er dette en av de vanligste sortene hvor man i Norge tar knollene inn om vinteren. Men, som så mange andre hageplanter, så har også denne sin opprinnelse i sydligere strøk. Nærmere bestemt Sydamerika.

Langs stillehavskysten kommer havluft inn mot andesjellene og gir en nedbørsmengde som ligner den norske vestkysten. Når man i tillegg sper på med milde vintre og store mengder sol, så har dahliaen det perfekt. Her får den alt den ønsker, og nettopp slike vekstbetingelser kan gi de sterke fargene. Bildene her har vi tatt med et kompaktkamera, ikke noe juks. Stort sett finnes den i som en vanlig hageplante, men enkelte steder finner man den i naturen også.

Se alle Dahlia her.

I Norge blomster den på sensommeren og til langt på høsten. Så må den i hus før frosten kommer. Da er det bare å trekke knollene opp, klippe av stenglene, og legge den i en frostfri og kjølig kjeller. Gjerne i litt sand, eller luftig og temperert. Ofte ser knollene ganske pjuske ut om våren, men allikevel er det fantastisk å se hvliket flor de bringer igjen år etter år.