Handle for 1000,- og få fri frakt!

Handlekurv

Lukk
Hageglede Kundeklubb
Som medlem i kundeklubben ønsker vi å gi deg ekstra fordeler som takk for at du velger å handle dine hagevarer hos oss. Ved å være medlem vil du få goder som eksklusive tilbud, invitasjoner og informasjon på e-post og SMS. Medlemskapet er gratis, og medlemsfordelene gjelder på Hageglede.no.
Meld meg inn!
Fortsett å handle

Å dyrke spiselig i potter

Dyrking på små områder har fått et fantastisk løft takket være trenden med å dyrke matvarer i byene. I bakgårder, små grønne områder, skolegårder, balkonger og takterrasser er dyrkingsgleden stor. Selv for deg som har en hage, er det et morsomt supplement å dyrke matvarer i potter og kasser.

I samarbeid med Impecta Fröhandel. Oversatt av Henrik Laursen.

Dyrking på et lite område

Det var lenge en oppfatning om at grønnsaker, frukt og bær dyrkes i hager og grønnsakshager, mens potter er passer best til sommerblomster, urter og tomater. Med den økende trenden med å dyrke mer av vår egen mat, har også kreativiteten blomstret opp. Vi forsøke å finne ut hvordan vi kan høste på et lite område parallelt med utvikling av nye sorter som er egnet for pottedyrking. Vi tør å dyrke sorter i potter og kasser, som vanligvis hører hjemme i hagen. Med oss har vi en erkjennelse av at innhøstingen blir mindre, men akkurat like god og gledelig.

Odla bladgrönt och kryddor i kruka

Salatblader og krydderplanter på terrassen og balkongen

Salatblader, eller «baby leaf», dyrkes gjerne i potter og kasser. På terrassen eller balkongen, kan du så i ulike omganger gjennom hele våren, sommeren og litt ut på høsten. En av fordelene er blant annet at du kan velge din helt ferske salat fra forskjellige sorter av grønne, smakfulle planter.

Salatblader er ikke bare velsmakende og nyttig, men også veldig dekorativt. Sennepskålen «Bloody Mary», med peppersmak og rød hagemelde «Ruby Red», med litt salt i smaken, har begge dyprøde blader. Den supernyttige bladamaranten «Calaloo Red» og «Bloody dock» er elegante og rødblå i fargen. Blant de helt grønne bladene har du ruccola, portulakk, vintersalat og forskjellige typer lollosalat.

Urter passer perfekt i potter og kasser på balkongen, ved grillen eller utenfor kjøkkendøren. Velg sorter du vet du har bruk for i matlagingen, for å gjøre det enda mer moro. Her kommer noen tips om hvilke krydder som er fine å dyrke i potter og hva de passer til:

Basilikum, gressløk og persille: salat og sauser
Oregano: til alt grillet kjøtt, saus og salat
Timian: til fisk, fjærfe, kjøtt, saus og salat
Rosmarin: til kjøtt, men aller best til lam
Sitronmelisse: dessert, drikke og pynt

Alle krydderurter har spiselige blomster. Det er viktig å huske på at smaken kan endre seg når de blomstrer. Basilikum og sitronmelisse mister sin friske smak totalt, så de skal ikke blomstre hvis du vil bruke dem som krydder. Timian, oregano og rosmarin smaker godt selv når de blomstrer, men en viss friskhet forsvinner og bladene blir sterkere. Blomstene er både vakre og smakfulle. Et alternativ kan være å dyrke flere potter av samme sort og la noen blomstre, mens du høster de andre regelmessig, slik at krydderet ikke begynner å blomstre.

Sjekk ut vårt utvalg av kryddervekster her!

Slik høster du basilikum og sitronmelisse

Når du skal plukke blader fra basilikum og sitronmelisse, er det viktig å tenke på videre vekst. Høst fra toppen av planten ved å ta av et stykke stilk med noen blader over et bladpar. På bladparet fortsetter planten å vokse. Dersom du kutter bort en hel gren til roten, blir det ingen gjenvekst.

Bladgrönt på balkongen

Frodig grønnsakshage med potter

Når du planlegger å dyrke grønnsaker i en potte, er det lurt å vite at par ting. Du må være klar over hvordan de vokser, hvilke krav de stiller, og på grunnlag av det finne ut hvor mye plass de krever for å gi en anstendig innhøsting på et lite område. La oss se på noen grønnsaker som er ypperlig for dyrking på terrassen eller balkongen:

TOMATER Mange tomatsorter trives i potter på et solfylt og skjermet sted. Regn med rundt 10 liter jord for en tomatplante. Tomatfrø blir forkultivert innendørs i februar til april og plantet i potter etterbløtgjøringen. De beste sortene for potter: Tomat «Silvery Fir Tree», cocktailtomat «Ola Polka2, cherry-tomatene F1 «Baby Boomer», «Vilma», «Micro Cherry», «Tumbling Tom Yellow» og F1 ‘Lizzano’.

Hva innebærer bløtgjøringen?

Planter som er forkultivert og dyrket innendørs i løpet av våren, må venne seg til uteklimaet før de plantes ut. Bløtgjøring betyr at plantene stilles ut en stund hver dag i et område med skygge. Perioden forlenges gradvis, frem til den endelige utplantingen etter noen uker.

GULRØTTER Det er dekorativt å dyrke gulrøtter i potter og kasser. Gulrøtter blir sådd direkte utendørs fra april til mai. Velg sorter som er litt kortere, rundt 15 cm, eller runde i formen, slik at jorden ikke trenger å være så dyp. En potte som er 40 cm dyp er god nok. Ha noen frø ca. 1 cm ned i jorda og med 5 cm mellomrom i hver potte. Dyrk gulrøtter i flere omganger for å få god tilgang selv på et lite område. sorttips: sommergulrot F1 «Aron», «Pariser Markt 4» og «Amsterdam Forcing 3».

REDDIKER Dyrk reddiker på samme måte som gulrøtter. Hvis du høster ofte, vil du få tid til mange runder med reddiker i løpet av sommeren. Sorttips: Reddik «Scarlet Globe», «Easter Egg», «Diana» og «Rapid Red 2».

Vann og næring i potta

Noe av det som er viktig å huske på når du dyrker grønnsaker og bær i potter, er at vann og næringsstoffer renner ut raskere enn i det fri. DU må tilsette vann ofte, samtidig som pottejorden heller ikke skal være konstant våt. Grytene bør derfor ha hull i bunnen eller på siden slik at overflødig vann renner bort. Den beste måten å opprettholde en god tilførsel av vann og næringsstoffer i potta, er å vanne regelmessig og blande inn flytende organisk gjødsel i vannet en gang i uken.

SUKKERERTER I et par år nå har det vært en spennende nyhet blant sukkererter, som er utmerket å dyrke i potter. Sorten kalles «Half Pint» og gir en fin mengde med søte, saftige ertebelger når du høster den inn. «Half Pint» lever utendørs i mai-juni. En annen sukkerert som er bra for dyrking av potter, er «Norli» – den er holder seg lenge og godt, er delikat i smaken og veldig raskt voksende.

AUBERGINE Det er veldig vakkert å dyrke aubergine i en potte på balkongen eller terrassen. Det finnes sorter som har en kompakt dyrkingsmetode og derfor er godt egnet for pottedyrking. Aubergine er forhåndskultivert innendørs fra februar til mars. Sorttips: Aubergine «Golden Eggs», F1 «Jackpot».

BØNNER Hvis du vil dyrke matvarer på espalier eller på balkongen eller terrassen, er bønner et godt alternativ. Blomstene er vakre og bønnene er søte og deilige. Bønner blir sådd direkte utendørs i mai-juni. Sorttips: Prydbønne «Prizegewinner» og hagebønnene «Red Swan» og «Cosse Violette».

DRUEAGURK OG SQUASH Små agurker som er selvbefruktende, egner seg utmerket til å dyrke i potter på balkonger og terrasser. Squash gir rike høstinger på et lite område, og selv squashen har små og veldig dekorative sorter. Agurker og squash kan forhåndskultiveres innendørs tidlig på våren for tidligere høsting, men kan også sås direkte utendørs i april-juni. Sorttips: Agurk F1 «Gunnar» og F1 «Partner», F1 «Kermit» og squash F1 «Round Beauty».

RØDBETTER Ja, selvfølgelig kan rødbeter også dyrkes i potter. Den sjeldne rødbeten «Babybeat» får små, røde, godt fargede rødbetter, som høstes på størrelse med en reddik. Små blader kan høstes som babyblader og er gode i salater. Frøene blir sådd direkte i potter utendørs i mai-juni.

Sjekk ut hvilke grønnsaker vi selger her!

Lag egen næring til pottene

Brenneslevann: Fyll en bøtte med vann og tilsett noen få never med brennesle. Dekk til med en planke eller annet lokk. La det stå et par dager, og ikke glem å røre av og til. Bruk sil og fortynn deretter brenneslen med vann til fargen på vannet blir som te. Brenneslevann er en god næringskilde for grønnsaker. Når tomater og agurker begynner å bære frukter, bør du redusere brenneslevannet, da det inneholder mye nitrogen. Risikoen med for mye nitrogen er at tomat- og agurkplantene heller bruker energien på bladvekst, når fokus bør være på å utvikle frukten.

Hønsegjødsel: Bland noen få never hønsegjødsel i en bøtte med vann. Etter noen dager siles væsken og fortynnes med vann til den har samme farge som te. Deretter kan du vanne med blandingen! Når tomater og agurker begynner å bære frukter, er det bedre å velge hønsegjødselvann enn brenneslevann.

Kjøp hønsegjødsel hos oss her!

Det er vakkert å dyrke jordbær i potter.
Det er vakkert å dyrke jordbær i potter.

Sommerens bær i potter

Jordbær og markjordbær er veldig fine å dyrke i potter. Selvfølgelig blir det ingen store innhøstinger, men du kan glede deg til å kunne plukke litt her og der av bær på terrassen og balkongen. For barn og barnebarn, men også oss voksne, er det en sann nytelse.

Hagejordbær er både deilig og smart fordi plassen i høyden også kan brukes. To fine sorter er F1 «Rainbow Treasure» og «Temptation». I kasser og større potter kan du dyrke vanlige jordbær, for eksempel F1 «Tristan».

Jordbær forkultiveres innendørs i februar-mars i små potter. Når plantene har vokst et stykke, blir de omskolert til i større potter innendørs. Så i en stor potte eller kasse med disse jordbærene etter bløtgjøringen når frostfaren er over. Legg to til tre frøplanter i hver gryte.

Markjordbær dyrkes på samme måte som jordbær, men trenger ikke transplanteres. De kan også sås direkte utendørs i mai. Gode ​​sorter er «Regina», «Mignonette» og «Yellow Wonder».

Jordbær og markjordbær overvintres i krukkene i skyggelagte områder.

Sjekk ut vårt utvalg av frukt og bær her!

Dyrk lite, høst stort

Å dyrke spiselig i potter handler ikke om å bli selvforsynt med grønnsaker, men om hele reisen på veien dit, fra såingen til den fantastiske høsten. Det er en veldig beroligende aktivitet å ta vare på avlingene i en potte, og de finnes alltid i nærheten, enten på balkongen, terrassen eller utenfor kjøkkendøren. Å vokse spiselig i en potte betyr å dyrke lite, men høste stort i både glede, nytte og smaker.

Lyst til å dyrke i potter? Kjøp nydelige potter hos oss her!

Du trenger kanskje også..

Til handlekurven

Jeg er interessert og vil bli kontaktet