Ikke glem vanningen
Den største trusselen ved nyplanting er manglende vanning. Det er flere måter å tenke på her, og det er en gyllen regel om å gi en god rotbløyte, så kan man vente litt før man vanner igjen. Dette er riktig for etablerte planter som har gode rotsystemer. Men, ved nyplanting, må man vanne ofte. Tenk på at ved en ny golfbane, hvor de planter med frø, kan de ofte vanne flere ganger daglig i begynnelsen. Da er det viktig at det er konstant fuktig i lang tid.
Slik er det (i litt mindre grad) med stauder. Spesielt barrotstauder som vi selger. De skal plantes høyt oppe, og er det sol, vind og tørt vær, så tørker dette jordlaget veldig fort ut. Pass spesielt godt på første året, men også andre året. Nå er det flere steder i landet hvor det er tørt og vi har en sommer foran oss. Erfaringsmessig er det sommeren som har de lengste tørkeperiodene.
Nesten utansett, når du kjøper en ny plante,så dør den ikke om den får nok vanning. Tar du opp en plante (med rot), setter den i litt vann, så holder den seg lenge. Skal du flytte planter, bytte, eller gi bort? Sett dem i vann, gjerne ent skyggefullt sted (nordsiden av huset er gjerne bra); så holder de seg.
Har du ikke muligheten til å vanne ofte? Dekk gjerne til jorden rundt plantene med fiberduk, kvernet kvist, bark, tang, eller annet. Da blir det litt vanskeligere for vannet å fordampe.
Man sier jo at blomsterløk ikke må stå fuktig. Da kan de rotne. Det er også riktig, men de tåler mye vann hvis de er godt drenert. Det er det stillestående vannet som ikke forsvinner som tar knekken på dem.