Klematis kan brukes på mange flere måter enn til å klatre i et espalier på veggen.
Det finnes et utall grupper og sorter med ulike egenskaper og ulike krav til vekstforhold.

Sorter som blir høye, for eksempel Viticella-klematis, kan ledes opp i store busker og trær, og gi et flott blomsterflor når treet eller busken vanligvis står uten blomster. Frukttrær og hagtorn egner seg godt. Husk å grave plantehullet et stykke unna stammen for å unngå å skade røtter eller lage konflikt om vann- og næringstilgang. Led grenene oppover stammen og bind opp til de finner grener å slynge seg rundt.

Klematis egner seg spesielt godt sammen med klatreroser! De kan faktisk settes i samme plantehull, da de krever samme dybde og samme gode og næringsrike jord. På rosebuer og til pergola er klematis en selvfølgelig partner!

Klematis egner seg svært godt som bunndekker! Den dekker like gjerne en horisontal flate som en vertikal. Oppover en bergvegg kan du også lede de vakre, storblomstrende plantene.

Sorter som blir mindre kraftige, kan du plante i dype krukker og kasser, noen egner seg også i ampler.

Noen sorter tåler mye skygge, mens andre trives i sol. Blomstene er fantastiske, blomstringen gjerne overdådig, og flere har to blomsterflor om sommeren. Fargen varierer fra krittvit, via lyseblå og rosa, til purpurrød, fiolett og nesten sort. Blomstene kan være enkle, fylte eller klokkeformede. Vi som har falt for klematis, kan aldri få nok...