Det kan være flere årsaker til at Amaryllis ikke blomstrer, og det er som oftest for mye vann (løken råtner), eller kombinasjonen lite lys og for høy temperatur som har skylden.

Jeg vil derfor fortelle hvordan resultatet kan bli best:

Amaryllis (Hippeastrum) har vært kjent siden den ble oppdaget i Chile tidlig på 1800-tallet, og blir 45-60cm høy. Den har vakre blomster i farger som spenner fra hvitt til laksrosa, rosa og rødt.

Løken skal blomstre 6-8 uker etter planting. Den bør plantes rett etter den er innkjøpt, eller oppbevares rundt 13 grader hvis du skal vente med å plante den. Amaryllis må lures til å blomstre ved hjelp av temperaturøkning, så det er en fordel hvis den først har hatt en kjølig periode på 8-12 uker før den drives.

Løken plantes med 2/3 av løken over jorden, i en potte som er noen cm videre enn løken. Jorden skal være veldrenert. Ett godt tips er å sette løken i et glass med vann, dvs at kun røttene står i vann, natten over før planting i blomsterjord. Da suger røttene til seg tilstrekkelig med vann.

Vann med temperert (ikke iskaldt) vann, å unngå å vanne rett på løken, det er røttene på løken som skal ha vann. Jorden holdes deretter jevnt fuktig, men ikke søkkvåt. Poenget er at den ikke skal tørke ut, men får den for mye næring og vann vokser bladene på bekostning av blomsterprakt. Snu potten rundt med jevne mellomrom slik at den ikke vokser skjevt.

Størrelsen på løken bestemmer antallet blomsterstilker, som oftest ikke flere enn 4 på kultivarene.

Amaryllis skal drives i temperaturer på mellom 17-25ºC om dagen, natt-temperaturen kan være 5-10 grader kjøligere. Man driver den rundt 20-25ºC i starten inntil blader og stilker er i vekst. Sett den mer kjølig når blomstringen er startet. Den skal ha mye lys, unngå direkte sol når den er i blomst så "falmer" ikke blomstene.

Når blomstringen er i gang gis den næring.

Amaryllis kan blomstre igjen år etter år.

Mange vil ha Amaryllis som en vanlig stueplante. Men den er en tropisk plante, og hviler ikke i vinterhalvåret. Den vokser i fuktige perioder og går i hvile i tørkeperioder. For å sikre gjenblomstring av Amaryllis må du derfor gi den en tørkeperiode på 4-6 uker fra mars av. Deretter potter du den om, begynner å vanne og behandler den som en vanlig stueplante.