Å så stauder er lett, moro, og du sparer mye penger sammenlignet med å kjøpe ferdige planter! Det er flere metoder, men jeg vil gå nærmere inn på de enkleste, som også er de som krever minst utstyr.

Metode 1: For frø som trenger kuldebehandling.
En del staudefrø trenger rett og slett en lengre kuldeperiode for å spire. Når du tenker på hvordan de ville blomstene i Norge formerer seg, er det kanskje ikke så merkelig. Frøene er ”programmert” slik at de ikke skal spire før vinteren er over, og våren vekker dem med solvarme. Om de spirte om høsten, ville ikke de små spirene overlevd vinteren. NB! Alle staudefrø, også de som ikke trenger kuldebehandling kan sås på denne måten. Greit, om du ikke har plass til å så inne.
Såtidspunkt: Desember – februar.
Det du trenger er potter, drenering og såjord. Hvis du ikke har nok plastpotter, kan yoghurt- og rømmebeger, iskrembokser og lignende duge. Husk å stikke hull i bunnen for drenering. Legg så 1-2 cm grus, lecakuler eller potteskår i bunnen til drenering.
Såjord kan kjøpes ferdig, eller bland inn sand i vanlig hage- eller stueplantejord for å gjøre den lettere.
Så frøene (ikke for tett) etter dybdeanvisningen på frøposen. Et lurt triks er å brette ¼ A4-ark i to, og drysse frø fra posen og ned i bretten. Så bruker du en kulepenn til å dytte frøene forsiktig ned i såpotten. Normalt skal du dekke frøene med et tynt lag jord. Det er lurt å strø litt sand (eller Vermiculite, et lavaprodukt som fåes kjøpt i hagesenter) på toppen, for å holde på fuktigheten. Klapp jorden godt til, så frøene får kontakt med jord. Vann pottene, og la dem stå inne et døgn eller to. Lurt: Merk alle pottene med sortsnavn! Plastskilt og blyant er bra. Gamle persienner kan klippes opp og brukes til merkepinner!
Frøpottene skal så plasseres ute, helst på nordsiden av huset, så de ikke blir vekt for tidlig. For at de ikke skal velte, kan man grave dem delvis ned i jorda. Jeg plasserer dem i gamle trådkurver (slike til garderobeskap). Det kan være lurt, men ikke nødvendig å dekke pottene med tynn, gjennomskinnelig agrylduk (fåes også på hagesenter). Duken slipper gjennom sol og regn, men ikke ugressfrø eller fugler. Dersom det er snø der du bor, skal du skuffe snø over pottene.
Så er det bare å vente….
Til våren vil frøene spire etter hvert. Det gjelder å være tålmodig, og ikke hive pottene om det ikke spirer. Noen spesielle frø kan nemlig trenge to sesonger! De aller fleste sorter vil spire når sola varmer. Nå gjelder det å følge opp med vanning når det blir tørt. Det lønner seg nå å flytte småplantene til en mer solrik plass (selvfølgelig til drivhus, om du har).
Når småplantene får det trangt i pottene, må de prikles over i hver sin potte, eller plasseres i bed. Bruk en kulepenn, og vær forsiktig! Pass på plasseringen, så de små ikke blir overkjørt av mer aggressive naboer. Hvis du har plass, er det smart å lage et eget bed til småplantene, hvor de kan vokse seg store nok før de får sin permanente plassering!
Forslag til sorter: Primula, akeleier, Allium, Prydkattemynte (Nepeta fassenii), Scabiosa, Sorstjerneskjerm (Astrantia maxima ), Moskuskattost (Malva Moschata), alle sorter Gentiana (Kinasøte, Frynsesøte osv.), Fjellflokk (Polemonium), Penselfjærgress (Stipa pennata), og Purpurkongslys (Verbascum phoenicum)
Metode 2: Innesåing av staudefrø.
Dersom du har sådd sommerblomster inne, er det samme metode. Det er praktisk med minidrivhus med plastlokk, som kan plasseres i vinduskarmen. Andre brett, med iskrembokser og rømmebeger går like bra! Dekk over med plastfilm mens de spirer, For jord og såing, se tipsene for ”Frø som trenger kuldebehandling”, over.
Såtidspunkt: Mars er passelig tid.
Det er viktig at frøpottene plasseres så lyst som mulig når de har spirt. Vinduskarmen duger. Noen har store brett, og installerer lysstoffrør som ekstra plantebelysning. En sparepære i en vanlig arbeidslampe fungerer like bra!
Det er viktig å passe på at småplantene ikke tørker ut, og prikle dem over i større potter når det begynner å bli trangt. Så skal de ut, og herdes ved å flytte pottene utendørs for en lengre periode hver dag en ukes tid. Følg videre rådene under ”Frø som trenger kuldebehandling”

Forslag til sorter: Alle sorter Storkenebb (geranium), Alunrot og Marmoralunrot (Heuchera), Kuletistel (Echinops ritro), Søyleblom (liatris spicata), Timian (Thymus serphyllum), Hornfiol (Viola cornuta), Silkekinagress (Miscanthus sinensis) og Fontenegress (pennisetum setaceum).