Tenk deg at du må hoppe ut i iskaldt vann! Porene i huden trekker seg sammen, du blir stiv og ubevegelig.

Vel, om våren er det gjerne kaldt om natten, og kulden sitter dypt i bakken. Når du tapper vann fra springen er vannet iskaldt, selv om dagene har begynt å bli varme. Det er jo et klassisk triks å la vannet renne for å få det så kaldt som mulig. Faktum er at vannet, etter å ha rent en stund, alltid blir kaldere enn utetemperaturen. Og hver gang man vanner over lengre tid, både plenen og plantene, så kjøler man dem ned. Da trekker porene seg sammen, og det blir mer avkjøling enn om det skulle regnet. Ved regn er vannet temperert som luften.

Her kommer et gammelt triks blandt rosekjennere. Og det er ved tidspunktet for utplanting. Særlig planter som er litt varmekjære. Rosene går dypt ned i jorden, og liker både jordvarme og varm luft. I plantehullet skal det fylles mye vann. Man planter dem gjerne ut om våren (kan fint plantes om høsten også), og da kan springvannet være iskaldt. I tillegg så fyller man gjerne hullet med vann for å få jorden gjennomvåt, så det er mye vann som eksponeres til rosen umiddelbart. Og her, akkurat her, er det en fordel at vannet ikke er iskaldt. Ta deg bryet med å gå inn i huset og hent lunkent vann. Ikke varmt, bare håndlunkent. Kanskje rundt 30 grader. Så lunket at du ikke fryser når du stikker fingrene i det. Det er gjerne litt arbeid med å grave hull til rosene. De skal være dype, jorden skal være svart, kompostrik og porøs. Og oppi alt dette arbeidet så er det lite ekstra at man går noen ganger ekstra for at vannet ikke skal bli helt iskaldt. Da slapper rosen av. Porene åpner seg, den starter en forsiktig vekst raskere. Og det er nettopp dette som er viktig. At når jordhullet er fylt med vann, så kommer det bitte små røtter som følger med vannet nedover for å finne ut hvor fuktigheten går. Hvis de får denne pangstarten, så følger de vannet raskere.

Er vannet iskaldt, så venter rosen til den har en mer behagelig jordtemperatur før den begynner å vokse. Husk at den første veksten er nedover (røttene), og dette er også den viktigste veksten for at rosen skal trives å bli gammel på det stedet du planter den.

Det er jo litt det samme som når du setter roser i vaser. Man bruker lunkent vann for at porene skal åpne seg å ta til seg vann, for den måten å starte (hjelpe til) at vannføringen i planten kommer i gang.

Et triks ved vanning om sommeren er å legge ut lang vannslange, så solen varmer den opp. Men, sterk sol og vanning er ikke alltid optimalt. Et annet er å bruke dryppvanning i bed. Da renner vannet litt saktere, og avkjølingen blir ikke så stor. En siste er å koble vannet til en spring hvor du har varmtvann, men det er litt voldsomt for vanlig vanning.