Handlekurv

Finn produkter
Lukk
Hageglede Kundeklubb
Som medlem i kundeklubben ønsker vi å gi deg ekstra fordeler som takk for at du velger å handle dine hagevarer hos oss. Ved å være medlem vil du få goder som eksklusive tilbud, invitasjoner og informasjon på e-post og SMS. Medlemskapet er gratis, og medlemsfordelene gjelder på Hageglede.no.
Meld meg inn!
Fortsett å handle

Grønngjødsel: En god måte å forbedre jorda på

Grønngjødsel er en metode for å dyrke planter som senere blandes ned i jorda. Dette har mange fordeler, blant annet:

  • Tilfører jorden humus og næringsstoffer
  • Stimulerer jordens liv av mikroorganismer
  • Utkonkurrerer ugress
  • Tiltrekker bier, sommerfugler og andre nyttige insekter
  • Forbedrer jordstruktur
  • Fanger opp og tar vare på næringsstoffer

    Fangvekster

    Fangvekster er grønngjødselvekster som dyrkes for å fange opp og ta vare på næringsstoffer som ellers ville forsvunnet ved utvasking, erosjon og avrenning. De dyrkes ofte etter en tidlig innhøsting, slik at de får vokse godt og lenge utover sensommeren og høsten. Om våren blandes de ned i jorden, minst 2-3 uker før såing eller utplanting av grønnsaker.

    Noen eksempler på fangvekster er:

    • Bokhvete
    • Sikori
    • Raigress
    • Solsikke
    • Timotei

    Nitrogenbinding

    Noen grønngjødselvekster er selvforsynende av nitrogen. Disse er belgvekster, for eksempel vikke, kløver og lupiner. Disse plantene har bakterier i rotknollene som binder nitrogen fra lufta. Plantemassen og røttene blandes ned i jorden om høsten. Nitrogenfikserende vekster er god gjødsel før dyrking av purre, kålvekster og andre nitrogenkrevende grønnsaker.

    Jordforbedrende vekster

    Jordforbedrende vekster er grønngjødselvekster som hovedsakelig har som formål å skape luftigere og friskere jord, ved å redusere skadedyr, skadelige nematoder og sykdommer. Noen eksempler er:

    • Tagetes
    • Honningurt
    • Oljelin
    • Ringblomst
    • Havre
    • Raigress

    Ugresshemmende vekster

    Ugresshemmende vekster er grønngjødselvekster som dyrkes med hovedhensikt å hemme ugress. Noen eksempler er:

    • Solsikke
    • Bokhvete
    • Oljelin
    • Bønnevikke
    • Honningurt
    • Smallupin
    • Blodkløver

    Jorddekke med plantemasse

    Avslått grønngjødselvekst, eng eller gress kan legges som jorddekke mellom kulturplanter. Dette kan bidra til å forbedre jordstrukturen, redusere ugress og holde på fuktigheten. Jordekket kan legges ca 5-8 cm tykt dersom det legges på i én omgang, eller 3 cm tykt dersom det legges på flere ganger gjennom vekstsesongen.

    Hvordan velge riktig grønngjødsel

    Når du skal velge grønngjødsel, er det viktig å ta hensyn til hvilke formål du ønsker å oppnå. Hvis du ønsker å forbedre jordstrukturen, er jordforbedrende vekster et godt valg. Hvis du ønsker å tilføre jorden nitrogen, er nitrogenfikserende vekster et godt valg. Hvis du ønsker å hemme ugress, er ugresshemmende vekster et godt valg.

    Hvordan dyrke grønngjødsel

    Grønngjødsel kan dyrkes på de fleste jordarter, men det er viktig at jorda er fri for ugress før du sår. Du kan så grønngjødsel direkte i jorda eller i potter. Hvis du sår direkte i jorda, bør du så i rader med en avstand på ca 20 cm. Hvis du sår i potter, bør du bruke en næringsrik jordblanding.

    Grønngjødselvekster bør gjødsles med en nitrogenfattig gjødsel. Du kan også tilføre jorda organisk materiale, for eksempel kompost eller husdyrgjødsel.

    Når grønngjødselvekstene har begynt å visne, kan du blande dem ned i jorda. Dette kan du gjøre med en spade eller en jordfreser. Hvis du blander grønngjødselvekstene ned i jorda om høsten, vil de brytes ned over vinteren og gi jorden en god start på våren.

    Dyrking i pallekarm har raskt blitt en favoritt blant hageentusiaster, og det er lett å forstå hvorfor. Det gjør det mulig å dyrke planter selv med begrenset plass. En perfekt løsning på balkonger eller i små hager – men også for deg med stor hage som ønsker å avgrense dyrkeområder. For å virkelig lykkes med dyrkingen, er det avgjørende å utruste seg med riktig tilbehør. Riktig utstyr kan ikke bare forenkle dyrkingsprosessen, men også forbedre plantenes vekst og beskytte dem mot ytre påvirkninger. La oss ta en titt på noen praktiske tilbehør som kan hjelpe deg med å utnytte potensialet i ditt opphøyde bed til det fulle.

    Drivhus for pallekarm

    Drivhus for opphøyde bed med låsbart lokk. Laget av solid tre og UV-beskyttet polykarbonat for å sikre de rette forholdene for dine vekster, selv når sesongen starter tidlig. Enkelt å montere: drivhuset plasseres bare på det opphøyde bedet og festes. Flere smarte og stabile åpningsmuligheter tillater enkel ventilasjon av bedet.

    Ugressbeskyttelse

    Skreddersydd ugressduk for pallekarm er et must for å holde ugress borte uten bruk av kjemikalier. Denne innerforingen tillater både luft og vann å passere gjennom, noe som sikrer riktig fuktighetsnivå i jorden og gir plantene dine gode vekstforhold.

    Stålbuer for Pallekarm

    Våre stålbuer for pallekarm er perfekte for å støtte ulike nett og beskyttelser. De er enkle å montere og avtakbare, noe som gir deg fleksibilitet i dyrkingen og lett tilgang til plantene dine.

    Fiberduk for Pallekarm

    Fiberduken av robust materiale er ideell for værbeskyttelse av ditt opphøyde bed. Det slitesterke, pustende materialet sikrer et ideelt vekstmiljø. Vi anbefaler å benytte denne sammen med stålbuer for best resultat.

    4. Beskyttelsesnett for Pallekarm

    Beskytt plantene dine effektivt mot fugler og større insekter med vårt tilpassede nett. Dette miljøvennlige og pustende dekselet er en enkel løsning for å sikre plantene dine mot uønskede gjester.

    5. Sneglekant

    Med vår sneglekant i rustfritt stål, kan du enkelt holde sneglene unna dine planter, helt uten kjemikalier. Denne effektive løsningen er enkel å installere og vedlikeholde.

    Selvvanningstanker

    Vår selvvanningstank er en praktisk løsning for å holde plantene hydrerte og sunne. Den er perfekt for de som ikke kan vanne regelmessig, da den jevnt fordeler fuktighet over tid.

    7. Støttestolper og Espalier

    Våre støttestolper med utfreste spor gjør montering av espalier eller annet tilbehør enkelt og stabilt. De er laget av bærekraftig nordisk myktre, mens våre espalier i galvanisert stål er perfekte for dine klatreplanter.

    8. Plastbrett for Pallekarm

    Plastbrettet er skreddersydd for bruk under pallekarm og forhindrer jord og fuktighet i å trenge gjennom på sensitive overflater. Ideell for bruk på terrasser, balkonger eller inne i huset for å beskytte gulvet.

    Ved å utstyre ditt opphøyde bed eller pallekarm med disse tilbehørene, vil du ikke bare gjøre hagearbeidet enklere, men også sikre at plantene dine får de beste vekstforholdene. Så ta steget mot en mer produktiv og problemfri hageopplevelse i dag! Klikk her for å se alt dyrketilbehør til pallekarm.

    Opphøyde bed gir deg muligheten til å forlenge vekstsesongen ved å skape bedre forhold for plantene fra tidlig om våren til sent på høsten. Ikke bare forlenger du sesongen, du forenkler den også ved å bruke opphøyde bed. Her kan du blant annet dyrke grønnsaker, urter, bær eller blomster.

    MANGE MULIGHETER: Opphøyde bed gir deg mulighet for å dyrke alt fra grønnsaksfrø til pluggplanter. Jordbærplanter trives for eksempel svært godt i opphøyde bed.

    Kom i gang fra tidlig vår

    Jorden i opphøyde bed varmes raskere opp enn jorden på bakkenivå. Dette gjør det mulig å begynne sesongen tidligere enn vanlig. Om du ønsker direktesåing av frø, utplanting av forkultiverte planter eller vinterdyrking av grønnsaker. Pallekarmen beskytter jorda og plantene mot kald vind. Den forlenger hele sesongen og gjør det mulig for deg å nyte avlingene tidligere på våren.

    Ved hjelp av et opphøyd bed kan du også dyrke på overflater med stein, grus eller mindre og jord. Opphøyde bed gir deg mulighet for å komme i gang med sesongen på steder hvor det ellers ville vært vanskelig å dyrke noe i det hele tatt.

    Forleng høst- og vintersesongen

    Fortsett plantingen utover høsten. På samme måte som på våren holdes jorden i opphøyde bed seg varmere utover høstsesongen også. Dette gir deg rom for å nyte avlingene også senere på høsten. Opphøyde bed gir god drenering, og ved å plante grønnsaker som salat, kål og gulrøtter kan du forlenge sesongen.

    På høsten, før frosten kommer kan du forberede bedet til vintersåing av grønnsaker. Fjern ugress og gjør bedet klart. Når vinteren er i gang , fjerner du eventuell snø og sår frøene på overflaten. Deretter dekker du frøene med litt jord. Legg over et lag med snø (hvis det er snø), ellers vanner du lett. På denne måten kan du få glede av ditt opphøyde bed også om vinteren.

    Bruk av tilbehør

    For å forlenge sesongen kan du legge til drivhus til pallekarm eller beskyttelsesnett over de opphøyde bedene. Disse beskyttelsesverktøyene hjelper med å holde på varmen og gir beskyttelse mot tidlig vårfrost. Dette gjør det mulig å dyrke tidligere på våren og lengre ut på høsten.

    Du kan for eksempel beskytte plantene dine med drivhus til pallekarm. Dette er svært enkelt å montere. Drivhuset festes på det opphøyde bedet. Flere smarte og stabile åpningsmuligheter tillater enkel ventilasjon.

    Les mer om verdien med tilbehør her.

    Leter du etter den ultimate måten å dyrke din egen mat eller skape den perfekte blomsterhagen på? Da har vi svaret: Opphøyd bed! Her er syv overbevisende grunner til å velge opphøyd bed fra vår nettbutikk.

    1. Miljøvennlig og bærekraftig

    Våre opphøyde bed er laget av bærekraftig tre og malt med miljøvennlig maling. Ikke bare er det bra for planeten, men det er også trendy! Kom i gang med grønn livsstil nå.

    2. Utfold deg kreativt

    Hvorfor nøye seg med standardløsninger når du kan designe ditt eget unike blomster- eller grønnsaksbed? Våre høybed gir deg full frihet til å utfolde deg kreativt, enten du har en stor hage eller en liten balkong. Kombiner forskjellige størrelser og modeller – lag din drømmehage.

    3. Få mer for pengene

    Vi forstår at pris er en viktig faktor. Våre opphøyde bed er ikke bare konkurransedyktig priset, de gir deg også valuta for pengene med sin holdbarhet og allsidighet.

    4. Enkel montering

    Glem kompliserte oppsett eller tungt vedlikehold. Våre opphøyde bed er så enkle å montere at du vil ha systemet oppe og gå i løpet av kort tid!

    5. Moderne og trendy

    Opphøyde bed er den nye trenden som har tatt Skandinavia med storm, og nå er det Norges tur. Ikke bli hengende etter — bli en del av bevegelsen nå.

    6. Stress ned med hagearbeid

    Det er vitenskapelig bevist at hagearbeid kan redusere stress og forbedre ditt mentale velvære. Våre opphøyde bed gjør det enda enklere å finne din indre ro.

    7. Plassbesparende og fleksibel

    Har du begrenset med plass? Ingen problem! Våre bed er perfekte for balkonger, terrasser, små eller store hager.

    Å dyrke hvitløk er en spennende prosess som gir en dypere forståelse av naturens syklus, samtidig som det er en berikende opplevelse av å produsere egen, deilig hvitløk. I denne artikkelen tar vi deg gjennom vår egen erfaring med å dyrke hvitløk gjennom alle årstidene, fra høstens forberedelser til sommerens høsting. 

    Høst

    Høsten markerer begynnelsen på hvitløksreisen. Vi startet med å velge den hvitløkksorten som egnet seg aller best til lagring og valgte en solrik plassering for hvitløken. Deretter delte vi hvitløken i hvert sitt fedd og plantet de med spissen opp, for så å dekke med jord og løv. Høsten gir hvitløken tid til å etablere sterke røtter som vil støtte veksten de kommende månedene. 

    Vinter

    Selv om det på vinteren virket som om at alt var i dvale, visste vi at hvitløken arbeidet stille under jorden, hvor hvitløken forbereder seg på den kommende våren. Vi dekket godt til med snø som skulle være lunt for hvitløken. 

    Vår

    Med vårens ankomst begynte hvitløken å spire gjennom jorden. Vi passet på å fjerne ugress og vannet rikelig når det varme vårsolen sto på. Spirene på hvitløken klippet vi av og brukte som smakstilsetning i supper og gryter – den har en mild hvitløkssmak. Våren var tiden da vi begynte å bli litt utålmodige og gravde litt smått rundt hvitløken for å følge med på utviklingsprosessen. 

    Sommer

    Så var sommeren her og vi kunne begynne å høste hvitløk. Vi så at hvitløken var høsteklar når de fleste av bladene begynte å visne og bli brune. Med spenning begynte vi å grave opp løkene, og der var det store fine hvitløk. Etter høsting tørket vi hvitløkene på et mørkt og kjølig sted med mye lufting for å unngå fukt. Dette for å forbedre smaken og øke holdbarheten. Så var det bare å nyte hvitløk i en rekke deilige retter, fra sauser og supper til marinader og grillede måltider.

    Det var ekstremt givende og enkelt å dyrke sin egen hvitløk. Så hvorfor ikke prøve selv? Lykke til med din egen hvitløksdyrking! 

    Om sommeren er effektiv vanning avgjørende for å opprettholde en frodig og sunn hage. Med noen smarte triks og produkter kan du sikre at plantene dine får riktig menge vann uten å kaste bort verdifulle ressurser. Fra riktig tidspunkt for vanning til bruk av selvvanningsystem og dryppvanning, er det mange måter å optimalisere vanningen på.

    Her kommer noen smarte tips til vanning i sommervarmen: 

    Vann tidlig om morgenen eller sent på kvelden:

    Unngå å vanne hagen midt på dagen når temperaturen er på sitt høyeste. Vannet vil raskt fordampe i varmen, og plantene vil ikke få maksimal nytte av det. Ved å vanne tidlig om morgenen eller sent på kvelden reduserer du også risikoen for sopp- og sykdomsproblemer.

    Bruk dryppvanning eller dryppslanger:

    Dryppvanning er en effektiv måte å vanne planter på. Det leverer vann direkte til rotsystemet og reduserer tapet av vann gjennom fordampning. Dryppvanning sparer også vann ved å eliminere oversprut og unødvendig vanning av områder som ikke trenger det.

    Legg et lag med løv rundt plantene:

    Dekk jorden rundt plantene med et lag med løv, som bidrar til å bevare fuktighet i jorden ved å redusere fordampningen og holde jorden kjøligere. Det hjelper også til med å undertrykke ugressvekst.

    Bruk regnvannsoppsamling:

    Installer en regntønne eller et regnvannsoppsamlingsystem for å samle opp regnvannet. Regnvann er en naturlig og gratis kilde til vann som kan brukes til vanning. Du kan bruke dette vannet under tørkeperioder for å spare på vannressurser og redusere vannregningen.

    Gruppér planter etter vannbehov:

    Når du planlegger hagen, kan du vurdere å gruppere planter med lignende vannbehov sammen. Dette gjør det lettere å tilpasse vanningen, slik at du ikke overvanner eller undervanner visse områder. Ved å ha separate soner med ulike vannbehov kan du bruke vannet mer effektivt.

    Fjern ugress:

    Ugresset kan konkurrere med hageplantene om vann og næringsstoffer. Fjern regelmessig ugresset rundt plantene dine, slik at de får tilgang til mer vann og ressurser. Dette vil også bidra til å redusere vanntapet og sikre at vannet går direkte til plantene dine.

    Frø ble til planter. Da Henrik Scheel Digerud og samboeren flyttet til hus med stor hage, begynte interessen for planter og blomster å spire for alvor. Allerede i slutten av februar starter de med forkultivering av ulike planter.

    – Vi startet i 2020 da vi flyttet til Kristiansand og fikk større plass, forteller Henrik.

    Med både pandemi og ny, stor hage, lå forholdene til rette for å utforske en ny hobby.

    – Det er veldig gøy å holde på med, og det er givende å høste grønnsaker man har dyrket selv. Man får ganske mye igjen når man sår og planter grønnsaker fra frø, mener han. Og det er ikke rent få grønnsaker paret kan høste gjennom sommeren.

    Ingen plan om å bli selvberget

    – I kjøkkenhagen har vi for eksempel gulrøtter, vårløk, purre, gul løk, squash, gresskar, rødbeter, tomater, salat, spinat og reddiker, for å nevne noe.

    Og rik kjøkkenhage til tross, så er ikke tanken å bli selvberget.

    – Nei, absolutt ikke. Det er en blanding av at det er veldig gøy, og at grønnsakene man dyrker frem selv er veldig gode på smak, forteller Henrik.

    Dyrker bryllupspynten selv fra frø

    Det er likevel ikke bare spiselige vekster som er å finne i hagen på Sørlandet. Henrik og samboeren dyrker også frem blomster.

    – Skal jeg trekke frem noen favoritter der, må det være solhatt og solsikke. De synes jeg er flotte, og morsomme å dyrke frem fra frø, forteller han.

    Til sommeren skal det stå bryllup, og paret ønsker å dyrke frem det meste av blomstene det skal pyntes med selv. Det blir blant annet en del snittblomster, som for eksempel asters.

    – Vi har også hatt stor glede av blomstereng tidligere år, så der skal vi utvide litt før bryllupet, sier han.

    Råder andre til å starte forsiktig med frø

    Da han først startet opp som hobbygartner, gikk han ”all in” og begynte med mange sorter på en gang. For andre som skal starte opp, vil han råde om å gå litt mer forsiktig frem.

    – Det tar fort mye plass å forkultivere planter inne. Særlig hurtigvoksende planter som gresskar, squash og mais kan fort ta opp hele kjelleren.

    Han trekker også frem at det er viktig med både et kjølig lagringsrom og nok lys dersom man har planer om å forkultivere planter hjemme. Selv har han gått til innkjøp av vekstlys for å gjøre jobben enklere.

    – Vekstlys fungerer veldig bra, og her har jeg planer om å utvide parken litt i år. Litt lengre frem i tid er drømmen å ha et eget drivhus, forteller han.

    Mest jobb før plantene skal ut

    Frem til da benytter paret en utestue som har godt med naturlig lys. Men før plantene får flytte ut permanent for sommeren, understreker Henrik at det er viktig å vende de gradvis til sollys.

    – Om man ikke skal få planter med brente blader, må de vendes til utelyset litt etter litt. Det er en ganske stor jobb med å bære planter ut og inn i denne fasen, forteller han, og understreker nok en gang at det derfor kan være lurt å starte opp litt forsiktig første året.

    Andre tips han har til nybegynnere er å begynne med noen knoller og røtter. 

    – Starter du med noen stauderøtter og knoller, får du fortsatt gleden av å dyrke frem selv, men en noe lettere jobb i starten, tipser han.

    Da Mette Baardsgaard og mannen overtok huset etter Mettes svigermor i 2015, ble georginer, stauder og hagestell et fristed etter en tøff tid. I dag er Sandnesjenta blitt rene eksperten i hagen.

    – Jeg begynte smått med to sorter georginer. Nå har jeg 20 ulike som jeg rullerer på ettersom hvilke farger jeg vil ha i hagen, forteller Mette.

    Hun forteller at i georginemiljøet er ikke 20 typer spesielt mye. Men hun har kommet frem til at hun synes det er penere med mange av hver fremfor hundrevis av forskjellige georginer. Da er det også lettere å holde orden.

    Interessen for georginer vokser i Norge

    I begynnelsen hentet Mette mye inspirasjon fra Danmark, men i løpet av de siste årene har interessen for georginer vokst betraktelig i Norge.

    – Jeg driver en Facebook-gruppe for de som er interessert i georginer og stauder. Jeg synes det er kjekt å dele tips og inspirasjon, forteller Mette som også har en instagramkonto (staudehagen_bymette) der hun deler flotte bilder fra hagen i Sandnes.

    – Jeg har fått flere til å starte med dyrking av georginer. Det er kjempemoro, og noe av det som driver meg. Ja til mer hageglede, sier hun.

    Bruker detaljert oppskrift

    Mette bor i vekstsone 1, og for dette området har hun kommet frem til den perfekte oppskrift for sine georginer.

    – Jeg starter rundt 10. april og setter de i potter med fuktig jord i bunn. Der står de på varmekabler i cirka en til to uker til de spirer. Deretter setter jeg de i drivhuset frem til frostfaren er over. Siste steg før planting er å herde georginene for sollyset, forklarer Mette.

    Hun forteller at plantene ikke er helt ulike huden til oss mennesker. Blir det for mye sol med en gang, kan også plantene svi seg.

    – Sett de gjerne på et litt skyggefullt sted i starten. Eventuelt under trampolinen, dersom du har en i hagen, tipser hun.

    Før georginene plantes ut i bedene, bearbeider Mette disse med kukompost. Når georginene begynner å blomstre gjødsler hun bedene om lag en gang i måneden med hønsegjødsel. Gjødsler en før blomstring får en bare masse bladverk. Derfor er det lurt å vente til de setter knopper. Rikelig med gjødsling sørger for at georginene hennes alltid har frodig blomstring.

    Legger ned mye arbeid på høsten

    Det mest morsomme med dyrking av georginer er for de fleste tiden der de blomstrer. Mette har likevel noen gode tips for tiden etter dette.

    – Etter første frostnatt graver jeg de opp og spyler/børster røttene rene. Så settes de inn for å tørke i et rom med varmekabler. Her lar jeg de stå i minst en uke, før jeg klipper av gamle røtter. Deretter lagres de mørkt og kjølig.

    Legger man ned en del arbeid i denne fasen, blir det både enklere og morsommere å ta de frem igjen til våren, mener Mette.

    – Et annet tips for å holde litt orden om man har mange georginer, er å kjøpe strips i forskjellige farger. Da kan du enkelt lage deg et system over de ulike sortene, forklarer hun.

    – Georginer er veldig enkle å få til, så dette er noe alle kan klare, avslutter Mette.

    Ønsker du inspirasjon og har lyst til å lære mer om hagestell?
    Sjekk ut våre fakta og råd her!

    Alt i alt er rabarbra en allsidig og smaksrik ingrediens som kan være et flott tillegg til mange ulike typer matlaging og baking. Mange setter pris på rabarbra på grunn av følgende grunner:

    • Søt og syrlig på smak: Rabarbra har en karakteristisk smak som er både søt og syrlig på samme tid. Dette gjør det til en populær ingrediens i bakverk.
    • Rik på næringsstoffer: God kilde til vitamin C, fiber og antioksidanter, som alle kan ha helsefordeler.
    • Allsidig: Kan brukes i en rekke ulike oppskrifter og retter, fra desserter og bakverk til sauser og marinader.

    Fremgangsmåte for dyrking av rabarbra

    Det å dyrke rabarbra er ikke så vanskelig som man tror. Ved å følge disse rådene er det større sjanse for at du lykkes med ditt prosjekt:

    • Velg et passende sted: Rabarbra trives for det meste best i full sol eller delvis skygge. Velg derfor et sted som er godt drenert og der jorda er god og næringsrik.
    • Vær nøye med å plante på riktig tidspunkt: Rabarbra plantes om våren, vanligvis i april eller mai.
    • Jordforberedning: Før du planter bør du forberede jorda ved å grave den opp og tilsette organisk materiale som kompost eller gjødsel.
    • Plant på passende dybde: Plant planten i en dybde på 5-10 cm, med knoppene vendt oppover.
    • Hold jorda fuktig: Rabarbra trenger jevnlig vanning.
    • Unngå å høste for tidlig: La rabarbraen vokse og modne minst et år før du høster avling.
    • Gjødsle jevnlig: Rabarbra trenger regelmessig gjødsling for å vokse og produsere god avling.
    • Fjern ugress jevnlig: Fjern ugress fra rabarbraen jevnlig, da det kan konkurrere om næringsstoffene.
    • Beskytt mot frost: Planten er hardfør, men unge planter kan trenge beskyttelse mot frost.

    Følg disse tipsene for å få best mulig avling. Lykke til med dyrkingen.

    Ønsker du inspirasjon og har lyst til å lære mer om hagestell?
    Sjekk ut alle våre fakta og råd her!

    Det kan være fornøyelig og tilfredsstillende å planlegge hagens struktur. For å lykkes med ditt hage-prosjekt kan du fokusere på følgende tips:

    • Ha et tydlig formål med hagen din: Bestem deg for om du vil ha en hage for å nyte, en hage for å dyrke grønnsaker eller en hage for å ha gjester og besøk.
    • Ta mål av hagen din: For å vite hva du har å jobbe med kan det være nyttig å ta mål av hele hagen
    • Velg planter og innhold: Ut i fra formålet med hagen din kan du velge planter og gjenstander som passer best mulig til klima og stil.
    • Lag forskjellige soner: Lag en oversikt over hva slags soner du vil ha i din hage. Du kan for eksempel ha en sone som brukes som uteplass mens andre soner kan passe til en kjøkkenhage eller en blomsterhage. De forskjellige sonene bestemmer innholdet til området.
    • Planlegg belysning: Tenk på hvordan du vil at hagen din skal belyses på kvelden. Det kan gjøres både med lys på stier og planter.
    • Velg materialer: Lag en plan for hva slags materialer du vil bruke for å lage stier, sette opp gjerder og andre elementer.

    Det å skape en vakker hage kan kreve mye tålmodighet og hardt arbeid, men til gjengjeld kan det gi store gleder og dyp tilfredsstillelse.

    Hvordan kan jeg planlegge planter til hagen min?

    Når du skal planlegge hagen din vil det være nyttig å bruke tid på å finne planter som vil trives i ditt klima og område. Du kan gjøre som følger:

    • Bruk internett: Les om forskjellige planter og hva slags herdighetssone de trives med. Her kan du lese våre fakta og råd-artikler.
    • Spør naboene dine: Ved å ta kontakt med naboer og andre hageeiere kan du finne ut hvilke planter som trives i området ditt og om de har noen tips til deg.
    • Les hagebøker og magasiner: Det finnes flere hagebøker og magasiner som gir deg bra med informasjon om forskjellige planter og hvordan du tar vare på de.

    Tenk på hvor mye sol og skygge det er hos deg når du velger planter. Det er også viktig å notere seg jordsmonnets type og pH, i tillegg til værforhold.

    Ønsker du inspirasjon og har lyst til å lære mer om hagestell?
    Sjekk ut våre fakta og råd her!

    Blåregn er en velduftende klatreplante som tilhører familien Fabaceae. Planten er kjent for sine vakre, blålilla blomster som vises i store hengende klaser. Men blomstene til blåregn kan også være rosa eller hvite. De mest vanlige variantene av blåregn er kinesisk blåregn (Wisteria sinensis) og japansk blåregn (Wisteria floribunda).

    Hvordan lykkes

    For å trives godt, trenger planten en solrik plassering og godt drenert jord. Wisteria er en svært dekorativ plante som kan pynte opp en vegg, et gjerde eller et pergola. Wisteria krever litt mer vedlikehold enn noen andre planter, men resultatet er verdt det. Det kan være lurt å beskjære planten regelmessig for å holde den i form og få den til å vokse på ønsket måte. Blomstringstiden varierer noe mellom variantene og avhenger også av vekstforholdene, men vanligvis blomstrer blåregn om våren eller tidlig på sommeren.

    Her er noen tips for å velge en egnet vokseplass:

    Sol: Trives best i full sol, men den kan også dyrkes i delvis skygge. Velg en plassering som gir planten 6-8 timer med sollys om dagen.

    Beskyttelse mot vind: Trenger beskyttelse mot sterke vinder, da dette kan skade planten og hindre blomstring. Velg en plassering som gir litt beskyttelse mot vind, for eksempel ved siden av en vegg.

    God drenering: Trives best i jord med god drenering, da den ikke liker å stå i vann. Unngå å plante blåregn i områder med dårlig drenering eller der vannet samler seg.

    Plassering: Wisteria er en klatreplante og trenger støtte for å vokse oppover. Velg en plassering der planten har mulighet til å klatre opp en vegg, et gjerde eller en pergola. Wisteria kan bli ganske stor og trenger god plass til å vokse. Velg en plassering som gir planten nok rom til å spre seg og vokse fritt uten å skade andre planter i nærheten.

    Herdighetssone 

    Wisteria har ulike herdighetssoner avhengig av arten og varianten. Generelt er kinesisk blåregn (Wisteria sinensis) litt mer hardfør enn japansk blåregn (Wisteria floribunda), men begge kan tåle klimaet i Norge.

    De plantene vi selger i nettbutikken er H3 og H4, men det er imidlertid viktig å merke seg at herdighetssoner bare gir en grov indikasjon på plantens toleranse for kulde og ikke tar hensyn til andre faktorer som for eksempel fuktighet, vind og jordsmonn. For å være sikker på at blåregn trives i din hage, er det derfor viktig å undersøke vekstforholdene nøye og velge en variant som passer til klimaet i ditt område.

    Etter at Ann Kristin Bekkelund fra Stavanger først fikk prøve seg på settepotet, var det ingen vei tilbake. – Dette vil jeg fortsette med, sier hun.

    – I fjor var vi på besøk på hytta til ei venninne som dyrker både grønnsaker og poteter. Da vi spiste middag var potetene helt enormt gode! Så etter å ha snakket med henne og andre vi kjenner som dyrker selv, bestemt jeg meg for å prøve, forteller Ann Kristin.

    Hun hadde ingen spesiell erfaring med settepotet fra før, men opplevde det som enkelt å få til.

    I år skal settepotetene legges frem før planting

    – Jeg startet med en kilo settepotet. De satte jeg i en pallekarm med god plantejord som var tilsatt litt gjødsel.

    Da innhøstningen kom, var det blitt litt færre poteter enn hun hadde håpet på. Etter å ha lest seg mer opp på temaet, har hun noen teorier om hvorfor det ble sånn.

    – Jeg tror jeg satte de i jorda litt for sent i forhold til hvilken type jeg dyrket. Jeg ønsket poteter som var klare i juli, og fikk settepotetene i jorda først i slutten av mai. I år skal jeg starte tidligere, og dessuten la potetene ligge i vinduskarmen en stund i forkant slik at de kan få groer før de settes, forklarer Ann Kristin.

    Settepotet gav mersmak

    Hun har også noen tanker om andre ting hun skal gjøre annerledes i år.

    – I år blir det mer jord. Det var nok litt for snaut i fjor. Dessuten tror jeg ikke de fikk nok lys, så nå skal pallekarmen flyttes til et mer solrikt sted i hagen.

    Til tross for at det ikke ble fullt like mange poteter som hun hadde sett for seg, gav likevel opplevelsen mersmak.

    – Vi har en pallekarm til, og i den har jeg lyst til å prøve meg på å dyrke noen grønnsaker. Kanskje gulrøtter og noe mer. Det var veldig moro og givende å kunne gå å ta inn egendyrkede poteter til middag, sier Ann Kristin som igjen trekker frem den gode smaken.

    – Det er helt utrolig hvor stor forskjell det er i smak på potetene man dyrker selv. De er virkelig helt nydelige. Og egentlig er jo dette veldig enkelt, så det anbefaler jeg absolutt andre å teste ut, avrunder hun.

    Noen tips når du skal prøve deg med settepotet:

    • Alltid bruk sertifisert settepotet fra en trygg leverandør
    • Legg gjerne frem potetene i vinduskarmen et par uker til en måned før du skal plante slik at de får groer
    • Sørg for å ha god, drenert jord til potetene
    • Sett potetene 8-10 cm ned i jorda. Pass på at jorda er frostfri
    • Det bør være om lag 20 cm mellom hver potet
    • Husk på å ha hull til drenering, dersom du planter i potte eller pallekarm
    • Vann straks du har satt potetene, og vann deretter regelmessig
    • Når potetplanten begynner å vokse, må du hyppe – dvs etterfylle med jord oppover langs stilken
    • Husk å oppbevar høstede poteter mørkt og kjølig

    Har du ikke hage? Poteter kan fint plantes på balkong. Vi har både potetdyrkekasse egnet for balkong og tre-etasjers potettårn du enkelt kan plassere på små steder.

    Ønsker du inspirasjon og har lyst til å lære mer om hagestell?
    Sjekk ut våre fakta og råd her!

    For å oppnå best mulig resultat ved dyrking av Dahlia bør du vurdere følgende faktorer:

    Plantested

    Dahlia trives best på et solrikt sted med veldrenert jord. De foretrekker gjerne jord med moderat fuktighet, men ikke la det bli for vått. Knollene bør plantes et sted hvor det er godt med luft for å hindre at bladene blir for våte. Dahlia bør også beskyttes mot direkte sollys i varmere klimaer.

    Beste plantetid for Dahlia

    Den beste tiden for å plante georginer er etter faren for frost er over. Dette er vanligvis i midten til slutten av den norske sommeren. For de fleste områder vil dette være fra juni til august. Det er viktig å plante georginene tidlig nok slik at de har tid til å etablere seg før vinteren kommer, men allikevel ikke så tidlig at de blir utsatt for frost.

    Jordforberedelse

    Georginer trives best i jord som er fruktbar, godt drenert og har en moderat fuktighet. En god blanding av sand, jord og gjødsel er vanligvis den beste typen jord for georgineknoller. Dahlia trives ikke med å stå i våt jord, så drenering er viktig for å forhindre at røttene råtner opp. 

    Vanning av georginer

    Det beste for Dahlia er å vanne jevnt og regelmessig for å holde jorden fuktig, men samtidig ikke våt. For mye vann kan føre til at røttene råtner, så det er viktig å unngå dette. Det anbefales å vanne georginer dypere og sjeldnere, i stedet for å stadig vanne overflaten. Vanningen kan reduseres etterhvert som blomstene begynner å bli mer modne.

    Beskjæring

    Her er noen tips for beskjæring av georginer:

    1. Fjern døde eller skadede blader og stengler så fort de oppdages.
    2. Klipp tilbake georginene etter hver blomstringssesong. Dette vil oppmuntre til ny vekst og øke blomstringen til neste sesong.
    3. Fjern tørkede og visne blomster regelmessig for å oppmuntre til videre blomstring.
    4. Klipp ned høye stengler for å opprettholde en fin og ønsket form.
    5. Beskjæring av georginer bør helst gjøres med skarpe, rene verktøy for å unngå skade på selve planten.

    Gjødsel

    Georginer trenger en mix av forskjellige næringsstoffer for å vokse sterkt og blomstre rikt. En gjødsel med et balansert forhold mellom nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K) vil fungere best. Det anbefales å brukes en gjødsel med NPK-fordeling på 10-10-10, 5-10-5 eller 5-10-10.

    Det er også mulig å bruke spesialgjødsel for blomstrende planter, som inneholder høye mengder fosfor og kalium som fremmer blomstring. Gjødsling bør starte når georginene dine har etablert seg og fortsette regelmessig gjennom hele blomstringssesongen.

    Overvintring av Dahlia

    For å overvintre georginer kan du følge disse stegene:

    1. Klipp ned plantene når blomstringen begynner å avta.
    2. Grav opp Dahliaene forsiktig fra jorden.
    3. Fjern jorden fra røttene og tørk dem godt.
    4. Lagre røttene i en papirpose eller en kasse med sand eller torv i et kjølig, tørt sted med god ventilasjon. Temperaturen bør være mellom 4°C til 10°C.
    5. Sjekk røttene regelmessig for fuktighet og sørg for å tørke dem hvis de blir for våte.
    6. Neste vår kan du plante georginene i frisk jord når faren for frost er over.

    Ved å følge disse rådene er det stor sjanse for at du i løpet av sesongen vil ha hagen full av vakre Dahlia.

    Ønsker du inspirasjon og har lyst til å lære mer om hagestell?
    Sjekk ut våre fakta og råd her!

    Dahlia er en blomstrende plante som tilhører Asteraceae-familien og kommer opprinnelig fra Mexico, men er nå utbredt over hele verden. Dahliaer finnes i en rekke farger, former og størrelser, fra små blomster med en diameter på noen få centimeter til store blomster med en diameter på over 30 centimeter. Blomstene kan være enkle, doble eller semi-doble og kan være enkle eller flerfargede. Dahliaer er vanligvis plantet som sommerblomster i hager og er også populære som snittblomster på grunn av deres skjønnhet og holdbarhet.

    Dahlia er en veldig populær blomst å bruke i dekorasjon på grunn av dens store og fargerike blomster.

    Her er noen tips for å bruke Dahlia i en blomsterdekorasjon:

    1. Velg riktig størrelse og farge: Dahlia finnes i en rekke størrelser og farger, så velg de som passer best til din dekorasjon.
    2. Kombiner med andre blomster: Dahlia kan kombineres med andre blomster for å skape en spennende og fargerik dekorasjon. De går fint sammen med mange andre blomster, for eksempel roser og solsikker.
    3. Bruk riktig beholder: Bruk en passende beholder som er i tråd med stilen på dekorasjonen. De kan plasseres i en vase, en kurv eller en blomsterpotte.
    4. Fyll på med grønt: Legg til grønt i dekorasjonen for å gi den mer dybde og tekstur. Bladverk som eføy eller bregner kan være fint.
    5. Eksperimenter: Prøv å lage ulike blomsterarrangementer ved å bruke Dahlia alene eller sammen med andre blomster. Du kan for eksempel lage en enkel bukett, eller en mer kompleks dekorasjon med en rekke forskjellige blomster.

    Ønsker du inspirasjon og har lyst til å lære mer om hagestell?
    Sjekk ut våre fakta og råd her!

    Dahlia er en plante med en interessant opprinnelse. Historien strekker seg tilbake til det Azteker-kulturen i Mexico. Georginene ble oppdaget av europeiske oppdagere på 1700-tallet, og siden da har de blitt dyrket og vært populære som hageplanter og blomsterdekorasjoner over hele verden.

    På 1700-tallet ble Dahlia brakt til Europa, hvor de ble kultivert og videreutviklet til de mange ulike varianter vi har i dag. I begynnelsen ble Dahlia sett på som en spiselig plante, men snart ble de anerkjent for sine vakre blomster og ble dyrket som ornamentale planter.

    I løpet av 1900-tallet ble Dahlia en svært populær hageplante, og i dag er det mange forskjellige typer og varianter tilgjengelige for hageentusiaster. De blir også ofte brukt som blomsterdekorasjoner i brylluper, konserter, og lignende arrangementer.

    Alt i alt er dette en plante med en lang og fascinerende historie, og den fortsetter å være en populær hageplante og blomsterdekorasjon over hele verden.

    Ønsker du inspirasjon og har lyst til å lære mer om hagestell?
    Sjekk ut våre fakta og råd her!

    Fakta om georginer

    • Georginer er en blomstrende plante som tilhører familien Asteraceae, og det finnes over 40 ulike arter av Dahlia.
    • Georginer kommer opprinnelig fra Mexico og Sentral-Amerika, men dyrkes nå i mange deler av verden.
    • Blomstene kan variere i størrelse fra 5 centimeter til over 30 centimeter i diameter.
    • Georginer finnes i et bredt spekter av farger, inkludert hvit, rosa, rød, gul, lilla og oransje.
    • Blomstene kan være enkle eller doble, og noen varianter har en rik blomsterkrans med flere lag kronblader.
    • Dahlia blomstrer vanligvis fra midtsommer til høsten, og blomstringsperioden kan vare i flere måneder.
    • Georginer er en relativt enkel plante å dyrke, og krever godt drenert jord og regelmessig vanning.
    • Dahlia er en populær plante blant gartnere og blomsterentusiaster på grunn av sin vakre og varierte utseende.

    Det beste med Dahlia eller georginer er deres flotte og fargerike blomster. Deres store fargevalg gjør at de kan passe inn i de fleste hager og design, og de blomstrer hele sommeren, noe som gir farge til hagen din. De er også enkle å dyrke og krever lite vedlikehold, noe som gjør dem til et populært valg for hageentusiaster og de som bare vil ha noe enkelt og vakkert i hagen sin. Deres evne til å tilpasse seg ulike klimaer og jordsmonn gjør at de er et utbredt og elsket blomsterplante over hele verden.

    Dahlia kan enkelt reproduseres ved å dele opp rotsystemet eller ved å plante frø.

    For å dele opp rotsystemet kan du følge disse stegene:

    1. Grav opp Dahlia-planten fra jorden og del roten i flere deler med en skarp kniv.
    2. Sørg for at hver del har minst én godt etablert knopp eller sidevekst.
    3. Plant deretter de nye røttene i en ny potte eller i hagen med god jord, vann godt og sørg for at de får godt med sollys.

    For å plante Dahlia fra frø:

    1. Så Dahlia-frøene i en blanding av god jord og sand i enten en potte eller i hagen.
    2. Dekk frøene med et tynt lag jord og vann forsiktig.
    3. Hold jorden fuktig og sørg for sollys til frøene.
    4. Når frøene har spiret og vokst seg større kan du flytte de til en ny plassering.

    Har du noen gang vurdert å plante Dahlia i hagen din? Disse vakre blomstene kommer i en rekke farger og former og kan gi en fargerik og imponerende tillegg til ethvert hagerom. Dahlia er også relativt enkle å dyrke, og krever lite vedlikehold når de først er etablert. De kan blomstre fra sommer til høst og tiltrekker seg pollinatorer som bier og sommerfugler.

    Ønsker du inspirasjon og har lyst til å lære mer om hagestell?
    Sjekk ut våre fakta og råd her!

    Det er best å plante georginer når faren for frost er over. I de fleste områder av Nord-Europa vil dette være i mai eller juni.

    Det er viktig å sørge for at jorda er blitt skikkelig varm, siden georginer ikke tåler kulde. Det anbefales også å forkultivere dahlia-frø eller stiklinger til Dahlia innendørs. Gjør dette noen uker før planting i hagen, slik at du har robuste planter som er klare til å plantes ut når tiden er inne. Les nedenfor hvordan du kan forkultivere Dahlia-frø.

    For å forkultivere georgine-frø på best mulig måte, kan du følge disse stegene:

    1. Velg et passende sted: Dahlia trives best på et lyst, varmt sted med en temperatur på mellom 20-25 grader celsius.
    2. Forbered frøene: Skyll Dahlia-frøene i lunkent vann og la dem tørke på et papirhåndkle før planting.
    3. Plant frøene: Bruk en blanding av jord og perlite eller sand for å øke dreneringen, og plant frøene i små potter. Pass på å holde jorden fuktig, men ikke over-vann.
    4. Gjør det lyst: Plasser pottene ved et lyst, gjerne østvendt vindu. Unngå direkte sollys, da dette kan brenne frøplanter.
    5. Hold temperaturen stabil: Hold temperaturen så jevn som mulig.
    6. Større potter: Når plantene har fått flere blader, kan de flyttes til større potter med ny jord.

    Dersom du følger disse stegene nøye vil du mest sannsynligvis lykkes med Dahlia i hagen din. Hvis du vil ha en plante som vil gi deg mye glede og belønning med minimal av innsats, så bør du absolutt vurdere å plante noen dahliaer. Det er massevis av fordeler med å plante Dahlia og med dette ønsker vi å oppmuntre deg til å sette av tid i kalenderen til å plante noen av disse skjønnhetene.

    Ønsker du inspirasjon og har lyst til å lære mer om hagestell?
    Sjekk ut våre fakta og råd her!

    Dahlia eller Georginer er populære på grunn av deres flotte og fargerike blomster. De kommer i en rekke farger, fra grønn til rød, oransje, rosa, lilla og hvit, og deres blomster kan være enkle eller doble. Dahlia er også enkle å dyrke, de trives godt i både sol og skygge, og de blomstrer hele sommeren. Deres lange stilker gjør at de kan brukes i mange forskjellige sammenhenger, for eksempel i hager, på verandaer og i blomsterpotter.

    Planting av Dahlia

    For å få best vekst og blomstring anbefales det å plante Dahlia i følgende forhold:

    • Lys: Trenger full sol til delvis skygge for å trives godt og blomstre.
    • Jord: Georginer foretrekker godt drenerende jord med god organisk materiale. pH-verdien bør være mellom 6,0 og 7,0.
    • Vanning: Krever regelmessig vanning, spesielt under tørre perioder. Unngå å la jorden tørke helt ut, men pass på at den ikke er for våt, da dette kan føre til at røttene rotner.
    • Temperatur: Dahlia trives best i temperaturer mellom 15 og 25 grader celsius. Det er viktig å merke seg at de tåler ikke frost og bør beskyttes mot kald vind.
    • Gjødsel: Det anbefales å gi plantene en tilpasset blomstergjødsel etter blomstring for å fremme ny vekst og øke sjansene for en god blomstringssesong neste år.

    Dahlia er en fantastisk plante å ha i hagen av flere grunner. Med sine unike farger og fasonger bringer de liv til uteplassen og hagen din. Georginer er også enkle å ta vare på. Med sin skjønnhet vil du ikke angre på å plante disse i hagen din. Derfor vil vi oppmuntre deg til å bestille Dahlia i dag og sette av tid i kalenderen for å plante de ut.

    Ønsker du inspirasjon og har lyst til å lære mer om hagestell?
    Sjekk ut våre fakta og råd her!

    Du trenger kanskje også..

    Til handlekurven

    Jeg er interessert og vil bli kontaktet