i like stor grad.

Generelt kan man vel si at mange av de prydplantene vi har i hagene opprinnelig kommer fra varmere strøk. Det er ikke naturen som har bragt dem til Norge, men vi mennesker. Et annet element er at det er mange planter som har blitt krysset frem for å være pene å se på. Så de naturlige egenskapene med best mulig overlevelsesevne, er kanskje ikke den siden som står sterkest.

Uansett, etter en streng vinter er det alltids noen som bukker under. Unge planter, og de som er nyplantede er mer utsatt. Selv hadde vi en Sommerfugbusk (Budleja) som har stått i mange år. Men, denne vinteren gikk det ikke så bra.

Da er det godt å vite at en gyllen regel for hagearbeid er tålmodighet. Ikke fjern alt selvom det ser dødt ut. La det stå litt, så kan det hende det kommer seg. I vårt tilfelle viser det seg at det kommer noen skudd på Sommerfuglbusken. Da skal vi beskjære alt som er dødt, og håpe at veksten tar seg opp.

Med roser, klematis og flere kan man oppleve det samme. De kan være nærmest helt livløse et år, for så å komme tilbake. Moralen er derfor, vent litt før du fjerner de gamle plantene. Kanhende de kommer tilbake.