Handle for 1000,- og få fri frakt!

Handlekurv

Beskjæring av frukttrær

Februar og mars er gode måneder for beskjæring av frukttrær. De kan skjæres helt til sevja stiger i april. Frukttær bærer mest frukt fra de er ca. 5 år, til ca. 15-20 år i naturen. Deretter er det ofte liten produksjon. Trærne vokser oppover, for å komme seg nærmest solen, og dette er den optimale veksten i naturen for å konkurrere i høyde med andre trær. Når vi har dem i hagen, har vi derimot som eiere helt andre ønsker. Først og fremst ønsker vi å kunne plukke frukten. Så om man ikke har fokus på et stort og visuelt flott tre, hold dem lave. Gjerne rundt 2 meters høyde. Plant heller flere trær.

La grenene gå nedover. Fjern alt som går oppover. Grener som går rett opp bærer lite eller ingen ting, grener som går bortover, eller svakt nedover, bærer mye frukt.

Stor overflate (bred krone) fanger mye sol, som igjen gir mye frukt. Kort fortalt bør du beskjære alt som vokser over plukkehøyde. La grenene bre seg ut og bind dem gjerne ned når treet er ungt, så får du formet treet som du vil. Grenene skal peke utover fra stammen. Fjern derfor også grener som vokser innover.

Så til selve prosessen med beskjæring av frukttær. Gjør det ofte. Mindre kutt, er mindre sår, og de gror lettere. Hovedbeskjæring kan gjerne gjøres tidlig på våren. I den kaldeste perioden (desember til og med mars) er treet i dvale og det er nesten ikke sevje i grenene. Så kommer solen og sakte flytter treet energien fra roten opp til grenene. Det er i dvalefasen det er fint å beskjære. Det blir som å operere når det ikke er blodtilførsel, og så øker tilførselen sakte etterhvert. Da lekker ikke kuttene, men helbreder seg fort når treet går over i vekstfase.

Kutt nær hovedgrenen, rett utenfor kransen. Sagt med andre ord, så nær hovedgrenen du kan, men med minst mulig grendiameter. Da blir kuttflaten, eller såret minst, samtidig med at det gir treet mulighet til å reparere såret. Grenstumper som blir stående for langt ut dør, og bli stående som en råtnende kanal inn til kjernen i hovedgrenen.

Ta en hovedbeskjæring en gang i året. Det er mye bedre å ta en runde årlig, enn å vente til grenene blir større, og beskjæringen mer omfattende for treet. Husk at det du ser over bakken er i balanse med rotsystemet. Skal du fjerne mye av et tre, kan det være lurt å fordele arbeidet på to år, så får røttende tilpasset seg et mindre tre. Ellers er det veldig fint å klippe litt nå og da, men unngå helst fra slutten av april og ut juni. Det er lurt å beskjære på sensommeren og høsten, da de nye skuddene som vender oppover er lette å rive rett av.

Nb! Kirsebær- og morelltrær er «blødere», og skal ikke skjæres før frukten er høstet. Disse trærne trenger heller ikke regelmessig beskjæring.

Du trenger kanskje også..

Til handlekurven