Så stammer også disse eksotiske plantene helt fra Atzekernes tid. Til Norge kom de tidlig på 1800-tallet. De ser ikke vinterherdige ut. Og det er de heller ikke. Likevel kan en enkelt plante bringe hageglede fra generasjon til generasjon.

Knollene som tas opp om høsten overlever fint i et kjølig, tørt og mørkt lagerrom. De vokser seg større for hver sommer, og kan deles opp til flere planter.

Det finnes utrolig mange varianter av Dahlia, både når det gjelder blomsterform, størrelse og høyde. De deles gjerne inn etter fasongen på blomsten: Pompong-, anemone- og kaktusblomstrende for eksempel. Høyden varierer fra lave og kompakte til flere meter høye planter. Bladverket kan også variere fra lysegrønt til nesten sort. Mange synes sortene med mørkt bladverk er ekstra attraktive.
Dahlia'er kan være svære og ha dramatiske eller lysende farger. Du kan også finne elegante eller skulpturelle former og duse farger. Slik finnes det sorter som kan brukes til enhver hagestil. Noe som er veldig hyggelig med Dahlia-dyrking, er at du faktisk kan arve en knoll som har stått i oldemors hage! Like morsomt er at du kan dele med venner, og viderebringe den samme til dine barnebarn eller yngre slektninger med tiden
Bruk av Dahlia
Egne bed med Dahlia vil alltid være et blikkfang. En klassisk bruk, som kan være en ide til de som restaurerer en gammel hage, er å anlegge Dahlia-bed på hver side av en grusgang eller gangvei opp til huset. Siden Dahlia blomtrer fra høysommer til frost, er den anvendelig som utfyllingsplante i bed og rabatter hvor det blir "tomt" etter hovedblomstringen til løk, stauder eller roser.
Dahlia er lett å dyrke i store potter eller kasser. Noen få knoller gir stort blomsterflor i flere måneder. Klipp av rikelig med nyutsprungne blomster til å fylle i vaser. De står en uke om man skifter vann daglig.

Stell av Dahlia
Noen foretrekker å drive fram knollene i potter inne fra mars-april. Jeg har ikke plass, og synes det går vel så bra å plante knollene ute i månedsskiftet april/mai. Jorden skal være bekvem å grave i. Knollene settes med stilkfestet opp. Tilsett gjerne litt benmel i jorden. Dersom det skulle bli frostnetter etter at de har spirt, kan plantene dekkes med tekstil, isoporkasse, eller en hvelvet bøtte over. Lurt å sette ned en støttepinne samtidig med plantingen for høye sorter. Også lurt å merke plantene med sortsnavn.
Gjødsle jorden en gang i måneden. Visne blomster fjernes for å fremme nye knopper. Planten vil blomstre helt til frosten gjør den svart. Da skal knollene tas opp forsiktig med greip. Jorden børstes eller spyles av. Nå skal knollene tørke opp ned et par dager inne, før de legge i en kasse eller pappeske på et kaldt, tørt og mørkt sted til neste vår. Har du en tørr kjeller, er det fint å ha torvstrø i kassene. Er det noe fuktig, kan sand eller vermiculite brukes. Sjekk knollene en gang i blant og fjern mugne eller råtne deler. Ikke kast innskrumpne knoller. De kan blomstre!
Triks
Plantene kan toppes for å få en mer kompakt plante. Sideknopper kan fjernes for å få fram ekstra store blomster. Når den har visnet og fjernes, dannes nye sideskudd med knopper.
Få vet hvor lett det er å så Dahlia! Frø kan kjøpes, og de spirer lett i et minidrivhus eller lignende i vinduskarmen. De har best av å stå svalt og lyst etter spiring. Spirene prikles om i større potter, og settes i krukker eller ut i bed i juni eller etter siste frostnatt. De blomstrer fra ut på sommeren, og danner knoller som kan tas inn til overvintring. Det går også an a ta frø fra egne planter og få fram helt nye og spennende sorter!

Lykke til med Dahlia-dyrking!