Handlekurv

Finn produkter
Lukk
Hageglede Kundeklubb
Som medlem i kundeklubben ønsker vi å gi deg ekstra fordeler som takk for at du velger å handle dine hagevarer hos oss. Ved å være medlem vil du få goder som eksklusive tilbud, invitasjoner og informasjon på e-post og SMS. Medlemskapet er gratis, og medlemsfordelene gjelder på Hageglede.no.
Meld meg inn!
Fortsett å handle

Chili og paprika – Slik lykkes du

Se produkter omtalt i denne artikkelen

Chili og paprika dyrkes innendørs tidlig på året. Vi anbefaler å så fra januar til mars. Frøene spirer lett, noe som betyr at de ikke behøver å dekkes av jord, men bare presses ned mot den fuktige overflaten i småpotter eller såbrikettene ved såing. Paprika og chili trives best i drivhus eller skjermede områder utendørs – de elsker varme og trives ikke i vind. Paprika er søt og mild på smak mens chili dyrkes i forskjellige styrker, fra ganske mild og litt søt til veldig sterk.

Chilien kommer opprinnelig fra Sør-Amerika – i dag dyrkes den både i Asia, Afrika og deler av Europa. Det er i dag verdens mest utbredte krydderplante og man kan anslå at omtrent 2/3 av verdens befolkning daglig benytter seg av chili i matlagingen. Har man først begynt å like chili, er det vanskelig å stoppe – så hvorfor ikke dyrke sin egen.

Det er relativt enkelt å dyrke frem sin egen chili eller paprika. Du trenger gode frø, såpotter (med vanlig matjord) eller såbriketter, og gjerne en plantelampe som kan gi planten ekstra energi.

Slik gjør du det

Type. Før man går i gang med såing av chili- eller paprikafrø kan det være lurt å finne ut hvilken sort eller hvilke sorter man ønsker seg. Ulike styrkegrader, smaker, aroma og utseende skiller de forskjellige. Se vårt utvalg her.

Såing. Her kan du bruke enten såbriketter eller små såkasser. Plant 2-3 frø i hver på 2-3cm dybde. Bruk næringsfattig såjord. Sett disse på et varmt sted i hjemmet (minimum 22°C), for eksempel på badegulvet. Lysforholdene er ikke så viktig før de spirer. Frøene såes i månedsskiftet januar/februar.

Spiring. Det tar vanligvis ca. 2 uker til frøene spirer. Når de spirer kan de settes noe kjøligere, og de trenger mye lys fra et vindu, men aller best er det med ekstra plantebelysning (ofte ikke nok lys i vintermånedene i Norge). Tips: Bruk minidrivhus innendørs og sett plantene i et rom med god belysning. Etterhvert som plantene utvikler seg kan du “toppe” plantene. Når de har 6 bladpar kan du kappe av de 2-3 øverste bladparene. Dette vil gi en fyldigere plante og bedre chiliutbytte. Påse at jorden alltid er litt fuktig – kjenn etter med fingertuppene.

Utplanting. Når nattetemperaturen ikke faller under 8°C er kan man plante ut. Dette kan være relativt tidlig vår hvis man har et drivhus, eller litt senere hvis man planter de fritt. Man kan i starten også sette ut plantene på dagen, men ta de inn på natten når det er kaldt. Plantes de på friland bør de dekkes med fiberduk på vår og høst, samt plasseres på et lunt og varmt sted. Plantene plasseres da med en avstand på ca. 40cm. Den kan også plantes i potter eller lignende og for eksempel plasseres i et lunt hjørne på terrassen. Ønsker man å høste hele året gjør dette det ekstra lett å plassere inn plantene i perioden det er for kaldt utendørs i Norge. En fullvoksen plante vil være ca. 60-120cm høy, avhengig av hvilken type chili/paprika det er.

Gjødsling. Det er heldigvis relativt enkelt å ta vare på en chili- eller paprikaplante, og enda enklere når man kan gjødsle med vår chiligjødsel. Den sørger for at planten får riktig og nok næring, slik at du får masse velsmakende chili. Start forsiktig og tilpass etter plantes størrelse. Man begynner gjødslingen omtrent i de tider man begynner å sette planten ut.

Vanning. Planten trenger mye vann, spesielt i tider med mye sol. Da kan den måtte vannes både morgen og kveld. Her må man bare kjenne på jorden og tilpasse. Jevn vanning er en fordel. Her kan feks. våre selvvanningspotter være til god hjelp.

Innhøsting. Du kan høste chiliene når de har fått en grønn farge, men det kan være en fordel å ha litt mer tålmodighet slik at chilien får modnet og utviklet en rikere smak. Når chiliplanten har moden frukt kan det være vanskelig å bruke alt i samme takt som den produseres. Da er det fint å vite at chilien både kan tørkes og fryses ned til senere bruk. Det er også mulig å enten sylte eller lage gele av fruktene hvis man vil prøve seg på det.

Skadedyr. Chiliplantene er spesielt utsatt for bladlus. For å unngå problemet kan man feks. spraye plantebladene med Neem-olje. Har problemet først oppstått må planten ha en real dusj (kanskje flere ganger) for å fjerne bladlusen. Ikke sett planten tilbake på samme sted før stedet er godt vasket og andre planter i nærheten er sjekket nøye.

Innedyrking. Når det etterhvert blir kaldere i været i Norge kan man fortsette å høste chili ved å flytte plantene inn. For at plantene ikke skal få sjokk bør man gradvis tilvenne de inneklimaet igjen ved å veksle litt mellom ute og inne i en periode.

Ønsker du inspirasjon og har lyst til å lære mer om hagestell?
Sjekk ut våre fakta og råd her!

Du trenger kanskje også..

Til handlekurven

Jeg er interessert og vil bli kontaktet