Sorter som opprinnelig stammer fra alpine områder egner seg ypperlig. Disse klarer seg fint også langt mot nord og høyt til fjells.

Ved å så stauder, tar det gjerne to-tre år før du har veletablerte planter, men da har du til gjengjeld mange flotte planter til en rimelig penge.

Mange sorter er lette å så, og takknemlige og lettstelte planter. De fleste er tuedannende. De trives i mager jord, gjerne iblandet torv, og i grus. Plant dem helst med god avstand mellom plantene.

Her kommer forslag til velegnede sorter: Alpenellik (Dianthus alpinus), som danner tepper med duftende rosa blomster. De nydelige mørkeblå oppadvendte klokkene på alpesøte og frynsesøte (Gentiana acaulis og Gentiana septemfida) sørger for det blå innslaget. Blå er også de yndige stjerneklokkene (Campanula poscharskyana).

Alpevalmue er svært attraktiv og lettsådd (Papaver alpinum). Sukkulente stauder, som ulike sorter bergknapp (Sedum) passer utmerket. De kommer i mange flotte blad- og blomsterfarger som skaper variasjon i bedene, også når de ikke blomstrer.

Lave akeleiesorter kan være fine i forgrunnen av bedet (Aquilegia flabellata og Aquilegia alpina). Praktlewisia (Lewisia cotyledon), som var ”årets staude” i 2008 har eviggrønne bladrosetter, og store vakre blomster hele sommeren. Blodstorkenebb (Geranium sanguineum) danner fine puter på tørre og solrike steder.

Søte små blomster på moseaktige matter får du ved å dyrke hagesildre (Saxifraga arendsii). Glem ikke å så prydgress som blåkambunke (Coleria glauca) som skaper dekorative tuer mellom blomstene.