Form plantene som du vil.

For å forme plantene slik man selv vil, så er det flere veier til målet. Men, man skal være klar over at flere planter som beskjæres med skarp redskap, vil skyte igjen på samme sted. Da får man ikke alltid den formen man ønsker. Planteforming er en aktivitet som krever tid og stell; men det gir også en bedre utnyttelse av hagen.

Binding

Ønsker du et tre som sprer seg ut inntil en vegg, så kan det være nyttig å sette opp en espalje. Beskytt gjerne planten dersom du bruker en tynn tråd, eller ståltråd. Det beste tidspunktet å binde på er en varm sommerdag, og lettest med årets skudd. Da er de myke og tilpasningsdyktige.

Brekking

Dette er noe av det mest effektive. Brekk små skudd når treet skyter i retninger du ikke liker. Dette gir signaler til treet at det er en naturlig hindring i denne retningen, og at planten må legge veksten i en annen retning. La skuddene henge på etter at de er brukket, det er denne måten treet slutter veksten i denne retningen.

Beskjæring

Beskjæring kan du gjøre når du fjerner større grener. Husk at du ofte må følge opp og brekke de skuddene som kommer.

Generelt så er det fordelaktig å forme frukttrær til å ha størst mulig flate mot solen. Flate trær gir god høst, er lette å gå mellom, og gir en spennende variasjon i hagen. For de litt mer kunstferdige kan man for eksempel lage rekkverk av epletrær. Frukten blir lett tilgjengelig, og man slipper å få for mye skygge på andre planter.