjøpe hundrevis av blomsterløk:

 • Fokuser på å samle løk tett på et lite område som et lett synlig. 50 Tulipanløk gruppert sammen i et lite hagebed vil ha en mye større effekt enn å spre dem rundt i hele hagen.
 • Plant i potter og kasser; dette er en enkel måte å få til mye med få løk. Du kan også flytte dem rundt fra år til år, avhengig av hvordan du ønsker å ha det.
 • Plant varianter som forplanter seg hvert år, som gir deg ekstra farge og løk helt gratis! Noen av favorittvariantene våre som forplanter og sprer seg hvert år er Trompet Påskeliljer, Krukkeperleblom, og Vårkrokus.
 • Legg til litt og litt hvert år. Dersom du vet at du til slutt ønsker å ha hele huset omringet av Tulipaner eller Påskeliljer, kan du plante 50-100 løk hvert år frem til du har kommet hele veien rundt. Husk å velge flerårige varianter, slik at du slipper å kjøpe løk hvert år.

Tulipaner, Påskeliljer, Allium, og flere er noen av de mest verdsatte blomstene i hagen. Og uavhengig om du ønsker å ha disse ikoniske skjønnhetene på balkongen, bedet i hagen, langs stier, eller hvor som helst. ser det alltid bedre ut med større grupperinger enn med individuelle planter.