Roten til denne galskapen ble plantet i 1593. En mann som het Conrad Guestner importerte den første tulipanløken til Holland fra Konstantinopel, dagens Tyrkia.
Etter noen år så ble tulipaner trendy et statussymbol for de rike og berømte. Etterhvert spredte trenden seg vidre til nabolandet Tyskland.

Noen år senere, ble noen tulipaner angrepet av en virussykdom som het Mosaic.
Denne ufarlige virussykdomen ga seg utslag som vakre fargede flammer på tulipanens kronblader. Denne unike effekten var med på å øke de sjeldne tulipanenes allerede høye pris til nye høyder.

Til å begynne med var det bare tulipankjennere som kjøpte de nye tulipanene, som bare økte på i verdi. Den raskt økende prisen på tulipanløkene tiltrakk seg spekulanter som så sitt snitt til å gjøre rask profit. Ikke lenge etter, så ble disse tulipanløkene solgt på de lokale børsene, noe i likhet med dagens aksjebørser.

I 1634 hadde tulipangalskapen nådd nye høyder og spredde seg til den nederlanske middelklassen. Nå var neste alle med på omsetningen av tulipanløk i jakten på rikdom.

Majoriteten av løkkjøperene hadde ikke en gang tenkt på å plante noen av løkene.
Den eneste tanken var som i de fleste markeder "Kjøp billig og selg dyrt".
Nesten hele den nederlanske nasjonen var fanget av den nye galskapen, de solgte eiendom, buskap og alle oppsparte midler gikk med til å kjøpe en eneste tulipanløk.

På mindre enn en måned gikk prisen på en løk opp med 2000%. Tenk deg at du investerte 1000 kroner og fikk tilbake 20000 kroner måneden etter. Nesten uvirkelig, så nå forstår du hvorfor alle gikk mann av huse for å skaffe seg disse lukrative løkene.

Denne manien hadde påvirket publikums psyke på en helt ekstrem måte. En alkoholpåvirket mann som satt i en lokal bar, skrelte og spiste noe han trodde var en vanlig løk. I virkeligheten var det bareierens verdifulle tulipanløk. Den stakkars mannen ble arrestert og måtte sone mange måneder i fengsel.

Ja, bobler og kriser har kommet og gått gjennom alle tider.
Men har vi tatt lærdom av dem ?