Akkurat nå kan man fjerne de visne restene fra i fjor. Kjapt og effektivt kan man kutte løs uten tanke på å skade årets skudd. Du kan nesten ta gressklipperen/gresstrimmeren tvers over staudebedet og ferdig med det. Bruk en løvblåser eller plastrake for å fjerne mest mulig. Går man røft til verks kan man spre både stadefrø og ugressfrø. Dette med ugressfrø er spesielt farlig, særlig for de late som ikke gjorde den jobben i fjor.

Og så er tiden så fin for å rydde ny mark. Nå er det ingen blader som er i veien for sikten. Skal man fjerne trær, eller små skudd, så er de lette å se nå. Mindre avfall blir det også. Den eneste ulempen er at man fjerner mindre kraft fra de røttene som skuddene kommer fra. Skitt au, få det vekk. Nye skudd tar vi til neste år.

Og, når man først er inne på å fjerne skudd etc. Kanskje man skulle beplante noe nytt? Det hadde sikkert vært fint med et lite nytt grønnsaksbed, eller noen nye stauder. Vel, tradisjonelt skal man fjerne alt som er av gammelt plantemateriale, frese jorden, tilsette ny næring osv. Nei, det ble for omfattende. Vi klipper vekk alt som er av busker, trær, skudd, så er det helt flatt. Alle de grenene kjører vi gjennom kompostkværnen.

Så dekker vi med fiberduk, lager noen hull hvor vi dytter ned noen settepoteter, før vi dekker det hele med oppkværne kvist. Har man nok kvist (helst 20 cm tykt), så kan man droppe fiberduken. Ja, vi dropper lett den, selv om vi ikke klarer de 20 cm tykkelse. Ha poteter der ett år, da har de gjort jorden porøs. De kjøre nemlig sine kraftige røtter dypt ned. Andre planter har ikke kommet til, og potetene har vi spist. Ikke glad i poteter? Bruk squash. De dekker også bra. Forresten, hvis du virkelig vil ha porøs jord dypt ned, så er vissnok hvitbete den rotgrønnsaken som har de dypeste røttene (helt ned til 2,5 meters dybde ved forsøkt i Danmark). Uansett, hvitbete har kun en kjent anvendelse, og det er å fylle ut rekesalaten.

Forresten, har du lagt tynt lag med kvernet kvist rundt potetene? Ikke hypp, du har ikke nok til det. Bare pass på at du kverner litt mer kvist utover i sesongen, og legg en liten haug oppå hver potetplante. Da blir det mer næring til bedet, og flere poteter. Når du har tatt opp alle potetene, så kan det faktisk være en fordel å bruke en jordhakke til slutt. For lat til det? OK, en grafse da?

Selv har vi blomsterbed med poteter selv 4 år etter at vi hadde potetene der. Virker som enkelte steder dør ikke potetene uansett hvor streng vinteren er.