Rotgrønnsaker

Rotgrønnsaker

Tøm filter

Rotgrønnsaker

Rotgrønnsaker er enkle å dyrke. De trives i løs og næringsrik jord uten stener. Med jordtemperatur på mer enn 7-8 grader vil de vokse. Steg 1: Forbered plantestedet. Så gulrøttene der du ønsker at de skal stå, flytting av planter anbefales ikke. Luftig og porøs jord er å foretrekke – dette for at de små røttene...

Rotgrønnsaker er enkle å dyrke. De trives i løs og næringsrik jord uten stener. Med jordtemperatur på mer enn 7-8 grader vil de vokse.

Steg 1: Forbered plantestedet. Så gulrøttene der du ønsker at de skal stå, flytting av planter anbefales ikke. Luftig og porøs jord er å foretrekke – dette for at de små røttene enklest mulig skal kunne utvikle seg uten å måtte presse seg forbi tung og kompakt leire.

Steg 2: Så frøene. De fleste frø til rotgrønnsakene er bittesmå og det er enkelt å så for mange frø som medfører en stor uttynningsjobb senere. Du kan blande frøene med sand for enklere å kunne spre frøene jevnt.

Steg 3: Beskytt frøene. Dekk til bedet med fiberduk for å beskytte mot rennende vann, temperatursvingninger, fugler og insekter.

Steg 4: Fuktig og ugressfri jord. Det er viktig at jorden beholder jevn fuktighet frem til spiring. Spray gjerne med en sprayflaske et par ganger daglig de første ukene. Ikke la jorden tørke ut. Så snart plantene har fått skikkelig rotfeste er det viktigere med mer dyptgående vanning.
Sørg også for at området er fritt for ugress. Ugress kjemper med gulrotplantene om fuktighet og vokseplass.

Steg 5: Tynn ut i rekkene (hopp over dette steget om du har brukt såbånd). Plantene bør stå med nok avstand til at de får utviklet seg skikkelig. Avstanden avhenger av størrelsen på grønnsaken. Gulrøtter trenger 2-3 cm avstand, kålrot trenger vesentlig mer.

I denne kategorien har vi samlet alle grønnsaker der røttene dyrkes frem for spising. Her finner du gulrøtter, kålrot, reddik, bete, pastinakk og mer.

Les mer