Handle for 1000,- og få fri frakt!

Handlekurv

Lukk
Hageglede Kundeklubb
Som medlem i kundeklubben ønsker vi å gi deg ekstra fordeler som takk for at du velger å handle dine hagevarer hos oss. Ved å være medlem vil du få goder som eksklusive tilbud, invitasjoner og informasjon på e-post og SMS. Medlemskapet er gratis, og medlemsfordelene gjelder på Hageglede.no.
Meld meg inn!
Fortsett å handle

Hvorfor spirer ikke frøene?

Vi som dyrker, liker å temme naturen og tilpasse den til hager, tomter og balkonger. Ved å se på hvordan ting fungerer i naturen, kan vi lære mye om hva som gjør at frøene spirer. En god start er å se hvordan frøene oppfører seg i naturen og lære av det når man selv skal så frø.

I samarbeid med Impecta Fröhandel. Oversatt av Henrik Laursen.

5 spørsmål når frøene ikke spirer

 • Får frøene riktig mengde vann?
 • Er temperaturen riktig?
 • Er det syre i jorden?
 • Vokser de i mørke eller lys?
 • Trenger frøene en kuldeperiode for å spire?

Det aller viktigste er å skjønne hva som trengs for at et frø skal spire i naturen. Da blir det nemlig lettere å vite hvordan du skal håndtere dine egne frø og hva som kan være problemet hvis frøene ikke spirer.

Ringblommans fröer har torkat och gått i frövila.
Ringblomstens frø har tørket og gått i dvalemodus.

Frø i naturen

I løpet av den siste tiden på morplanten tørker frøene ut og det dannes et beskyttende skall. Frøene slutter å utvikle seg og går inn i en hvileperiode. Dette kalles for frøhvile, eller spirehvile om du vil. Denne hvilen handler om å forhindre at frøene spirer når forholdene for spiring i seg selv er utmerkede, men forholdene for overlevelse av roten og kimen er dårlige. Det finnes to faser av frøhvile. Disse skal vi ta for oss nedenfor.

Kjøp frø hos oss nå, bare trykk her!

Primær frøhvile

Et frø går inn i den primære frøhvilen før det faller ut av blomsten. Det fine med det er at når frøet forlater morplanten og lander i jorden, begynner det ikke umiddelbart å spire, men er i dvale til forholdene er gunstige. Når forholdene for spiring av frøet og overlevelse av frøplanten er gode, går den ut av dvale. Et godt eksempel er hvordan det fungerer i vårt tempererte klima, altså et klima med fire årstider:

Når et frø faller på bakken sent på høsten, kan det fremdeles være varmt og fuktig i jorden. Det vil være et utmerket miljø å spire i for et frø. Over jorden er det imidlertid altfor kaldt og mørkt for en rot og spire til å kunne overleve. Her gjør den primære frøresten jobben sin ved å forhindre at frøet spirer, selv om jorden inviterer det.

Hvordan brytes den primære frøhvilen?

Når og hvordan den primære frøhvilen brytes, avhenger av klimaet planten lever i. Noen eksempler på faktorer som kan forårsake et hvilende frø er:

 • En periode med kulde: vanlig i vårt klima hvor spiring kun skal skje etter vinteren.
 • En skikkelig regnskyll: vanlig i tørre klima der kraftig regn indikerer at det vil bli en nedbørsperiode før neste lange tørre periode.
 • Passerer gjennom fordøyelsen til et dyr: vanlig for planter som vil sikre at de spres over store områder.
 • Mekanisk slitasje: kan også være en måte å øke spredningen på. Frøet spirer først etter å ha blitt transportert i vinden eller gjennom vann og truffet på harde overflater.

Etter at den primære frøhvilen er brutt, er frøet klar til å spire. I vårt klima er det ofte slik at perioden med kulde, vinteren, bryter hvilen. Under denne perioden ligger frøet bare å venter på at kulden skal gå bort, slik at det kan få de beste betingelsene for spiring. Etter vinteren er det hovedsakelig tre faktorer som avgjør når spiringen virkelig starter:

Vann: det første trinnet i spiring er at det tørre frøet kan absorbere vann. Jorda må derfor tine ordentlig.
Temperatur: når frøet blir vått, svulmer det opp og er klart til å sprekke. For å fortsette prosessen trengs det varme. Bakken må derfor varmes opp ordentlig.
Oksygen: Uten oksygen, blir det ingen liv. Jorda må derfor tørkes opp, for deretter å bli lettere og luftig, slik at frøet kan absorbere oksygen på en god måte.

Andre faktorer som spiller inn

Det er andre faktorer som også kan påvirke om frøene spirer eller ikke. Noen frø krever for eksempel lys. Dette er de vi definerer som lysspirende i dyrkingsbeskrivelsen. Andre frø er ikke tilfredse med normal vårtemperatur. De trenger et skikkelig varmesjokk. Det kan dukke opp etter en skogbrann, når jordfloraen plutselig ser helt annerledes ut.

Sekundær frøhvile

Den primære frøhvilen er brutt, forholdene for spiring er optimale når det gjelder vann, temperatur og oksygen, og det er endelig tid for at frøet kan spire. Betyr det at alt fremover bare er fryd og gammen? Ikke egentlig. Alle vi som dyrker vet hvor lunefull våren kan være. Det er bare å forvente en del tilbakeslag. Det er nå den sekundære frøhvilen begynner. Vi kan beskrive det ved å se på tre faser av spiringsprosessen:

 • Det blir gode ​​betingelser for spiring, og frøet begynner å absorbere vann.
 • Omstendighetene forverres plutselig, for eksempel fordi været forandrer seg og det blir for kaldt til at en frøplante kan overleve. Frøet går dermed inn i den sekundære hvilefasen og spiringen stoppes.
 • De gode forholdene blir gjenopprettet og frøet gjenopptar spiringen.

Fase 2 og 3 kan gå frem og tilbake i en periode. Det gjør at sekundærhvilen oppstår flere ganger før spiringen er fullført. Når frøbelegget har blitt åpnet og en rot har begynt å utvikle seg, er det ingen vei tilbake. Nå må forholdene både i og over jorden være gode nok til at en rot, groe og frøplante kan overleve.

Vi har et stort utvalg av frø, sjekk det ut her!

Ljusgenomsläpplig perlit för täckning vid sådd av små och ljusgroende fröer.
Perlit som slipper igjennom lys. Fungerer som dekning når man sår små frø som vokser av lyset.

Frø i dyrking

Kunnskap om hvordan naturen håndterer frøene sine er som sagt viktig. Med det kan du finne ut hvordan du kan skape de beste forholdene for at frøene dine kan spire og vokse. Når du kjøper frø fra Hageglede.no kan du enkelt lese deg opp på vår nettside, dersom det er noe du lurer på rundt produktene vi selger.

Spirer frøene i lyset eller mørket?

Det vil stå i dyrkingsbeskrivelsen dersom en frøvariant er lysspirende. Det betyr at du trenger lys, i tillegg til vann, riktig temperatur og oksygenrik jord for optimale forhold for spiring. Denne type frø skal ikke dekkes med jord. Ved såing kan frøene presses forsiktig mot jorden slik at de kommer i kontakt med den fuktige overflaten. Du kan også dekke med et tynt lag perlit, som slipper lyset gjennom, holder på fuktighet og gir frøene et beskyttende lag.

Kjøp perlit hos oss her!

Hvis det ikke er oppgitt i dyrkingsbeskrivelsen at et frø er lysspirende, vokser det alltid mørkt. Disse frøene er skal derfor dekkes med jord. Hvis det står på frøposen hvor tykt jordlaget skal være, følger det du bare det. Dersom det ikke står noe, kan du anta at frøene trenger et beskyttende jorddekke på noen få centimeter. Små frø får et litt tynnere dekke enn store frø.

Trenger frøene en kuldeperiode for å gro?

For å lette spiring og såing for alle oss som liker å dyrke, er det mange sorter som har blitt raffinert for å kunne spire uten en kald periode. Noen sorter varierer i om de spirer uten en periode med kulde eller ikke. I tillegg har du de sortene som garantert må ha en kuldeperiode for å spire. Det finnes forskjellige måter å etterligne naturens kalde periode.

 • Hvis det fremgår av dyrkingsbeskrivelsen at frøene skal stratifiseres, må de behandles med en kombinasjon av fuktighet og kulde for å bryte frøhvilen.
 • I dyrkingsbeskrivelsen kan du også finne følgende tekst: Hvis spiring ikke har skjedd innen en måned, plasseres frøet i kjøleskapet i ca. måned. Dette gjelder for mange flerårige frø som er forhåndsdyrket innendørs i begynnelsen av året. Disse frøene kan velge å bryte hvilen uten en kald periode, men det er ikke sikkert det går bra. Derfor bør du etterligne de naturlige forholdene ved å plassere frøet mørkt og kaldt i kjøleskapet.
 • Ved å så utendørs sent om høsten, vil du komme så nære naturens egen kuldebehandling som mulig. For mange av staudene som er dyrket innendørs i begynnelsen av året, står det i dyrkingsbeskrivelsen: Kan også sås sep-nov utendørs i potter eller i friluft beregnet på heving. Når du sår stauder utendørs sent på høsten, spirer ikke frøene. De vil være i sin primære hvilefase. Etter vinteren vil de derimot spire.
Her ligger frøene og spirer tidlig på våren.
Høstsådde blomster og grønnsaker spirer tidlig på våren.

Hvordan er det med sommerblomster og grønnsaker?

Når vi studerer hvordan naturen fungerer, er det skogbusker og trær, i tillegg til ville blomster og urter som er våre studieobjekter. I blomsterbed, potter og kjøkkenområder dyrker vi også sommerblomster og grønnsaker. De bearbeides og tilpasses slik at vi kan dyrke dem på en ordnet måte. Disse frøene hviler når vi kjøper dem, akkurat som frø til stauder, busker og trær.

Frøhvilen kan utnyttes slik at man kan så sent på høsten. For akkurat som for staudene, spirer ikke frøene før vinteren er over. Hensikten med å så på høsten, er å starte våren tidlig. Da er nemlig frøene allerede er på plass i jorden og vil spire så snart forholdene er optimale for både spiring og for overlevelse av rot- og frøplanteplanten.

Sommerblomster og grønnsaker trenger imidlertid ikke den kalde årstiden for å bryte frøhvilen. Deres frø spirer uten kulde dersom de blir dyrket innendørs om våren eller sådd direkte utendørs når jorden blir varmet opp.

Kjøp frø hos oss nå, bare trykk her!

Når danner grønnsaker frø?

Når vi dyrker stauder, urter og sommerblomster, følger vi plantene til blomstene har visnet og forskjellige former for frøkapsler har blitt fylt med frø. Det vi derimot gjør med mange av grønnsakene våre, er å høste og spise de før dem har begynt å blomstre.

De aller fleste grønnsaker er toårige. Det første året danner de røtter og en bladplante over bakken, som er de delene av planten vi ser etter i dyrking. Ikke bare høster vi grønnsakene den første sesongen, vi spiser også røttene, løkene, bladene og toppene samme sesong. Det gjør at grønnsakene ikke får muligheten til å fullføre livssyklusen ved å begynne å blomstre og danne frø i sesong to. Det finnes likevel unntak. Fruktgrønnsaker, som chili, paprika, aubergine, tomater og agurker, blomstrer nemlig det første året.

Hva har vi lært om frø og spiring?

Ved å forstå naturen blir vi mer bevisste når vi dyrker. Hvis det ikke blir slik vi har forestilt oss, kan vi reflektere og finne ut av løsninger i stedet for å miste motet. Så hva har vi lært om frø og spiring ved å se på hvordan det fungerer i naturen?

 • Riktig mengde vann er helt nødvendig for at et frø skal kunne spire.
 • Riktig temperatur i jorden er nødvendig for at spiringen kan starte.
 • Oksygen må finnes i jorden for at et frø skal spire og en rot skal kunne utvikle seg.
 • Det er ikke alltid nok med de rette forholdene for vann, temperatur og oksygen, for at spiringen kan starte. Du må vite om frøene du dyrker stiller ekstra krav for å kunne bryte frøhvilen. Dette skal du kunne finne i dyrkingsbeskrivelsen på posen for hver enkelt sort.
 • Når spiringen har nådd det stadiet hvor roten har brutt gjennom frøbelegget, kan ikke spiringen stoppes. Da er det viktig at forholdene når det gjelder vann, temperatur, luft og lys optimaliseres for at roten og frøplanten skal overleve.

Sjekk vårt store utvalg av frø her!

Lykke til med frøene og avlingene dine!

Du trenger kanskje også..

Til handlekurven

Jeg er interessert og vil bli kontaktet