Blomstrende krokus, et nydelig vårtegn du vil ha i hagen din!

Krokus er blant de aller ivrigste etter å titte frem, og med sin iver etter å åpne seg opp mot de vårsolens første stråler er de blitt et virkelig vårsymbol. Hva er vel mer velkomment etter en kald og mørk vinter?


En nærmere titt på krokusene
Alle krokusene kan ved første øyekast virke litt like. Men om du ser nøye etter vil du oppdage mange vakre varianter i farger som spenner fra intenst dype nyanser til friske pastellfarger. De mest populære fargene er blå og lilla, men du finner også krokus i hvitt, gult og med striper. Ønsker du sterke og mange farger, vil det beste valget være de storblomstrende krokusene. Men de delikate, småblomstrende krokusene får deg til å tenke på små gaver som titter opp gjennom jorden. Det er bare en glede å se dem i blomst.

Visste du at ...
Biene er veldig takknemlige for krokus? Etter en lang periode med kulde når nesten ingenting blomstrer, er krokusen en av de første plantene som blomstrer. Biene er dermed veldig ivrige etter å nippe til deres deilige nektar.

Krokusens historie
Det er en interessant historie bak den solfylte krokusen. Av de mer enn hundre forskjellige krokusartene spiller en variant en nøkkelrolle i historien: Stigmaen (Den delen av griffelen i en blomst som mottar blomsterstøvet (pollenet) ved en bestøvning) i den høstblomstrende Saffron Crocus (Crocus sativus) ble av de gamle grekerne tørket og benyttet som krydder i maten. På grunn av denne bruken kalte grekerne denne blomsterkrukken krokos, som betyr "safran". Tro det eller ei, men disse tørkede stigmaene er verdt deres vekt i gull. Høres interessant ut, ikke sant? Vel, før du bestemmer deg for å starte ege safranproduksjon, bør du vite at været der du bor mest sannsynlig er for vått til å produsere stigmaer av god kvalitet. Men med denne unike historien i bakhodet kan du nyte krokusens skjønnheten litt ekstra!


Visste du at ...
Krokusblomstene raskt tilpasser seg værforholdene? Når knoppene merker sollys, åpner de umiddelbart. Skyer vil få dem til å lukke seg.

Et nydelig syn
Mer enn hundre forskjellige krokuser passer for hageplanting. Den gule krokus (Crocus flavus) ble oppdaget på Balkan og Nordvest-Tyrkia i 1579. Andre krokus stammer fra Asia og landene rundt Middelhavet. Plante dem på høsten og bli belønnet med et vakkert syn tidlig på våren.

 

Men hvordan skal du plante dem?
Bare følg disse fem trinnene:

 1. Bruk en spade til å løsne jorda på stedet der krokusene skal plantes. Dette gjør jorda lettere å grave.

 2. Når blomsterløk ikke blir plantet i et eksisterende bed, kan det være lurt å tilsette jorda noe organisk materiale, som for eksempel kompost.

 3. Grav et hull med en spade eller løkplanter og plant krokusene i den med den spisse enden vendt opp og røttene vendt nedover.

 4. Pass på at blomsterløken plantes på en dybde tilsvarende tre ganger høyden på selve blomsterløken. En krokusløk som er 2 cm høy, bår således plantes 6 cm dypt.

 5. Fyll hullet med den tidligere fjernede jorda og press overflaten forsiktig.
   

  Visste du at ...
  Krokusene søker tilflukt under jorden etter at de har blomstret? På denne måten kan de overleve varmen, tørken eller kulden i de kommende månedene, slik at de kan bringe våren til hagen igjen neste år.

 Se vårt utvalg av Krokus her.