Hva du kan plante avhenger av klima og solforhold, jordtype og -dybde, og hvor lettstelt du ønsker å ha det. Dersom skråningen er full av rotugress (som skvallerkål, ugressklokke og tistler), lønner det seg å brakke området under svart plast et par år før du planter.

Å legge en trapp i skråning, kan bli pent, likeså terrassering. Disse løsningene krever naturligvis en del arbeid. Å legge opp en tørrmur nederst i skråningen kan bli svært vellykket. Prydbusker, roser eller stauder kan plantes bakerst, med krypende stauder foran, hengende vakkert nedover kanten.

Det aller enkleste, som også blir frodig og grønt, er å plante krypende busker som brer seg fort. Det finnes både eviggrønne og løvfellende sorter som egner seg. Krypblåeiner (Juniperus Blue Carpet), småbiota (Macrobiota decussata) og krypmispel (Cotoneaster horizontalis ) er velegnede, også i skrinn jord og delvis skygge. Disse sortene dekker så godt, at luking blir minimalisert.

Tenker du matnyttig, og har det ganske lunt og solrikt, kan du prøve bær. Blåbær, tyttebær, bjørnebær og månedsjordbær trives utmerket på skrå.

I en tørr og mager skråning i full sol, er fjellhagestauder ypperlige. En slik skråning er flott for en som samler på alpine planter! Mange av disse trives med å vokse i grus. Noen staudesorter: Praktlewisia, bergknapp (Sedum), hagesildre (Saxifraga arendsii), alpenellik (Dianthus Alpinus), kubjelle (Pulsatilla vulgaris), alpeaster (Aster alpinus), alpevalmue (Papaver alpina) og kryptimian (Thymus serphyllum). Tuedannende og tørketålende prydgress, som blåsvingel (Festuca glauca) og blåkambunke (Koleria glauca) er dekorativt. Lavtvoksende løkplanter som sprer seg er lurt å legge i skråning: Villtulipaner (Tulipa tarda), botaniske narsisser, snøklokker (Galanthus) og snøstjerner (Chionodoxa) for eksempel.

I halvskygge kan du lage en "elv" av stauder som Hosta eller Sedum. Utrolig lekkert også med en perleblomst-elv om våren!

SE ALLE BED HER.

Prydbusker flest, og enkelte små trær kan trives godt i skråninger. Fordelaktig er det også at de holder på jorda og hindrer utglidning. Vakre svarthyll-sorter, sommerfuglbusker eller blærespirea kan bli svært flott. Om du bor i en høy hardførhetssone, kan buskmure (Potentilla) og buskkaprifol (Lonicera tatarica) anbefales . Der kan du også bruke Rugosa-roser, som Moje Hammarberg. Disse rosene er velegnet i skråninger, da de tåler tørr og mager jord. Det gjør også den historiske rosen Stanwell Perpetual! Bunndekkende roser er glimrende i skråning . Nederst i skråningen, hvor det er lettere å få til dyp, god jord, kan alle sorter busker og roser plantes, om solforholdene er gode.

Klatreplanter har stor prydverdi når de får klatre oppover en skråning! Humle og villvin er svært villige, og førstnevnte herdig til sone H8. Med klematis, kan du skape en vakkert blomstrende skråning. Alpeklematis trenger lite stell, er herdig, og tåler mye skygge. Storblomstrede klematis som slynger seg sammen med klatreroser er en slager, som med hell kan prøves i en skråning! Da trenger du dyp, velgjødslet jord nederst å plante i. Klatrerosen Veilchenblau, som har lite torner, tåler også en del skygge. Polstjernen klarer seg helt til Finnmark.

Uansett hvilke planter du velger, er det viktig å vanne godt og regelmessig første sesongen, til plantene får etablert seg.

Bli inspirert, og utnytt skråningene til å skape frodige og attraktive blikkfang i hagen!